Na mateřské vymyslely nealko „bublinky“ pro děti, ale zaujaly i dospělé. Champi se teď chtějí dostat k Alžbětě II.

Na mateřské vymyslely nealko „bublinky“ pro děti, ale zaujaly i dospělé. Champi se teď chtějí dostat k Alžbětě II.

22. dub 2021 Václav Lang 3 min

Zdravý životní styl je trendem posledních let a řada lidí při cestě za ním odložila veselou” skleničku. Potvrzuje se to i u startupu MAMS, který rozjela dvojice Michaela Syrová a Michaela Schenková, ještě když byly obě ženy na mateřské. Chtěly vytvořit nápoj, který bude slavnostní jako běžné „bublinky”, ale nebude obsahovat alkohol. Po první várce Champi se jen zaprášilo, a tak na loňské Vánoce nebylo co prodávat. Dnes jsou podnikatelky schopné naplnit 6000 lahví denně a doufají, že se jednou jejich nápoj dostane na královskou tabuli Buckinghamského paláce.

Champi je šumivý nápoj vyrobený z čerstvé jablečné šťávy, který slouží jako nealkoholická alternativa pro slavnostní příležitosti. Přímý postup výroby je tajemstvím, základem jsou ale čerstvé suroviny, v našem případě jablka,” přibližuje Michaela Syrová. Na každou výrobu spotřebováváme čerstvý mošt, to je zásadní věc, nevyrábíme postupy podobnými kvašení, jako je například u ciderů,” prozrazuje.

S Michaelou Schenkovou se poznaly, když byly na mateřské, a krátce na to si vysnily, že vytvoří slavnostní nápoj, který však bude zdravý, tedy bez cukru a chemie”, a zejména bez alkoholu. Obě zakladatelky přitom pocházejí ze zcela nesouvisejících oborů: Michaela Syrová je původem personalistka, Michaela Schenková se živila marketingem. Selským rozumem jsme vždy narazily na nějakou informaci, zavolaly si s patřičným odborníkem, a pak to samy zkoušely na milion způsobů. Mně třeba několikrát vybuchla lahev v ruce,” vypráví Syrová o počátcích jejich podnikání.

Ona sama žije na jižní Moravě, kde podle jejích slov každý ví, jak vyrobit sekt nebo víno. Ostatně její švagr - vinař - rovněž při vymýšlení výrobního postupu přispěl cennými radami.

Vánoce na suchu

Autorky nápadu se soustředily zejména na odbourání látek, které způsobují jablečnou fermentaci. Výsledkem je, že máte jablečný mošt vyfiltrovaný, nasycený, nemáte tam žádnou chemii, žádný cukr, a přitom držíme expiraci na půl roce,” uvádí Syrová s tím, že nápoj není ani pasterizovaný, tak aby v něm přežily” zdravé látky.

Vývoj Champi zabral dvojici dam pět let a první lahve se začaly prodávat loni koncem října, přičemž k dispozici bylo jen pár set kusů. Na propagaci se podíleli například i někteří influenceři a po první várce se jen zaprášilo. 10. prosince bylo vyprodáno a do Vánoc se už nestíhala vyrobit další várka. Dnes již se o výrobu stará tým lidí a během jednoho dne jsou schopni stočit až šest tisíc lahví Champi.

Prodává se ve čtyřech variantách - obsah sice zůstává stejný, ale designová etiketa lahve existuje ve čtyřech provedeních, a to bílá či černá pro dospělé a modrá a růžová pro děti. Variant pro děti a dospělé se prodává zhruba stejně, nejčastěji prý lidé kupují mixy, tedy lahev pro rodiče a lahev pro děti. Na e-shopu Champi se jedna lahev prodává za 195 korun, v obchodech zhruba do 240 korun.

Nealko je trendy

Podle obou žen je trend jasný: Stále čím dál víc lidí si volí zdravější způsob života a uchyluje se k nepití alkoholu. Trend, že lidé chtějí nealkoholické pití, tu určitě je,” souhlasí obě. Už když jsme vyvíjely produkt, konzultovaly jsme jej s majiteli barů a řada z nich před vypuknutím pandemie připravovala nealko menu. Dokonce jsme se domluvily na spolupráci s jedním z nejslavnějších brněnských barů,” popisuje Syrová.

Zatím se zakladatelky nehrnou do masové distribuce, například do supermarketů, i když tuto možnost nevylučují. Už v počátcích svého podnikání si nicméně stanovily podmínku, že produkt zůstane vždy takový jako na začátku. Proto také v tuhle chvíli nepřipouští spolupráci s investory, kteří se již začali ozývat. S dalším subjektem by přišly další požadavky, a tím pádem naše ústupky,” vysvětlují.

Rozjezd Champi financovaly obě Michaely z vlastních zdrojů: Místo kabelek jsme si nakoupily lahve nebo etikety,” směje se Syrová.

Dvojice teď přemýšlí o expanzi do zahraničí. V hledáčku je zejména Anglie, kde Michaela Schenková žije. Podle ní je britský trh na podobný produkt připraven - i tam se prý rozšiřuje trend nepití alkoholu a je k mání čím dál víc nealkoholických vín i destilátů. K expanzi se Michaely nadechovaly už loni v březnu, ale kvůli pandemii koronaviru plány přesunuly. Na dobu po pandemii si ostatně vytyčily smělý cíl: Chceme dostat Champi na královskou tabuli tak, aby si na něm pochutnala samotná královna Alžběta II.,“ dodávají s úsměvem.

Foto: Champi

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články