Velký pokrok pro umělé oplodnění. Šance na uchycení a udržení embrya v těle by se díky měla zvýšit o desítky procent
Technologie tří univerzit je díky vstupu české holdingové skupiny FABA o kousek blíž k řešení neplodnosti. Ilustrační foto: Freepik

Velký pokrok pro umělé oplodnění. Šance na uchycení a udržení embrya v těle by se díky měla zvýšit o desítky procent

18. úno 2023 Redakce 1 min

Masarykova univerzita v Brně vyvinula ve spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košicích a Univerzitou Komenského v Bratislavě technologii zvyšující úspěšnost mimotělního oplodnění, tzv. IVF. Z testů krve ženy a vzorků roztoku, ve kterém se nacházejí embrya, určí to nejvhodnější. Zároveň předpoví nejlepší den pro jeho transfer. Patent na konci roku koupila holdingová skupina FABA Capital. Pod hlavičkou svého startupu Fetus IVF teď bude pokračovat v jeho komercializaci.

Tři univerzity, jeden startup a patentovaná technologie, která zvyšuje úspěšnost umělého oplodnění. Vědecký výzkum Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích a Univerzity Komenského v Bratislavě čeká převedení do praxe díky vstupu české holdingové skupiny FABA Capital. Ten do transferu inovativního řešení investoval 441 tisíc eur (téměř deset a půl milionu korun), peníze si rozdělí univerzity. Komercializaci výzkumného projektu si vzal na starost startup Fetus IVF,  který je součástí holdingu.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články