Válce navzdory. Ukrajinské startupy i přes těžké podmínky chtějí dostát své pověsti regionální štiky
Kyjevská kancelář firmy Genesis ještě před vypuknutím válečného konfliktu. Dnes už se do ní postupně vrací zaměstnanci. foto: Genesis

Válce navzdory. Ukrajinské startupy i přes těžké podmínky chtějí dostát své pověsti regionální štiky

6. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Za několik týdnů to už bude rok, co ruská vojska napadla Ukrajinu. Vleklý válečný konflikt má výrazný dopad na ekonomiku země. Navzdory válce je ukrajinský startupový ekosystém třetím nejrychleji rostoucím ve střední a východní Evropě (CEE).

Během posledních pěti let vykázaly ukrajinské startupy působivý růst. Celková kapitalizace ukrajinských startupů se od roku 2017 do roku 2022 zvýšila z 2,9 na 23,3 miliardy dolarů. Země se díky tomuto raketovému růstu stala jednou z nejrychleji rostoucích v regionu. Pochází z ní jednorožci GitLab, Grammarly, Genesis, People.ai nebo Firefly Aerospace.

Ukrajina drží dle údajů globální datové platformy Dealroom první místo v CEE v počtu pracovních míst vytvořených na milion investovaných eur. Zároveň v roce 2022 příliš neklesla hodnota startupového trhu v zemi oproti konci roku 2021. A to přes veškeré důsledky, které s sebou válka přináší v podobě masivního odchodu obyvatel do ciziny, škodám na infrastruktuře odhadovaným na více než 100 miliard dolarů, výpadkům dodávek energií nebo omezenému spojení nejrůznějšího typu.

Země, kterou vede brzy pětačtyřicetiletý prezident Volodymyr Zelenskyj, bude v následujících letech potřebovat výraznou pomoc. A to jak financováním rekonstrukce infrastruktury, tak také v oblasti mezinárodních obchodních příležitostí. Už v březnu 2022 Google for Startups spustila fond Ukraine Support Fund ve výši pěti milionů dolarů. Fond přislíbil až 100 tisíc dolarů pro ukrajinské začínající startupy. Zatím Google takto podpořil 58 firem.

Jednou z nich je startup Promin Aerospace. Firma založená v roce 2021 plánuje letos provést první test vlastní technologie pro vypouštění malých satelitů, a to navzdory probíhající rusko-ukrajinské válce. Výzkumná a vývojová laboratoř Promin Aerospace se nachází v Dněpru. Město je často pod palbou ruských raket. Firma, která často čelí výpadkům dodávek elektrického proudu, tak kvůli ochraně svých zaměstnanců nezveřejnila informace o přesném umístění vlastní laboratoře.

Startupy jako Releaf Paper a VanOnGo díky pomoci fondu expandovaly do nových zemí. Aplikace pro duševní zdraví Mindly zvýšila své měsíční tržby o více než 300 procent. Esper Bionics časopis Time vybral mezi 200 nejlepších novinek roku 2022 a Esper Hand umístil na svou obálku.

Součástí nabídky ze strany Googlu je také mentoring, networking, technická podpora a pracovní prostor v rámci Google for Startups Campus ve Varšavě. V době omezených možností získat nejen externí financování jde pro začínající ukrajinské startupy o vítanou pomoc.

PŘEČTĚTE SI: Ruský vpád na Ukrajinu ohrožuje technologický sektor ve východní Evropě: Jaké problémy jsou na obzoru a jak se připravit

PŘEČTĚTE SI: Válka na Ukrajině rozpoutala zájem o kurzy přežití. Poptávka je dvojnásobná, nahrává mi doba, říká šéf Outdoor Survival

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články