Ukrajinské startupy jsou nezlomené. Zvážíme investice a založíme akcelerátor pro válečné veterány, říká Homola z Nation 1 po návratu z Kyjeva
Ondřej Homola z fondu Nation 1 při návštěvě Kyjeva. (Foto: archiv Ondřeje Homoly) 

Ukrajinské startupy jsou nezlomené. Zvážíme investice a založíme akcelerátor pro válečné veterány, říká Homola z Nation 1 po návratu z Kyjeva

27. dub 2023 Václav Lang 8 min

Ačkoli Ukrajinu sužuje válka, jejich startupovou scénu to nezastavilo a tamní technologické firmy si zaslouží pozornost. Takové bylo poselství akce Invest in Bravery, která se uskutečnila minulou středu v Kyjevě. Mezi řečníky byl například i Ondřej Homola z českého venture capital fondu Nation 1. S SJ.News se podělil o své dojmy a prozradil, jaké aktivity budou směrem k Ukrajině následovat.

Mužská část ukrajinské startupové scény sice žije v určité nejistotě z toho, zda nebudou jednoho dne povoláni do zbraně, jinak ale tento segment nadále funguje a má potenciál. Takové jsou dojmy Ondřeje Homoly po návratu z Ukrajiny. Proto teď plánuje například spolupracovat na zakládání akcelerátoru pro ukrajinské válečné veterány a veteránky.

Do země na východ od Česka se vydal vlakem ještě s několika dalšími českými kolegy ze startupové scény. Sám se s fondem Nation 1 nakonec spolupodílel na organizaci akce, kterou zaštítil český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula. V rozhovoru pro SJ.News Ondřej Homola prozradil, co stálo v jeho projevu k ukrajinským startupistům, zda jsou tamní startupy vhodné pro české investory nebo kolikrát se běželi kvůli útokům schovat do protiraketových krytů.

Ondřej Homola chtěl původně vystoupit v tričku slavné rockové kapely Pixies, ale nakonec si ho převlékl za tričko akce Invest in Bravery a svůj projev zahájil slovy, že to je důkaz, že tento event a samotná Ukrajina je víc cool než rock and roll. Na snímku s českým velvyslancem Radkem Matulou. (Foto: archiv Ondřeje Homoly)


Jak se vůbec stalo, že jste se zúčastnili akce Invest in Bravery na Ukrajině?

V letadle mezi Washingtonem a Austinem v Texasu v rámci nedávné podnikatelské mise ministra průmyslu a obchodu (Jozefa) Síkely jsem se potkal s Davidem Nicholsem. David je Američan již dlouhou dobu žijící a podnikající v Evropě a aktuálně žije v Praze. V podstatě náhodou jsem si sednul vedle něj a začali jsme se bavit o Ukrajině. Řekl mi, že technologické firmy tam jsou nezlomené, fungují a bylo by dobré na to jednak trochu upozornit a jednak to jet prozkoumat. Proto dostal nápad uspořádat přímo v Kyjevě nějaký startupový event. Měl už dokonce domluveného partnera v podobě legendárního kyjevského coworkingu iHub a datum konání akce. A tak se mě zeptal, jestli bych se k téhle akci nechtěl přidat, že by bylo dobré, kdyby tam měli nějakého VC investora.

A vy jste na to kývl.

Od začátku mi ten nápad přišel skvělý, i když musím přiznat, že než jsem si zjistil nějaké informace, tak jsem se trochu bál. Ale postupem času jsem zjistil, že nebezpečí je relativně malé a že tahle akce je něco, čeho bych se měl zúčastnit. A tak jsem se trochu pustil do spoluorganizace. Přes nějaké kontakty se podařilo zajistit, že nám to zaštítil a přímo na místě akci uvedl náš velvyslanec Radek Matula, což je perfektní pán a naše iniciativa mu přišla sympatická. Pak se začali nabalovat ještě další lidé z ukrajinské a evropské technologické scény, startupy i investoři. Akce nakonec byla dost mezinárodní: Kromě nás deseti Čechů a jednoho Američana tam jeli ještě lidé z Finska, Polska a Německa.

Jak byste po téhle zkušenosti popsal ukrajinskou technologicky-startupovou scénu?

Je potřeba v první řadě říct, že funguje. Je pravda, že mužská část žije v určité nejistotě, že mohou být povoláni do armády, ale jinak tam všichni fungují. Uvědomují si, že mít startup je pro ně příležitost pro lepší život.

Místní lidé jsou velmi dedikovaní a pracovití. A také velmi hrdí. Ale takovým sympatickým způsobem, například nečekají, že my za nimi přijedeme a budeme do nich investovat třeba jen proto, že je nám jich líto. Jsou opravdu hrdí na to, co dokázali. Spoustě z těchto firem je hned jasné, že když budou dělat nějaké B2B pro ukrajinské firmy, nebude to úplně ono, a rovnou prodávají do Ameriky a na evropské trhy.

Není to samozřejmě zcela reprezentativní vzorek, protože jsem se viděl jen asi s deseti společnostmi, nicméně kdybych to měl shrnout, tak si uvědomují, že z našeho pohledu tam při investování existují rizika, na druhou stranu ty firmy makají, jsou celkem nezlomené a jsou hrdé na to, že v těchto podmínkách zvládají performovat.

PŘEČTĚTE SI: Rezervujte si kus koláče, dokud je v troubě, radí Ukrajinci investorům. Tamním startupům se daří i za války

A jak na vás tedy působí coby na investora tamní prostředí z pohledu rizika spojeného s válkou?

Kyjev působí bezpečným dojmem, nemáte tam pocit, že by se vám mělo něco stát, ať už by vás tam měl někdo jen přepadnout, to vůbec. Je to čisté a hezké město a máte v něm pocit, jako byste byli někde tady ve střední Evropě. Zažili jsme tam celkem tři letecké útoky. Při prvním jsme šli do krytu, ale tam jsme zjistili, že jsme tam jenom my, jeden Američan a jeden Francouz. Ukrajinci už na to kašlou. Spočítali si, že když Rusáci vypálí dvacet Šáhidů (bezpilotní letouny íránské výroby - pozn. red.), tak jich ukrajinská obrana 18 sestřelí a šance, že zbylé dva sejmou přímo vás, je mnohem menší, než že umřete někde na dálnici. Takže tohle Ukrajince v podnikání příliš neomezuje.

Je tam ale problém v oblasti investování a financování, problém naraisovat peníze. A to hlavně seed kapitál, tedy v rané fázi. Měli jsme možnost sejít se i s pár fondy, od kterých víme, že teď kvůli válce mají problém naraisovat nové peníze, a tak startupy získávají peníze spíš od angel investorů a není pro ně jednoduché seedovou investici nabrat. Tohle tedy je omezení.

Dovedete si představit, že byste tam sami nějaký startup zainvestovali?

Z pozice fondu to vidíme jako příležitost a určitě budeme zvažovat, jak ji zahrnout do své investiční strategie. Z fondu, který máme, tam v současné době investovat nemůžeme. Teď ale raisujeme druhý fond a uvidíme, jak tam Ukrajinu zahrnout. Strategie venture kapitálových fondů totiž vždy vychází z nějakého odvětví, na které se zaměříte (industry), z fáze vývoje (stage) a z geografie. Třeba náš fond Nation 1 je industry agnostický, tedy je nám industry celkem jedno, stage je seed a pre-seed, a geografie je střední Evropa. I ve svém vystoupení jsem se proto zaměřil mimo jiné na to, jak zařídit, aby se do strategií VC fondů z pohledu geografie začala postupně dostávat Ukrajina.

Ondřej Homola během svého vystoupení v Kyjevě. (Foto: archiv Ondřeje Homoly)

Druhou rovinou v otázce investic jsou angel investice. Lidé, kterým se nedařilo naraisovat VC fondy, přicházejí s formou syndikátů složených například z andělských investorů. To už by byla nějaká má potenciální osobní iniciativa, že bychom se třeba spojili s pár angely a k nějakému takovému syndikátu, a to by nám zároveň umožnilo postupně poznávat místní scénu.

A třetí rovinou je rozvíjení dalších aktivit. Tato akce byla takový pilot. Vyzkoušeli jsme si, že s ukrajinskými partnery, zejména s lidmi kolem iHubu, se nám skvěle pracuje. Proto chceme na podzim udělat větší event a rozjet v Kyjevě akcelerátor. Vadim Petrunin, CEO iHubu, má vizi akcelerátoru pro válečné veterány, mladé kluky, kteří prošli válkou. Jsou zoceleni nejen v samotném boji, ale i v expertizách typu cyber-security, drony, big data, health-tech a podobně.

Můžete jmenovat konkrétní projekty, které vás na akci zaujaly?

Jsou to takoví zástupci dvou odvětví, která tam hodně frčí, a to jsou duševní zdraví a bezpečnost. Jedním z nich je startup Numo, jejichž aplikace pomáhá lidem s ADHD - například plánovat si úkoly, soustředit se a podobně. Aplikace má poměrně zajímavou trakci v USA, několik desítek tisíc uživatelů, z nichž je i celkem dost platících. To je jeden ze startupů, jejichž byznys je téměř nezávislý na bezpečnostní situaci na Ukrajině, protože téměř všichni jejich zákazníci jsou ze Západu.

Další společností je Electronic KYC, která řeší KYC pro banky („know your customer” - proces ověřující totožnost klientů s cílem zabránit finančním podvodům nebo krádežím identity - pozn. red.). Mají ve svém řešení mimo jiné implementovanou umělou inteligenci.

PŘEČTĚTE SI: Na startupovém trhu panuje opatrnost, myslí si investor Přikryl z Fazole Ventures. Scénu by mohlo nakopnout schválení ESOP

Vznikají na Ukrajině v tuhle chvíli i nové firmy, nebo jde spíš o udržování a budování stávajících?

Určitě vznikají. Třeba zmíněné Numo vzniklo myslím na začátku loňského roku.

Můžete pro lepší představu srovnat z vašeho pohledu ukrajinskou a českou startupovou scénu?

Konkrétní data teď v hlavě nemám, ale takový signifikantní ukazatel, který tam jedna řečnice prezentovala, je, že celá ukrajinská ekonomika loni poklesla o 40 procent, ale IT sektor - a tím nemyslím jen startupy - nepoklesl, ale naopak mírně vzrostl zhruba o dvě procenta. To je myslím dost vypovídající, že zatímco všechno kolem klesá, tak IT minimálně stagnuje, ne-li roste. Nevím, jestli tam vzniká nebo zaniká víc startupů než u nás, ale mám pocit, že ta scéna žije.

Akce Invest in Bravery měla úspěch. (Foto: archiv Ondřeje Homoly)

Co jste tedy říkal ve svém vlastním vystoupení?

Chtěl jsem trochu vyprovokovat debatu k tomu, jakým způsobem přitáhnout víc venture kapitálu na Ukrajinu. Takže jsem mluvil o byznys modelu, který má VC, protože to často founderům uniká. A pak jsem se snažil vyprovokovat debatu, jak snížit riziko v očích investorů.

Aby se Ukrajina dostala do strategií více fondů, tak je potřeba poukázat na to, že riziko není tak velké, jak se třeba zdá, a dále poukázat na to, že potenciál návratnosti může být vyšší než třeba ve střední Evropě, nedejbože v západní Evropě. Návratnost je rozdíl mezi vstupní a výstupní valuací a vzhledem k tomu, že na Ukrajině jsou v pre-seedu a seedu vstupní valuace třeba i dvakrát třikrát nižší než tady u nás - a riziko je sice třeba vyšší, ale možná nebude třikrát vyšší - tak to může pro spoustu fondů začít dávat smysl.

Válka nicméně stále není u konce, je podle vás na místě v tuhle chvíli přesvědčovat o nerizikovosti investic? Co když nakonec bude všechno jinak?

To by právě teď mělo být předmětem debaty, zda riziko není větší a jaká vlastně ta rizika jsou. Úplně stoprocentní odpověď na to nemám, proto je nutné začít zjišťovat a zahájit nějakou diskusi. A třeba i Nation 1 může vyhodnotit, jestli budeme zahrnovat Ukrajinu i do strategie dalšího fondu a do jaké míry a jak.

S jakými dojmy jste z celé akce odjížděl?

Událost byla skoro celá zaplněná, pokud ne úplně plná. A dojem jsem z ní měl skvělý. Silně na nás zapůsobila profesionalita organizace ze strany našich ukrajinských partnerů. Samozřejmě to byla také směs pocitů. Všichni Češi jsme se shodli, že jsme dlouho z ničeho neměli takovou směs intenzivních emocí.

Jinak si z návštěvy Kyjeva odvážím dojem, že je tam velký potenciál. Jednak dlouhodobě, protože VC je běh na dlouhou trať, je to o zakládání vztahů a jejich budování. Nicméně máme i bezprostřední plány: Jak jsem říkal, tahle akce byla pilotní. Na podzim uděláme v Kyjevě velký mezinárodní event a začínáme s iHubem plánovat akcelerátor. Třeba zaměřený právě na ty válečné veterány a veteránky. Přesvědčil jsem se, že je Kyjev hezké funkční město a startupová scéna tam funguje. A že jsem tam určitě nebyl naposledy.

PŘEČTĚTE SI: Ani válka na Ukrajině nezastavila online nakupování. E-commerce je závislá na ženách

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články