Ani válka na Ukrajině nezastavila online nakupování. E-commerce je závislá na ženách

25. dub 2023 Jakub Dvořák 1 min

V loňském roce zaznamenala Ukrajina výrazný propad v online nakupování. Přesto se e-commerce v zemi zcela nezastavila. Podle dat z e-commerce platformy Webareal, která působí i na ukrajinském trhu, loni zaniklo 66 procent internetových obchodů. Ty, které přežily, zaznamenaly mezi lety 2021 a 2022 pokles obratu o 26 procent. V současné době je ukrajinská e-commerce závislá především na ženách, které tvoří 91 procent všech nákupů.

Propad spojený s válkou byl na začátku minulého roku prakticky nevyhnutelný. Avšak tento výkyv v e-commerce nebyl prvním, který země musela zvládnout. Předcházela mu totiž válka na Donbasu a anexe Krymu v roce 2014.

Po roce 2014 se online obchodování zotavilo a rostlo dvoucifernými hodnotami každý rok. Až do začátku roku 2022. „Minulý rok byl pro nás a zejména pro podnikatele na Ukrajině velkým šokem. Za celý rok skončilo na naší platformě téměř 66 procent obchodů provozovaných na Ukrajině," popisuje ztráty Jaroslav Hansal, provozovatel e-commerce platformy Webareal po celé Evropě.

Podle dat portálu Statista se celkově e-commerce v zemi propadla o 92 procent. E-shopy, které přežily, nebyly zasaženy tak velkými poklesy. Mezi lety 2021 a 2022 se jejich obrat snížil o 26 procent.

Dnes nejsilnější sortiment prodávaný přes internet zahrnuje dárkové předměty, materiály a ozdoby pro cukrářskou výrobu stejně jako hračky a oblečení z „druhé ruky". Není překvapivé, že hlavními zákazníky jsou ženy, které se aktuálně podílejí na 91 procentech všech objednávek.

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články