Na startupovém trhu panuje opatrnost, myslí si investor Přikryl z Fazole Ventures. Scénu by mohlo nakopnout schválení ESOP
Očekávání founderů v poslední době poklesla a valuace spadly, popsal aktuální dění na startupové scéně managing partner Fazole Ventures Pavel Přikryl (Foto: Fazole Ventures)

Na startupovém trhu panuje opatrnost, myslí si investor Přikryl z Fazole Ventures. Scénu by mohlo nakopnout schválení ESOP

25. dub 2023 Ondřej Černý 4 min

Česká startupová scéna je oproti období před začátkem války na Ukrajině více opatrná. V zahraničí má česká komunita andělských investorů dobré renomé a na východ od našich hranic je zdejší prostředí vnímáno jako velmi rozvinuté. Pokud má ale progres pokračovat i nadále je potřeba co nejdříve zavést zákonem do praxe zaměstnanecké akcie (ESOP).

Tyto poznatky vyplynuly z neformálního setkání startupové komunity při příležitosti vydání už 4. ročníku Reportu andělských investorů v ČR za rok 2022. Stojí za ním investiční skupina Depo Ventures. Její partner a zakladatel Petr Šíma řekl, že ambicí reportu na začátku byla snaha zmapovat zdejší startupovou komunitu. „Prostředí v Česku není nijak odlišné od zahraničí. Snahou tady i tam je přivést do startupového ekosystému co nejvíce investorů,“ konstatoval Šíma.

Když mluvil o maximálním možném počtu, rozhodně se ve své představě nepohyboval nikde při zdi. „V Česku potřebujeme tak stonásobně víc investorů, než kolik jich v současnosti je. Evropa za USA i Asií velmi zaostává, všichni tam investují do technologií,“ zdůraznil Šíma s tím, že prioritou většinového investora v Česku stále zůstávají především nemovitosti.

Příležitosti jsou, valuace spadly

Startupové příležitosti v ČR stále jsou, nijak jich oproti minulosti neubylo, podpořil svého investorského kolegu managing Partner VC Nation 1 Jaroslav Trojan. Příležitostí je dle něj naopak ještě více než dříve, což má dopad i na jednání investorů s foundery. „Poklesy na burzách postupně probublávají i k nám a díky tomu jsou diskuse s investory rychlejší a konstuktivnější. Snáze a rychleji se dospívá k dohodě,“ všiml si změny oproti minulosti Trojan.

Jeho slova potvrdil i managing partner Fazole Ventures Pavel Přikryl. Fond lídr pražského business hubu Opero a poradenské firmy GROWTHGARAGE založil společně s vlastníkem globální firmy VAFO (vyrábějící potravu pro zvířecí mazlíčky) a bánkéřem a finančním ředitelem Lubošem Černým. Jako tři fyzické osoby investující vlastní kapitál si startupy žádající o investici proklepávají skutečně důkladně. Dlouhodobě nedělají více než dva, maximálně tři dealy ročně a v současnosti je dle Přikryla větší šance získat firmy, než tomu bylo dříve.

Očekávání founderů za poslední rok, dva poklesla. Valuace spadly, díky čemuž se k nám dostávají lepší příležitosti než dříve,“ popsal aktuální dění Přikryl s tím, že příležitostí není více než v minulosti, ale roste víra v to, že časem dospějí k více zajímavým exitům.

PŘEČTĚTE SI: Mýtům navzdory. Devět z deseti investorů dokázalo svou investici do startupu zhodnotit, ukázal průzkum Depo Ventures

Umět to prodat

Kvůli určité nejistotě se zároveň trochu snížil investiční apetit. Nation 1 loni za celý rok uskutečnil rekordních deset transakcí, za letošní první čtvrtletí zainvestoval pouze do projektu ústeckých vývojářů GoodAccess, který zajišťuje bezpečný vzdálený přístup k IT systémům firmám ve 120 zemích světa.

Opatrnost ale nepanuje pouze na straně investorů. Podobné je to i mezi foundery. Myslí si to partner a spoluzakladatel advokátní kanceláře Mavericks Tomáš Ditrych, která s velkým počtem startupů spolupracuje. „Může to souviset s příchodem ChatGPT na scénu. V současnosti jsme ve fázi vyčkávání. Debaty o valuacích jsou problematičtější, kdo může tak fundraising odkládá. I proto se toho na trhu momentálně děje méně,“ popsal současný stav Ditrych.

Největším problémem zdejších startupů dle Ditrycha je absence kvalitního sales. „V USA umí prodávat každý už od střední školy. V Česku to stále moc neumíme a kvalitní lidi stále často najímáme ze zahraničí,“ konstatoval Ditrych. I když na tom mezi investory na setkání panovala většinová shoda, situace dle nich není úplně beznadějná.

Máme potenciál ke zlepšení, ale za posledních pět let se tu sales skills velmi výrazně zlepšily,“ myslí si partner Depo Ventures Šíma. Důrazně k tomu ale doplňuje: „Je na tom potřeba dál pracovat, protože to, co se tu dříve tradovalo, že kvalita prodává sama, každého přivede pouze do hrobu.“

Bez ESOP se neposuneme

V tomto směru vidí partner fondu Nation 1 Trojan důležitou roli "success stories". Právě úspěšné exity a valuace jsou hybnou silou celého startupového ekosystému. Příklady úspěšných exitů pak mohou být dokladem a podhoubím pro vznik tzv. mafií, které úspěšné prodeje některých firem mohou do budoucna multiplikovat.

Problémem českého prostředí ale zůstává, že tomu legislativa úplně nenahrává. Příběh Spotify je všeobecně známý, ale novějším příkladem je původně rumunská softwarová společnost UiPath. Po jejím vstupu na burzu se díky zaměstnaneckým akciím stalo hned 70 jejích zaměstnanců dolarovými milionáři, připomenul partner Depo Ventures Šíma.

Kvůli zákonnému vymezení ESOP v Česku musí firmy, které chtějí své zaměstnance motivovat podílem na úspěchu, hledat kreativní cesty, jak toho dosáhnout. „V praxi jsou to fantomové, virtuální opce. Je to takový velký vánoční odložený bonus při případném exitu,“ popsal současnou realitu spoluzakladatel advokátní kanceláře Mavericks Tomáš Ditrych. Upozornil také, že hned deset okolních států v posledních letech změnilo legislativu tak, aby podpořilo startupové prostředí a možné využití zaměstnaneckých akcií.

PŘEČTĚTE SI: Podílet se na růstu firmy může díky opčním programům každý zaměstnanec. V Česku to ale komplikují daně

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články