Startupy žádají o podporu přesahující půl miliardy. Stát dá na inovace v dalším kole Technologické inkubace 124 milionů
Představa pitchdecku ztvárněná umělou inteligencí. (Vizualizace: OpenAI DALL·E-3)

Startupy žádají o podporu přesahující půl miliardy. Stát dá na inovace v dalším kole Technologické inkubace 124 milionů

4. led 2024 Ondřej Černý 3 min

Zájem o program Technologická inkubace neustává. Do třetí výzvy bylo podáno 169 žádostí. Největší zájem zaznamenal program zaměřený na projekty pro zachování a ochranu života. Celkem je v této výzvě na pomoc s rozvojem vysoce inovativních startupů v Česku připraveno 124 milionů korun.

Program Technologická inkubace, jehož prostřednictvím se agentura CzechInvest snaží podpořit zdejší inovativní startupy, jde s dobou. I proto se do v pořadí už třetí výzvy mohly přihlásit i projekty zaměřené na biotechnologie, pokročilé materiály, zdravotnictví nebo bezpečnostní řešení a řešení zvyšující resilienci společnosti.

Jsme rádi, že o tento nový sektor, který jsme pojmenovali Tech4Life, je obrovský zájem. Těší nás, že díky projektu Technologická inkubace můžeme přispět k rozvoji inovačního ekosystému v oblastech klíčových pro českou ekonomiku. Díky tomuto projektu podporujeme firmy s vysokým potenciálem růstu,“ konstatoval Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu a pověřený ředitel agentury CzechInvest.

Díky projektu Technologická inkubace se podle Petra Očka daří budovat partnerství mezi inovačními firmami, investory, výzkumnými organizacemi a státními či regionálními institucemi. (Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu) 

Nově vypsaná kategorie také hned zaznamenala největší počet zájemců. Přihlásilo se do ní 41 startupů (24 % všech žádostí). Následují projekty z oblasti umělé inteligence se 40 podanými žádostmi (24 %). Třetí nejpopulárnějších oblastí je pak oblast kreativních průmyslů, do které žadatelé zaslali 33 žádostí (20 %).

Zdroj: CzechInvest

Významným milníkem v rámci třetí výzvy pro nás byl jeden tisíc přihlášených projektů v preinkubaci, kterého jsme dosáhli už začátkem prosince. K prolomení této magické hranice přispělo také otevření výzvy dalším sektorům. Těší nás, že je o Technologickou inkubaci tak velký zájem,“ říká Tereza Kubicová, náměstkyně pro technologický rozvoj v agentuře CzechInvest.

PŘEČTĚTE SI: Zájem roste. Do druhé výzvy Technologické inkubace se přihlásilo 196 startupů

Zájemci podali žádosti v celkové hodnotě přesahující 523 milionů korun. Polovina z nich (85) své projekty přihlásila v kategorii Standard, kde požadovaná hodnota podpory nepřesahuje 1,6 mil. Kč, druhá část (84) pak žádá v kategorii Plus, kde by podpora měla být vyšší než 1,6 mil. Kč.

Drtivou většinu z celkem 272 cofounderů tvoří muži (94 %). Téměř polovina přihlášených startupů (80) vznikla v roce 2023, stále více do minulosti jejich počet klesá.

Zdroj: CzechInvest

Třetí výzvou projekt Technologická inkubace nekončí. V horizontu pěti let je naplánována podpora více než 250 inovativních startupů částkou zhruba 680 milionů korun v sedmi klíčových oblastech. Kromě toho ale CzechInvest také plánuje na pomoc startupům další projekty.

Jedním z nich je Investiční akademie, jejíž úvodní workshop se uskuteční         7. února 2024 v Praze. Akce nazvaná Skvělý pitchdeck aneb startup připravený na investici má za cíl seznámit foundery s postupem, jak sestavit pitchdeck tak, aby zaujal investory. Součástí akce je i diskuse s lektory, práce na vlastním pitch decku, business plánu a finančním plánu. Garanty workshopů jsou Masterchef Startup Kitchen Tomáš Cironis a financial analyst Seed Starter České spořitelny Pavel Suska. StartupJobs je mediálním partnerem akce.

PŘEČTĚTE SI: Projekty v první výzvě Technologické inkubace CzechInvestu jsou opravdu inovativní. Druhá výzva bude ještě na podzim

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články