S foťákem procestoval přes 110 zemí, s aplikací zaujal v USA. Cestovatelský fotoprůvodce Fripito i v těžké době radí desetitisícům lidí

S foťákem procestoval přes 110 zemí, s aplikací zaujal v USA. Cestovatelský fotoprůvodce Fripito i v těžké době radí desetitisícům lidí

12. dub 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Několik vln celosvětové pandemie koronaviru, řádka přírodních katastrof v různých koutech světa, válka na Ukrajině. Poslední měsíce cestování nepřejí. Jsou ale cestovatelské startupy, které i v těžkých dobách nepolevují. Patří mezi ně i český fotografický průvodce Fripito. „Okolnosti posledních dvou let potvrdily, že za naším produktem stojí opravdu kvalitní obchodní model a ukázaly, že spolupráce v externích týmech je odolná a flexibilní,” konstatuje jeho zakladatel Jan Březina.

Březina je profesionální fotograf s více jak patnácti lety zkušeností a zapálený cestovatel, který navštívil již přes 110 zemí světa. Mezi jeho zájmy patří také blogování a natáčení videí, skrz které má možnost sdílet svoje know-how s publikem. Projekt Fripito tak vznikl přirozeně snoubením jeho zájmů.

Fripito je cestovatelský průvodce pro fotografy. Aplikace nabízí balíčky informací pro 40 zemí světa. Každý z nich poradí, jaké vizuálně zajímavé lokace v regionu navštívit, doporučí, kde se ubytovat, kde se stravovat a kdy a jak do cílových destinací cestovat, aby měl uživatel ty nejpříznivější podmínky pro focení. Odhalí také, jaké vybavení a nastavení fotoaparátu je pro každou lokalitu nejlepší k docílení kýžených výsledků. Ke stažení je zdarma, balíčky si uživatel může nakupovat jednotlivě, nebo si všechen obsah odemknout měsíčním či tříměsíčním předplatným.

Březina svůj projekt poprvé představil na veletrhu PhotoPlus v New Yorku v listopadu 2014. Ačkoliv se aplikace v počátku nesetkala s úspěchem na trhu, nápad sklidil nadšení. V roce 2015 se Fripito umístilo v Top 50 toho nejlepšího z počítačového veletrhu CES v Las Vegas, o rok později pak v Top 5.

Startup postupně získal prostředky od několika soukromých investorů a z crowdfundingové platformy Indiegogo. „Vystartovali jsme a sešlápli pedál na podlahu. Spálili jsme spoustu benzínu. Náš produkt nebyl dotažený do konce, investice jsme přijali příliš brzo a utopili v přešlapech. Každému nadšenému founderovi bych doporučil najít si k sobě ostříleného realistu z oboru. My jsme zjistili, že samostudium nestačí. Spousta zkušeností je nepřenosná a trh se mění každým dnem,” hodnotí začátky Březina. 

„Mysleli jsme třeba, že našimi nejatraktivnějšími průvodci budou ti z neznámých lokalit, jelikož pro ně neexistuje žádná konkurence. Později se ale ukázalo, že největší část obratu nám nakonec stejně tvoří ti z turisticky nejpopulárnějších destinací, například Paříže nebo Říma,” doplňuje.


Globální problémy ustojí globální spolupráce

„Aplikace má aktuálně vyšší statisíce stažení, číslo aktivních uživatelů se ovšem pohybuje v řádech nižších desítek tisíc,” sděluje redakci StartupJobs Newsroom zakladatel Březina. „Ve světle uplynulých měsíců na to lze ale pohlížet jako na obrovský úspěch. Projektů založených na cestování skončila celá řada, byly mezi nimi i léta zaběhlé cestovní kanceláře a letecké společnosti,” uvádí čísla do kontextu.

Březina spolupracuje s lidmi z celého světa, zcela externě na bázi part-time freelance.  „Vývojářský tým je český, těžko ve světě hledat konkurenci. Marketingový tým je americký, Američané umí prodávat, současná reklama má přece kořeny právě ve Spojených státech,” popisuje. Obsah pak tvoří lokální autoři, momentálně jsou jich aktivní tři desítky. Tvůrci připravují nové průvodce a aktualizují ty již existující. Z peněz, které jejich práce vygeneruje, dostávají 50 procent.

„Naší ambicí je rozšířit nástroje a nabídku průvodců pro již oslovené uživatele, nepotřebujeme dobývat další trhy. Ze soutěžení jsme už vyrostli,” směje se zakladatel. Aplikace nyní nabízí pouze garantovaný obsah, v blízké budoucnosti by ale uživatelům měla poskytnout možnost sdílet vlastní příspěvky.


Foto: Fripito

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články