S detektory hlídajícími bezpečnost uspěli doma v Plzni i v Brazílii. Teď mají zakladatelé Jalud Embedded ambici uspět na soutěži startupů v Rimini
Když detektory zachytí nežádoucí zvuk, na dispečinku se okamžitě spustí ostatní bezpečnostní prvky v blízkém okolí události, aby bylo možné situaci zmonitorovat. (Ilustrační foto: Shutterstock.com)

S detektory hlídajícími bezpečnost uspěli doma v Plzni i v Brazílii. Teď mají zakladatelé Jalud Embedded ambici uspět na soutěži startupů v Rimini

11. kvě 2023 Ondřej Černý 3 min

Detektory, které v reálném čase dokáží zachytit výstřely, panický křik nebo další zvukové projevy agresivního chování. Právě takové vyvíjí startup Jalud Embedded. Díky divoké kartě Future of AI v předkole soutěže startupů organizace We Make Future se představí v hlavním kole, které se uskuteční v červnu v italském Rimini.

Firmu v roce 2014 založili absolventi Fakulty aplikovaných věd ZČU Lukáš Svoboda a Jakub Vališ. Netají se tím, že cesta k aktuálnímu produktu byla celkem trnitá. Jejich cílem bylo vytvořit něco, do čeho budou schopni obtisknout své desetileté zkušenosti v oblasti strojového učení a tvorby vložených (embedded) systémů, mobilních aplikací a integrace těchto řešení.

O tom, že se jim jejich cíl podařilo naplnit, svědčí například to, že jejich inovativní detektor SED (Sound Event Detector) získává úspěchy doma i v zahraničí. Dokáže také ovlivňovat lidské životy. Doslova. Ukázalo se totiž, že detektor vyvinutý JALUD Embedded je schopný zkrátit dobu kontaktu záchranných složek ze zhruba sedmi minut na pouhých pět sekund.

Zvuk, data, rychlost

Technologie využívaná SED je unikátní v tom, že neuronová síť, která provádí zpracování a klasifikaci zvuku, běží přímo na procesoru umístěném v zařízení. Díky tomu tak není potřeba budovat infrastrukturu. Zároveň je v souladu s GDPR. Analýza zvuku probíhá přímo na zařízení a ven se odešlou pouze metadata a maximálně vteřinová zvuková ukázka. Na základě takto zveřejněných dat tak není možné rozpoznat konkrétní osobu. I díky tomu mohou být zařízení umisťována i tam, kde by přítomnost kamery byla nepřípustná, ať už jde o nemocnice, školy, zařízení kritické infrastruktury, banky nebo firemní šatny.

Detektory Jalud Embedded už našly využití například v Plzni, Ostravě, České Lípě nebo Dubí. V Plzni je už dva roky má k dispozici tamní městská policie. Šestice detektorů začala nejdříve hlídat na rušné Americké třídě a v Cukrovarské ulici. Hned v prvních týdnech detektory zachytily výstřely z plynové pistole. I díky tomu se jejich počet v Plzni zvýšil na zhruba padesát. Dalších deset jich funguje v prostorách Fakultní nemocnice Plzeň.

Než se naučili produkt, který vymysleli prodat, získali zakladatelé JALUD Embedded řadu námětů pro Fuckpu Nights. Před lety jimi publikum těchto akcí bavili. (Foto: JALUD Embedded)

Detektory se zaměřují na vytipované problémové lokality. Jde o parky, centrum města nebo autobusové a vlakové nádraží. Aktuálně jsou v Plzni plně integrovány do zmodernizovaného bezpečnostní systému městské policie. Když detektory zachytí nežádoucí zvuk, na dispečinku se okamžitě spustí ostatní bezpečnostní prvky v blízkém okolí události, aby bylo možné situaci zmonitorovat.

Zároveň jsou umístěny i na místech, kde není nainstalován kamerový systém. Díky kombinaci místní znalosti a krátké sekundové ukázky, kterou detektor odesílá do operačního střediska, je možné snadno vyhodnotit závažnost situace a v případě potřeby vyslat na dané místo policejní hlídku.

Levnější a dostupnější

V plánu je instalace detektorů Jalud Embedded také v Brně, Liberci, Ústí nad Labem a v dalších městech. „Zajímavé je, že máme větší úspěchy u menších obcích, kde jsou SED používány většinou z trochu jiných důvodů. Třeba za účelem detekce rušení nočního klidu, což se normálně špatně odhaluje, protože než stihne policie po ohlášení přijet, na daném místě je klid. Takhle se dá v reálném čase zjistit, kdo to byl,” popsal praktické využití detektorů CEO Jalud Embedded Lukáš Svoboda.

Instalace detektorů je podle něj jednoduchá. Jejich výhodou oproti kamerovému systému, pro který je nezbytné připravit potřebnou infrastrukturu, je také to, že jde o výrazně levnější řešení. Finančně dostupné jsou tak i pro malé obce, které by dostatek prostředků na pořízení kamerového systému neměly.

Dosah firmy se ale neomezuje pouze na Českou republiku. „Zařízení máme instalována také v Amsterdamu, Sao Paulu, máme několik proofs of concept v Anglii či v Novém Mexiku,” konstatoval Svoboda.

Další zahraniční expanzi by mohla napomoci účast ve We Make Future Startup Competition. Jde o mezinárodní veletrh pro globální startupy, scaleupy, investory a přední mezinárodní hráče z oblasti podnikání a inovací, který se každoročně koná v italském Rimini. Loni se ho zúčastnilo více než 36 tisíc lidí ze 49 států a více než 1 300 startupů a investorů.

Díky divoké kartě budou moci zástupci Jalud Embedded letos v polovině června prezentovat své detektory před porotou čítající 300 investorů. Mohou tak udělat další krok na své cestě, na které začínali s obavami, zda dokáží zhmotnit své myšlenky do úspěšného produktu.

PŘEČTĚTE SI: Pomáhat a chránit s umělou inteligencí. Roboti v roli strážníků a policistů hlídají přechody i parkování

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články