Rychlost internetu u firem roste. Rizikem jsou bezpečnostní incidenty
Foto: Pixabay

Rychlost internetu u firem roste. Rizikem jsou bezpečnostní incidenty

23. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Zavádění digitálních technologií v podnikatelském sektoru je v České republice na vzestupu. Podíl firem, které se v roce 2022 připojovaly k internetu rychlostí alespoň 30 Mbit/s, se za posledních deset let zvýšil více než čtyřnásobně na 76 procent. Rychlostí převyšující 100 Mbit/s se ve stejném roce připojovalo už 43 procent firem.

V případě rychlosti připojení k internetu se firmy v Česku dlouhodobě umísťují pod průměrem EU, kde se rychlostí 100 Mbit/s či vyšší připojovalo v průměru 57 procent firem. Nejvyšší podíl podniků, připojujících se touto rychlostí, se dlouhodobě nachází v Dánsku, kde to v roce 2022 bylo 85 procent,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti Českého statistického úřadu (ČSÚ).

S minimálně jedním bezpečnostním incidentem mělo v Česku v průběhu roku 2021 zkušenost více než 29 procent firem s deseti a více zaměstnanci. Nejčastěji se jednalo o nedostupnost služeb ICT způsobenou selháním hardwaru nebo softwaru. Setkala se s ní čtvrtina podniků.

S vnějším kybernetickým útokem se v roce 2021 potýkalo v průměru sedm procent podniků s deseti a více zaměstnanci v Česku. Přibližně čtyřikrát častěji než s vnějšími útoky se podniky setkaly s bezpečnostními incidenty způsobenými technickou závadou, chybou v softwaru nebo v důsledku neúmyslného činu vlastního zaměstnance,“ doplnila Kamila Burešová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

České firmy čelily ICT bezpečnostním incidentům častěji, než je evropský průměr. V roce 2021 mělo Česko čtvrtý nejvyšší podíl podniků s touto zkušeností.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články