Roušky z Brna dobývají svět, síť nanovláken odfiltruje i ty nejmenší částice a viry

Roušky z Brna dobývají svět, síť nanovláken odfiltruje i ty nejmenší částice a viry

29. led 2019 Redakce 2 min

Brněnská společnost Respilon, založená na stejnojmenné převratné technologii, vznikla v roce 2013 a během pěti let se etablovala v předních metropolích. Klíčem k úspěchu jsou roušky založené na nanotechnologii. Zatímco ty klasické chrání především okolí před bakteriemi, jež vycházejí z nás, tak roušky Respilon zachycují veškeré nečistoty a bakterie zvenčí.

Ústní roušky vyrobené z nanovláken zachytí 100 procent alergenů a v průměru 83 procent smogu. Zajistí ochranu před plísněmi, viry, bakteriemi, roztoči, smogovými částicemi a dalšími nečistotami. Rouška dokáže zachytit až 0,025 mikrometru malé částice, zatímco zůstává skvěle prodyšná, perfektně přilnavá a zároveň komfortní.

Podívejte se, jak Respilon funguje:

Za projektem stojí manželé Jana a Roman Zimovi, kteří začali pomůcku prodávat před pěti lety do Číny, kde je ovzduší ve špatném stavu. „Respilon je extrémně hustá síť z nanovláken 1000x tenčích než lidský vlas. Struktura membrány je tak hustá a odolná, že zachytí i nejmenší pevné a kapalné částice. To vše při dokonalé prodyšnosti vzduchu. Co to znamená v praxi? Póry v membráně nepronikne prach, smog, pyl, viry, bakterie, plísně ani roztoči. Respilon vás spolehlivě ochrání před nemocemi, alergiemi i znečištěním," uvádějí.

Na kvalitu ovzduší nejnáročnějším obdobím je zima, kdy přibývá smogu a zároveň na nás útočí virové epidemie. Jaro a léto pak zase bývá noční můrou alergiků. Roušky tak ocení jak alergici nebo jedinci s oslabenou imunitou, tak třeba i těhotné ženy, sportovci nebo cestovatelé. Společnost navíc dodává i barevnou šátkovou variantu roušky, která může fungovat jako doplněk oděvu. Člověk se v ní přitom nepotí, neboť je skvěle prodyšná.

Vedle roušek nabízí firma i sítě do oken, které zachytí v průměru 83 procent smogu zvenku a 100 procent pylu. Dnes jsou běžně k vidění v zemích, které se potýkají se smogem nejvíce. Vedle Číny a jiných asijských zemích si tento produkt instalují do oken třeba v Paříži a Londýně.

Autor: Barbora Frey

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články