Qerko pokračuje v zahraniční expanzi. Po Bratislavě, Vídni a Mnichovu je nově v Budapešti
Po čtyřech letech existence Qerko i nadále roste. (Foto: Qerko)

Qerko pokračuje v zahraniční expanzi. Po Bratislavě, Vídni a Mnichovu je nově v Budapešti

23. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Platební aplikace pro restaurace Qerko rozšiřuje zahraniční pole působnosti. Novou zemí, do které proniklo, je Maďarsko. Platební řešení tam zatím funguje v několika restauracích, v plánu je jeho další rozšíření.

Startup založený Lukášem Kovačem, který velmi brzo získal i podporu investiční skupiny Miton, jež ve firmě po všech investičních kolech drží majoritu, má globální ambice. I proto, že růst v Česku je značný. V roce 2019 aplikaci začaly používat první podniky, dnes je jich více než tisíc.

Stálý růst

Zároveň má Qerko více než 500 tisíc registrovaných uživatelů. A co je zajímavé i pro investory, počet lidí, kteří přes aplikaci platí, stále narůstá. Jen v květnu ho využilo více než 140 tisíc lidí.

Zajímavá jsou i další čísla. Někteří z uživatelů jsou schopní Qerkem zaplatit i dvacetkrát za měsíc, ale v průměru jde o necelé čtyři platby měsíčně.

Podobná data, podpořená i tím, že Qerko aktuálně zvládá odbavit více než 40 procent transakcí v daném podniku, a je patrný ještě další výrazný růst, je pro investorský sluch rajskou hudbou. Proto loni startup podpořili dalšími 2,5 miliony eur.

PODCAST: SharkTalk #2 - Lukáš Kovač (Qerko): ‚‚Nejsnazší způsob na světě, jak platit v restauraci? Qerko!“

Qerko kromě velkých měst míří i do těch menších. (Repro: Qerko)

Kalička v Budapešti

Prostředky byly určeny především na zahraniční expanzi. A výsledky už jsou vidět. Po Bratislavě, Vídni a německém Mnichovu je Qerko nově k dispozici také v Budapešti.

Gratulujeme Alexi Van Dammovi, našemu vynikajícímu country manažerovi, za řízení této úspěšné expanze. S Qerkem mohou hosté platit přímo ze svých mobilních telefonů přímo u stolu. Vyzkoušejte zázrak v bistru Kalička v Budapešti," uvedl founder a CEO Qerka Lukáš Kovač.

Podle CEO Qerka v Maďarsku Alexe Van Damma jde v zemi ale teprve o začátek. „Moc rádi oznamujeme, že v Maďarsku začaly první podniky používat nejpohodlnější způsob, jak platit v restauraci. Nejen ony mohou ušetřit spoustu času svých zaměstnanců a zvýšit spokojenost svých hostů," konstatoval Van Damme.

Podmínkou Qerka pro spolupráci je, že dýška se rozdělí také mezi personál. (Foto: Qerko)

Nový design

Kromě nové destinace aplikace, která hostům v restauracích umožňuje prostřednictvím QR kódů zaplatit přímo ze svého místa v lokálu, bez potřeby volat obsluhu nebo se přesouvat ke kase, startup představil také Qerko Code.

Část týmu firmy mu věnovala půl roku práce, během které hledala nejlepší materiály a zdokonalovala výrobní proces tak, aby zajistila perfektní řešení. Nová podoba Qerko Code je navržena tak, aby překonala nástrahy každodenního provozu. A to i ve venkovním prostředí, jako jsou zahrádky, kde odolá jak přímému slunečnímu svitu, tak letním bouřkám.

Kromě vylepšeného designu, na kterém Qerko spolupracovalo s Jakubem Stedinou a jeho Stedina Design Studio, mohou hosté také díky vylepšené NFC technologii zajištující bezproblémovou a efektivní platbu snadno načíst potřebné informace jednoduchým držením telefonu na delší vzdálenost.

PŘEČTĚTE SI: Qerko spouští rezervace. V aktualizaci přidává funkci pro pohodlnější cesty do restaurací

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články