První edice Joyseat, individualizovaných cyklistických sedel vyrobených 3D tiskem, je na cestě k zákazníkům. Kdy je uvidíme na Tour de France?
Sedlo Joyseat, které na míru vyrábí startup Posedla. Foto: Posedla

První edice Joyseat, individualizovaných cyklistických sedel vyrobených 3D tiskem, je na cestě k zákazníkům. Kdy je uvidíme na Tour de France?

1. zář 2022 Petr Blažek 4 min

Startup Posedla, o němž jsme psali letos v březnu v článku Posezení vytvarované na míru. Severočeši tisknou personalizovaná 3D cyklistická sedla a brzy je vyšlou do světa, má za sebou zásadní milník. Právě svá sedla, pod značkou Joyseat, opravdu vyslal do světa, konkrétně první stovce zákazníků. A navíc podal přihlášku patentu na svůj výrobní postup. Při té příležitosti jsme se zajímali, jak se tomuto inovativnímu startupu daří a jaké má další plány. Povídali jsme si s Jiřím Dužárem, který společně s kamarádem Martinem Řípou značku Posedla na podzim 2020 založili.

Celé léto byl celý startup Posedla posedlý jedinou myšlenkou: vyrobit a dodat to, co nazvali „Founder's Edition” svých sedel. Souběžně s výrobou navíc ladili výrobní proces, aby byli schopni kontinuálně uspokojovat další objednávky. Posedla mají aktuálně ve výrobě pouhé čtyři pracovníky. To není mnoho, když uvážíme, že tato firma vyrábí – pozor, nikoli jenom montuje – celá sedla. Vyrábí totiž nejen 3D strukturu, na níž cyklista sedí, ale také její kostru a ližiny pro spojení s mechanismem na sedlové trubce.

V tomto startupu prostě zastávají filozofii mít všechno pod jednou střechou. A není to prý reakce na problémy ve světových dodavatelských řetězcích. „Ty jsou pro nás jen potvrzením, že náš přístup je správný,“ vysvětluje Jiří Dužár.

Konkurence? V podstatě není

Takový přístup je v ostrém kontrastu s tím, jak 3D tisk cyklistických sedel pojímá konkurence. Na světě jsou podle Dužára pouze tři firmy, která vyrábějí cyklistická sedla touto technologií.

V principu jde o podobný produkt: ta sedla mají podobnou 3D strukturu a používají podobný materiál – pružný elastomer. „Ale tím to končí. Oni se vzdali výhod masové výroby pomocí klasické vstřikovací technologie, a přitom nevyužili tu úžasnou možnost individualizace, kterou dává 3D tisk. Ta svá sedla prodávají ve dvou šířkách, a to je všechno,“ nechápe Jiří Dužár.

Takovou konkurenci Posedla moc vážně neberou. Tím spíš, že všechny zmíněné firmy si ta sedla nechávají vyrábět – a to navíc ve stejné fabrice v Kalifornii.

„Totální přístup“ Posedel však má i svou stinnou stránku, a tou je výrobní kapacita. „Pokud se nám podaří prodávat 500 kusů měsíčně, bude to znamenat, že jsme v černých číslech a můžeme pomýšlet na navyšování kapacit výroby – napřed u karbonových dílů, které nám jdou pomaleji než aditivní výroba z 3D tiskárny,“ plánuje Jiří Dužár.

Jak chtějí Posedla svou výrobní kapacitu naplnit? „Aktuálně se nám objednávky scházejí přiměřeně tomu, jaké úsilí věnujeme marketingu a publicitě – žádné. Ale to se předpokládám rychle změní. Právě odesíláme sadu sedel na testování do redakcí prestižních cyklistických magazínů v Evropě a USA, jako jsou Cycling News, Global Cycling Network nebo BikeRadar,“ říká Jiří Dužár.

Jiří Dužár, spoluzakladatel startupu Posedla. Foto: archiv Jiřího Dužára

Dužárův optimismus pramení z toho, že když o Joyseat vyšel dosud jediný článek v předním magazínu, za jediný víkend přišlo dvacet objednávek ze sedmi evropských zemí a dalších 30 ze Spojených států a Kanady a Spojeného království. „Ty jsme museli odložit, protože tam zatím neumíme řešit věci, jako je třeba clo. Ale od podzimu tam prodávat začneme. A chystáme se i na obrovský trh v jihovýchodní Asii.“

A co Tour de France?

Hmotnost sedel Joyseat začíná pod 150 gramy – to samozřejmě pro ty lehčí jezdce. To je váha špičkových sedel, jaká používají profesionálové. „Mezi testery máme i české profesionální silniční jezdce a máme rozjednanou spolupráci s největším českým profi týmem,“ chlubí se Jiří Dužár. A dodává, že ohlas je skvělý.

Takže kdy uvidíme první prosvítající sedlo Joyseat na Tour de France?

Jiřího Dužára tato otázka nezaskočí. Že jsou Joyseat vhodná pro použití na té úplně nejvyšší úrovni, o tom prý vůbec není pochyb – jenom je otázka, jak by to vyšlo s návratností takové akce. „Změnit sedla, to je pro týmy otázka sponzoringu. A bavíme se o nákladech okolo tři čtvrtě milionu eur“.

Posedla se tak budou snažit dostat na prestižní akce spíš v rámci spolupráce s konkrétními jezdci, kteří si pak ve svém týmu vyboxují výjimku. „Jedná se o produkt na míru, který má vliv i na výkon. I profesionální závodníci mají často velký problém najít sedla, která jim budou stoprocentně vyhovovat,“ vysvětluje Jiří Dužár.

A co investice?

I kdyby Posedla se svým partyzánským plánem na zviditelnění na akcích typu Tour de France uspěli, omezený rozpočet na marketing i na výrobu a související aktivity je stejně bude brzdit v rozletu. To by mohla změnit případná investice.

„O žádné investici neuvažujeme. Zatím máme představu, že porosteme organicky – takže si na růst pěkně vyděláme. Poroste firma, porosteme i my, myslím hlavně co do získávání zkušeností s řízením,“ odmítá myšlenku na investici Jiří Dužár. „Nevím, jak by nás bavilo řídit nějakou překotnou globální expanzi. A i kdyby se podařila, nevím, jak by nás bavilo řídit velkou firmu.“

Překotnou expanzi Posedla odmítají, ale s rozvojem počítají. Podali si patentovou přihlášku, ale na co přesně, to zatím neprozradí. „Pochopitelně chceme využít to zhruba roční období, než Patentový úřad přihlášku zveřejní, a do té doby si to know-how nechat pro sebe,“ omlouvá se Jiří Dužár.

Prvním úkolem pro Posedla je tedy naplnit stávající výrobní kapacitu. S otázkou, jak se to daří, se do tohoto startupu vrátíme před začátkem příští cyklistické sezóny.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články