Počítání oveček nejen před spaním. Studentka vytvořila aplikaci, díky níž mají chovatelé stádo pod digitálním dohledem
Dominika Sokolová. (Foto: archiv Dominiky Sokolové)

Počítání oveček nejen před spaním. Studentka vytvořila aplikaci, díky níž mají chovatelé stádo pod digitálním dohledem

15. úno 2023 Pavla Skřivánková 4 min

Tužka, papír a excelové tabulky. Donedávna jediný způsob, jak čeští chovatelé evidovali ovčí a kozí stáda. To se rozhodla změnit studentka Dominika Sokolová a vymyslela jedinečnou aplikaci Festada, která šetří chovatelům čas a zdaleka v ní nejde jen o aktuální přehled o počtu kusů ve stádě. „Chovatelé začínají chápat, že digitalizace je v tomto odvětví potřeba, a o Festadu projevují velký zájem. K našim cílům také patří nalákat do zemědělství více mladých lidí,“ říká.

Už v dětství Dominika Sokolová pomáhala na ovčí farmě svých prarodičů a táhlo ji to k zemědělství. Její další kroky proto při volbě budoucího povolání vedly na střední zemědělskou školu v Poděbradech a následně zootechniku na Mendelově univerzitě v Brně, kde momentálně studuje první ročník doktorského studia. A bylo to právě studium, díky čemu objevila díru na trhu.

Sen každého chovatele

„Když jsem psala bakalářskou práci, potřebovala jsem místo, kde bych měla data srozumitelně a přehledně na jednom místě. Zjistila jsem, že nic takového na tuzemském trhu neexistuje, a tak jsem si vytvořila menší program, který jsem používala pro svoji potřebu,“ vzpomíná Sokolová.

Později ji kamarádka přihlásila do kurzu Podnikni to! který pro ni byl na začátku roku 2021 odrazovým můstkem pro umístění mezi třemi vítěznými projekty v soutěži o nejlepší podnikatelský plán Startup Mendelu.

Finanční příspěvek ze soutěže pomohl s uvedením aplikace do provozu, do povědomí chovatelů se pak dostala přes články v odborných zemědělských časopisech a první zemědělské výstavy. „O Festadě se začalo mluvit a první zákazníci, kteří tomu byli otevření, neskrývali nadšení,“ líčí Dominika Sokolová. „Byla to pro ně novinka, po které toužili už mnoho let.“

A další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Dominika Sokolová absolvovala stáž v americkém Silicon Valley, zvítězila v soutěži Podnikavá hlava a prezentovala svůj nápad na největším evropském veletrhu Sommet de l´élevage ve Francii. „V aplikaci máme v současnosti téměř osm tisíc ovcí a koz, a šetříme tak čas několika desítkám chovatelů,“ shrnuje Dominika Sokolová.

Největší výhodou aplikace je bezesporu ona zmíněná úspora až 90 procent času, který musí chovatelé za normálních okolností trávit administrativou. Běžně si zapisují údaje do sešitu, ty pak přepisují do Excelu a případně posílají potřebným orgánům. Aplikace řeší tohle všechno takřka jedním kliknutím v terénu a díky propojení s Portálem farmáře (spadajícím pod státní správu) pomáhá i s povinným hlášením.

„Například při evidenci nově narozených jehňat je potřeba splnit spoustu nutných kroků. Aplikace celý proces výrazně zjednodušuje a sama data odesílá, kam je potřeba, nastiňuje její funkce Dominika Sokolová.

Stádo v kapse

Dalším významným benefitem je přehlednost, s Festadou má farmář neustále po ruce všechny údaje o reprodukci, užitkovosti nebo rodokmenu konkrétního zvířete. „Stačí si ve stáji vyhledat zvíře pomocí fotoaparátu a načíst číslo ušní známky, kterou má každá ovce. Během okamžiku si zobrazíte veškeré potřebné informace, jako jsou datum narození, stáří, počet potomků nebo jejich pohlaví. Samy se pak už vytvoří přehledy, grafy, tabulky a statistiky a vše se automaticky nahlásí do ústřední evidence, “ vysvětluje Dominika Sokolová na již zmíněném příkladu reprodukce.

Festada také umožňuje zkvalitnění šlechtitelství a konzultaci s veterináři na dálku. „Veterinářů pro hospodářská zvířata je v Česku málo a mnohdy dojíždějí na farmy z velkých vzdáleností,“ uvádí Dominika Sokolová. „Takhle mohou přes aplikaci nahlížet na fotografie, proběhlou léčbu, kolik mělo zvíře mláďat a další potřebné údaje třeba z druhého koutu republiky.“ Jako třešnička na dortu už je pak jen vzájemná provázanost aplikace. Když si chovatel napíše poznámku o zvířeti individuálně, připíše se mu i do souhrnných poznámek o celém stádu.

Foto: archiv Dominiky Sokolové

Startup má od léta vlastní interní vývojářský tým a v aplikaci průběžně přibývají nové funkce.Pomalu co čtrnáct dní něco vylepšujeme,“ usmívá se Dominika Sokolová. „Festada je vytvořená na základě mých zkušeností a postupně sbírám tipy od chovatelů, co dalšího by ještě uvítali. Vždycky je probereme v týmu a s dalšími chovateli, a teprve potom do aplikace přidáváme. Proto tam nenajdete žádné zbytečné, nepotřebné funkce.

Festadu tým prezentuje na chovatelských akcích, ať už jsou to nákupní trhy zvířat, nebo zemědělské výstavy, přednášky či konference pro chovatele a okrajově také na sociálních sítích. „Naše cílová skupina je starší, takže Facebook a Instagram sice používáme, abychom se zviditelnili, ale není to pro nás priorita.“

Jak ostatně Dominika Sokolová podotýká, reakce některých starších chovatelů byly zezačátku rozpačité, spíše se divili a ptali se, k čemu to je dobré. „Proto, když o tom přednáším, snažím se to brát z jejich pohledu a vysvětlit jim, jak to usnadní práci a proč je digitalizace tak užitečná. Zakládáme si na tom, aby bylo používání aplikace intuitivní a opravdu jednoduché. Máme chovatele, kterým je sedmdesát let a Festadu bez problémů používají.“

V mladší generaci by zase mohla digitalizace chovu vzbudit zájem o zemědělství, jak sama autorka Festady doufá. „Mrzí mě, že mnohdy ani moji spolužáci nesměřovali po vystudování do praxe. Modernizace farem by mohly přispět k tomu, proč by do toho mladí lidé mohli chtít jít.“

V Česku počet ovcí dlouhodobě klesá. Podle posledních údajů u nás najdeme okolo 174 tisíc ovcí a do 20 tisíc koz. Na Slovensku, kam startup expandoval, je to o 100 tisíc víc. Jak Dominika Sokolová dodává, je to rozdíl oproti například Rumunsku, kde je chováno deset milionů ovcí. „Je to částečně dáno kulturou, Češi nejsou zvyklí jíst jehněčí, a i cenově je to někde jinde jak klasické vepřové."

Do budoucna je v plánu i rozšíření na další hospodářská zvířata. Podobný program už u nás existuje na chov skotu.

PŘEČTĚTE SI: Chytrá známka ochrání hospodářská zvířata před vlky či zatouláním. Vynález z Brna by mohl nahradit ohradníky

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články