Počet ředitelů, kteří nevěří české ekonomice, se výrazně zvýšil. Firmy mají jejich důvěru
Foto: Pixabay

Počet ředitelů, kteří nevěří české ekonomice, se výrazně zvýšil. Firmy mají jejich důvěru

2. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Pokles české ekonomiky v letošním roce očekává 82 procent generálních ředitelů místních firem. S výrazným poklesem počítá 30 procent oslovených. Meziročně jde o dost horší čísla. Loni pokles ekonomiky očekávalo 29 procent ředitelů, v růst věřilo 55 procent manažerů. Aktuálně jich je pouze sedm procent. Čeští manažeři jsou tak více skeptičtí než jejich kolegové ve světě, kde pokles globální ekonomiky očekává 73 procent generálních manažerů.

Z průzkumu poradenské společnosti PwC vyplývá, že ve střednědobém horizontu následujících tří let jsou očekávání výrazně optimističtější. Poklesu se obává 24 procent manažerů, v růst věří 56 procent.

Téměř dvě třetiny manažerů (64 procent) očekávají, že výnosy jejich firmy v letošním roce porostou. Řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser ale upozornil, že jde o dobrou zprávu jen na první pohled. „Víra manažerů v růst vlastních výnosů je totiž nejnižší za posledních deset let. A historie ukazuje, že vývoj českého HDP se zpožděním kopíruje náladu mezi šéfy firem. Naposledy byla hodnota sebevědomí ve vlastní firmy takto nízko v roce 2013,“ připomněl Moser.

Očekávaný růst výnosů je podpořen především zvýšením cen služeb a výrobků. Přistoupilo k němu už 75 procent firem. Dalších 18 procent společností se k tomuto kroku chystá. Naopak náklady snížilo 65 procent firem.

Nejvíce se ředitelé obávají vysoké inflace (90 procent), nárůstu mzdových nákladů (85 procent) a volatilních cen energií (85 procent). Nedostatek personálu za potenciální hrozbu označilo 81 procent generálních ředitelů, geopolitická rizika (77 procent) a kybernetické hrozby 71 procent oslovených šéfů.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články