Po tučných letech přišel pád. Přesto mají příjmy fintechů do roku 2030 vzrůst na šestinásobek
Fintechové společnosti zatím příliš nepronikly do oblastí jako je pojištění nebo správa majetku. Potenciál růstu je tak proto značný. (Foto: Boston Consulting Group)

Po tučných letech přišel pád. Přesto mají příjmy fintechů do roku 2030 vzrůst na šestinásobek

17. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

V období hojnosti mezi lety 2020 a 2022 zhodnocení fintechů dosáhlo dvacetinásobku jejich příjmů. Od dubna 2022 však jejich ocenění kleslo v průměru o více než 60 procent, a to přes pokračující růst tržeb. Do roku 2030 mají roční výnosy fintech společností vzrůst šestinásobně na 1,5 bilionu dolarů.

Za poslední dekádu získaly fintechy více než 500 miliard dolarů, přičemž od roku 2019 šlo o zhruba pětinu prostředků investovaných ze strany rizikového kapitálu. Na svém vrcholu v roce 2021 představovaly fintechy zhruba devět procent ocenění finančních služeb po celém světě dosahujícího 1,3 bilionu dolarů.

Sektor fintechu, čítající aktuálně zhruba 32 tisíc společností, se ale v posledních dvanácti měsících musel vypořádat s výrazným šokem. V důsledku rostoucích úrokových sazeb, které zvýšily náklady na získání kapitálu, došlo v podstatě k zamrznutí nabídky financování s minimálními úroky. Nové financování se snížilo o 43 procent, s dopadem především na pozdější kola financování.

Dobře bylo a bude

Přitom podle zprávy vypracované společně Boston Consulting Group (BCG) a QED Investors fundamenty zůstávají silné jako v období růstu v letech 2020-2022, kdy fintechy zaznamenaly dvacetinásobné ocenění ve srovnání se svými výnosy. Za poslední rok však dochází ke korekci, jež by měla být pouze krátkodobá. I přes tento výkyv navíc zůstává odvětví finančních služeb velmi ziskové.

Důvodem je skutečnost, že na světě je v současnosti téměř 80 procent dospělé populace stále bez bankovního účtu nebo s nedostatečným přístupem k bankovním službám. I díky tomu se očekává, že roční výnosy fintechů vzrostou z aktuálních 245 miliard dolarů (5,4 bilionu korun) na 1,5 bilionu dolarů (33 bilionů korun). Růst by tak oproti současnému stavu měl být šestinásobný.

Růst příjmů fintechových společností mají i v příštích letech táhnout především platby.(Repro: Boston Consulting Group)

Optimismus je dán také tím, že fintech se aktuálně podílí na celosvětových příjmech z finančních služeb dvěma procenty, v roce 2030 by tento podíl měl vystoupat na sedm procent. Zatímco dosud éra růstu fintechu stála na platbách, budoucí růst má táhnout B2B a B2B2X. Důvodem je skutečnost, že malé a střední podniky ročně na celém světě podle odhadů nedosáhnou na naplnění svých úvěrových potřeb v hodnotě až pěti bilionů dolarů.

(Repro: Boston Consulting Group)

Důležitá role regulátora

Největší nárůst a podíl na něm (42 procent) se očekává v oblasti Asie a Tichomoří (APAC). Lídry expanze mají být Čína, Indie a státy jihovýchodní Asie. Severní Amerika má zůstat i nadále největším fintechovým trhem, který si i do budoucna udrží pozici centra inovací. S růstem se počítá i v Evropě a Latinské Americe. Napomoci mu má i podpora ze strany regulačních orgánů.

Afrika má obrovský potenciál, ale v absolutních číslech příjmů fintechů má dominovat oblast Asie a Tichomoří. (Repro: Boston Consulting Group)

Zpráva BCG a QED Investors také uvádí, že rozvíjející se trhy budou i nadále čelit převratným full-stack modelům umožňujícím finanční začleňování. Velké byznysové oblasti, jako je pojištění nebo správa majetku, do kterých fintech společnosti zatím ve větší míře nepronikly, mají do budoucna čelit náporu disruptorů, kteří budou chtít část segmentu získat pro sebe.

Očekává se proto proaktivní přístup regulačních orgánů, které umožní existenci funkčního ekosystému reagujícího na aktuální dění na trhu. K možným řešením se tak řadí například možnost přechodných finančních licencí a další rozvoj infrastruktury digitálního veřejného zboží.

PŘEČTĚTE SI: Fintech Roger letos oslaví deset let. Plánuje profinancovat faktury za více než 10 miliard

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články