Pneumatiky jsou katastrofou pro životní prostředí, spásou má být britský startup, Slovinci zase potírají mikrovlákna
Ilustrační foto: Unsplash

Pneumatiky jsou katastrofou pro životní prostředí, spásou má být britský startup, Slovinci zase potírají mikrovlákna

19. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Mikroplasty nejen z kol vozidel jsou zásadním problémem, řešením mohou být některé inovace. K metodám patří zachytávání i prevence.

Při brzdění i akceleraci se z pneumatik uvolňují malé částečky. Jde hlavně přírodní a syntetický kaučuk doplněný o pojivo v podobě sazí, které mají většinou původ v uhelných i plynových elektrárnách. Mikroplasty znamenají v celosvětovém měřítku velké objemy – v atmosféře a ve vodních tocích jich ročně skončí jen z pneumatik přes šest milionů kubických metrů, mezi zasažené oblasti patří také odlehlá Arktida. Situace je alarmující a upozorňuje na to i česká organizace Arnika.

Odpadu je stále víc, je to velký problém a různé studie z poslední doby potvrzují, že se mikroplasty dostávají také do potravního řetězce a do těl organismů. Jaký podíl mají částice z pneumatik, to se nedá přesně zjistit,“ říká pro sj.news předseda spolku Arnika Martin Skalský. Podle vědců mají mikroplasty špatný vliv na lidské zdraví i životní prostředí.

Tyre Collective

Britský startup Tyre Collective chce mikroplasty z pneumatik odchytávat pomocí speciálního zařízení umístěného přímo na kolech automobilů. Částice přitahují elektrostaticky nabité měděné desky. Na světě už je dokonce funkční prototyp, který pro svůj provoz získává energii z alternátoru automobilu. Část zachyceného prachu může být recyklována pro výrobu pneumatik, nabízí se i využití například pro výrobu podrážek na boty. S komerčním nasazením počítá Tyre Collective od roku 2024. Startup ale neuvádí, jak systém funguje za deště nebo na zablácených vozovkách.

Zatímco otázku výfukových zplodin řeší přísné emisní normy, k jejichž plnění bylo nutné zavést katalyzátory, filtry pevných částic i další vylepšení, problém s částicemi z pneumatik a z kotoučových brzd se spíše přehlíží. Přitom u většiny vozidel je 90 procent emisí pevných částic těchto dvou posledně jmenovaných zdrojů.

Řešení problému s brzdami je jednodušší, ale náběh je spíše pozvolný – některé automobilky už se od kotoučové verze vracejí k bubnovým brzdám, které jsou více přívětivé k přírodě. Teď zbývá vyřešit otázku emisí z pneumatik, jejichž výrobci se už touto otázkou začínají zabývat.

Více mikroplastů se uvolňuje z kvalitnějších pneumatik, které mají většinou vyšší podíl přírodního kaučuku a nabízejí například lepší přilnavost k vozovce. Naopak některé levné pneumatiky jsou z tvrdšího materiálu, s menším podílem přírodního kaučuku. Jejich dezén sice vydrží déle, ale za cenu zhoršení některých parametrů. To se může projevit například při průjezdu zatáčkou nebo delší brzdnou dráhou.

PlanetCare a Iron Roots

Problém s mikroplasty se snaží řešit i jiné startupy. Dalším velkým zdrojem znečištění jsou například mikrovklákna, která se oddělují při praní prádla z polyesterových a akrylových materiálů do odpadních vod. Řešením mohou být filtry u vypouštění pračky. Slovinský startup PlanetCare nabízí, že zachytí 90 procent mikrovláken a řešení má být vhodné pro domácnosti i velké provozy, například v hotelích. Ještě lepší je, pokud se žádné mikroplasty vůbec nevznikají. Přesně tím se řídí startup Iron Roots. Hlavní myšlenkou je výroba oblečení, ze kterého se žádné částice uvolňovat nebudou.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články