Pilný jako včela. Rozjel se projekt využívající inteligenci roje a chytrou udržitelnou automatizaci
Foto: Unsplash

Pilný jako včela. Rozjel se projekt využívající inteligenci roje a chytrou udržitelnou automatizaci

20. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Udržitelný projekt The Beehyve, jehož cílem je vytvoření chytré verze úlu, byl zahájen. Projekt společnosti PLCnext Technology využívá inteligentní automatizaci ke zlepšení života včel a zaměřuje se na to, jakým výzvám včely a včelaři v současnosti čelí. Výstupem mají být řešení napomáhající tomu, aby bylo možné udržet včely zdravé, podporovat včelaře a zároveň chránit životní prostředí.

Na základě zjištění z praxe definovala PLCnext Technology pět výzev: Bee Care, Podpořte včelaře, Vylepšete úl, Včelí prostředí a Včelí kreativita. Zájemci budou moci své nápady realizovat v rámci jedné z nich. Ať už sami nebo společně s ostatními členy komunity.

Včely jsou pro náš ekosystém nepostradatelné. Opylují kolem 80 procent všech rostlin a zajišťují tak úrodu a velkou rozmanitost potravy. I z tohoto důvodu PLCnext Technology provedla řadu výzkumů aby zjistila, jakým výzvám a problémům v současnosti čelí včely, ale také včelaři.

PLCnext Technology je ekosystém pro průmyslovou automatizaci, který se skládá z otevřeného hardwaru, modulárního inženýrského softwaru, globální komunity a digitálního softwarového tržiště.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články