Nová možnost pro startupy. CzechInvest spustí druhou výzvu projektu Technologická inkubace
Projekt Technologická inkubace, má letos spustit hned dvě výzvy. Ta první je zaměřena primárně na startupy. (Ilustrační foto: Pexels)

Nová možnost pro startupy. CzechInvest spustí druhou výzvu projektu Technologická inkubace

10. kvě 2023 Ondřej Černý 3 min

V době, kdy éra levných peněz skončila a investoři jsou opatrnější než dříve, každá dobrá zpráva startupisty potěší. Český stát je sice nepodporuje tak masivně jako Maďarsko nebo Polsko jejich tamní konkurenty, ale každý pokus se počítá. A tento je na zdejší poměry velký. Agentura CzechInvest totiž spouští druhou výzvu projektu Technologická inkubace, ve kterém je pro inovativní startupy z oblastí mobility, kreativních průmyslů, cirkulární ekonomiky a umělé inteligence kromě další pomoci připraveno 106 milionů korun.

Pokud máte startup, jehož existence netrvá déle než pět let, inovátorskou firmu, vědecký projekt s obchodním potenciálem, spin-off společnost nebo jste student a vše předchozí se vás nějak týká, zbystřete. Projekt Technologická inkubace cílí právě na vás.

Jde o největší výzvu agentury CzechInvest podobného typu, zároveň je to také největší projekt na podporu startupů v Česku. „První výzva nám dala opravdu hodně zkušeností, které jsme ve druhé výzvě zohlednili. Při přípravě výzvy jsme se zaměřili mimo jiné na důslednější komunikaci s vědeckými pracovišti, abychom podpořili využívání Technologické inkubace coby prostředku pro zakládání spin-off firem,“ konstatoval Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest. Hlavním cílem projektu je dle něj podpořit vznik a první rozvoj inovativních a škálovatelných firem v České republice.

Inspirací byl pro CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu program kosmického inkubátoru ESA BIC, který v Česku funguje od roku 2016. Cílem programu Technologická inkubace je v průběhu sedmi let podpořit české firmy z oblastí, které jsou vysoce perspektivní pro další ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost České republiky. Řadí se mezi ně mobilita budoucnosti, umělá inteligence a IT, kreativní průmysly, udržitelnost a ekoinovace, kosmické technologie, jaderná a částicová fyzika nebo chytrá řešení proti krizím.

Bez datovky

Druhá výzva Technologické inkubace začíná 18. května 2023 a potrvá měsíc. Na webových stránkách agentury CzechInvest už jsou k dispozici informace k předběžné dokumentaci, kterou si zájemci mohou připravovat. Aby pro ně bylo vše snazší, mohou se hlásit i do takzvané pre-inkubace, díky které mohou svůj projektový záměr konzultovat ještě před jeho oficiálním předložením. Cílem je v maximální možné míře připravit klienty na proces podání žádosti.

Jde o praktickou věc, protože oproti první výzvě ta aktuální přináší řadu změn. Tou hlavní je způsob komunikace. Startupy už se do programu nebudou přihlašovat prostřednictvím datové schránky. Veškerá komunikace bude probíhat přes informační systém, který má lépe a efektivněji pracovat s vysokým počtem přihlášených startupů. Pro představu - po necelém týdnu po zveřejnění výzvy bylo v pre-inkubaci celkem 343 firem.

V první výzvě byl největší počet přihlášených firem v sektorech AI a kreativních průmyslech. „Projekt nicméně nabízí unikátní možnost také firmám vyvíjejícím hmatatelné produkty, na které se pozornost investorů zas tak často nesoustředí,“ zdůraznila Tereza Kubicová, náměstkyně pro technologický rozvoj v agentuře CzechInvest. Věří také tomu, že i startupy uvítají novou formu podávání žádostí spojené se zefektivněním a zrychlením vzájemné komunikace.

V první výzvě projektu Technologická inkubace, která byla otevřena od 1. července 2022 do 17. srpna 2022, o podporu požádalo 117 z pre-inkubovaných startupů. Celkem jich bylo hodnoceno 103. Šlo o projekty z oblasti umělé inteligence, kreativního průmyslu, cirkulární ekonomiky a mobility. CzechInvest nakonec rozhodl o poskytnutí podpory 37 startupům v celkové výší 98 milionů korun.

S mentory i do světa

Podpořené startupy aktuálně kromě finančních prostředků mohou využívat celé řady dalších služeb, které jim CzechInvest v rámci projektu nabízí. Jde například o profesionální mentoring nebo propojení s klíčovými hráči díky tzv. hubům. S podobným servisem mohou počítat i úspěšní žadatelé druhé výzvy. Kromě přímé finanční podpory ve výši 1,1 až 4,5 milionu korun a nepřímé v hodnotě 500 tisíc korun ve formě workshopů, seminářů, pomoci inkubačních manažerů, konzultací s odborníky na byznys a technologie, mohou využít výhod inkubačního programu, a to po dobu až dvou let. Asi nejzajímavější pro zájemce je, že v rámci projektu nepřijdou o žádný podíl ve své firmě.

CzechInvest je jim připraven pomoci také s technickým vývojem produktu nebo služby, poradit s rozvojem podnikání a přípravou pitch-decku pro investory nebo s napojením na experty v Česku i v zahraničí. Díky účasti na českých a mezinárodních akcích, konferencích a veletrzích je také možné navázat nové kontakty a najít potenciální zákazníky a partnery.

V rámci projektu Technologická inkubace se počítá s podporou až 250 inovativních startupů na kterou má jít částka 680 milionů korun. V letošním roce CzechInvest plánuje realizaci dvou výzev. Po té aktuální je třetí naplánována na přelom září a října 2023.

PŘEČTĚTE SI: Specialistka CzechInvestu: Češi se raději nechají zaměstnat, než aby podnikali. Změnit to může reforma školství i podpora kreativního průmyslu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články