Nelisa „zařízne“ zkostnatělá CV: Pomocí algoritmů chce najít nejlepšího skladníka i CTO do korporátu

Nelisa „zařízne“ zkostnatělá CV: Pomocí algoritmů chce najít nejlepšího skladníka i CTO do korporátu

16. čvn 2021 David Budai 10 min

Až se personalisté naplno vrátí do kanceláří, vtrhne tam fialová chobotnice Nelisa a všem ukáže, že hiring se dá dělat chytře, digitálně a mnohem rychleji. CEO společnosti Jan Paulas v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom popisuje, jak se buduje kariérní portál pro digitální století i co u kandidátů zvládne vyhodnotit umělá inteligence.
  

Zakladatel StartupJobs Filip Mikschik a lidé z investiční skupiny Miton se rozhodli své dlouholeté fungující partnerství posunout na další level, a právě díky tomu vykoukla na svět Nelisa, fialová chobotnice, která má přinést revoluci na pracovním trhu. Půjde o kariérní portál, jehož stavebními kameny budou umělá inteligence, strojové učení a analýza dat. Díky tomu dokáže odfiltrovat nekvalitní a nevhodné kandidáty a při obsazování pracovních pozic ušetří desítky hodin každému HR oddělení nebo jednotlivým personalistům.

Projekt se začal rodit v srpnu 2020 a během podzimu se naplno rozběhl vývoj. Spoluzakladatelem je zkušený projektový manažer Jan Paulas, který se ujal role CEO. Nelisa sdílí část know-how se StartupJobs, ale má ambici pokrýt celý pracovní trh, a to nejen tuzemský. Jde o revoluční technologický produkt, který má potenciál jít svou vlastní cestou.

„Máme velkou ambici a chceme, aby trh dělal vývoj s námi, aby se na něm podílel. Nepřinášíme jen nějaké ,vlastní geniální řešení’, ale snažíme se sdružovat personalisty i kandidáty a všechno stavět kolem těchto lidí,“ říká v rozhovoru Jan Paulas.

Hned na úvod mě zajímá, jaký je rozdíl mezi projekty StartupJobs a Nelisa?

Zcela jednoduše - hlavním rozdílem mezi Nelisou a StartupJobs jsou naši zákazníci. Nelisa své služby poskytuje všem firmám na trhu a nevymezuje se pouze pro startupy. Nelisa si ve své současné podobě převzala funkční technologie a know-how ze StartupJobs, díky kterým se na světě objevila velice rychle, a dál půjde svou vlastní cestou. Tím myslím hlavně matching engine.

StartupJobs oslovuje velmi malý a specifický segment trhu. Pracovní trh je ale mnohem pestřejší a širší. Startupová zkušenost může být jen jedním z kroků v kariéře člověka, ale Nelisa chce být parťákem a průvodcem celou kariérou, na které můžete mít i pár zastávek ve startupech. Myšlenkou Nelisy je pokrýt celý pracovní život.

V čem bude cesta Nelisy specifická?

Nelisa si dává za cíl kompletně nahradit zastaralý model klasických životopisů. Když se dneska někam hlásíte, nebo firma někoho hledá, stále se používá životopis, ve kterém jsou nějaké pracovní zkušenosti, sebehodnocení, soft skills, aspirace a tím to končí. Přitom životopis jako formát má obrovský potenciál, jen je nutné se zároveň zaměřit na současné náborové potřeby.

Řekněme, že hledáte do své firmy obchodníka. Potíž je, že obchodníci na LinkedInu vypadají všichni stejně, prostě „jsem business developer, prodával jsem toto, tady, pět let“. HRista si tak pozve deset obchodníků, kteří se přihlásili na inzerát, a na pohovoru se musí zeptat na nejrůznější věci. „Dělal jste spíše portfolio, nebo akviziční cally? Prodával jste digitální produkty, službu, nebo fyzický produkt?“ A tohle všechno musí HRista zpracovat na místě, protože spousta věcí se z toho životopisu vysledovat nedá.

Nelisa se na to chce kouknout jinak. Chceme ušetřit HRistům úvodní screening a agendu hledání. Chceme jít mnohem dále, pokud jde o hledání vhodného uchazeče.

A samozřejmě i kandidát z toho něco má - profil, který je na Nelise místo životopisu, odhaluje i znalosti člověka, podložené výsledky testů, ukazuje jeho osobní preference, talenty a osobnostní specifika.

CEO Nelisy Jan Paulas: Porozumíme jednotlivým povoláním. 

Jak tohle provedete?

Firma řekne: „Hledáme obchodníka pro marketingovou agenturu. Nejlépe někoho kdo již v marketingové agentuře pracoval, alespoň dva roky. Již dříve prodával PPC služby, reklamu a propagační materiály. Nejlépe někoho, jehož klienty byly spíše menší firmy, realizoval minimálně pět obchodů měsíčně na základě cold callů a musí být efektivní v komunikaci s rozličnými typy klientů.“ 

Na druhé straně je tu kandidát, který vyplní svůj kariérní profil, moderní CV, jež zpracovává všechny poskytnuté informace a využije je k matchingu. Mimo kariérní profil a testy si také může zahrát jedinečnou simulační hru, která odhalí například jeho organizační schopnosti nebo silné a slabé stránky.

Umělá inteligence Nelisy následně identifikuje kariérní profily kandidátů, kteří zcela nebo zčásti odpovídají firemním požadavkům, a aktivně obě strany propojí.

Takže firmám nabídnete jakýsi „nadopovaný“ předvýběr?

Ano. Usnadňujeme jim předvýběr, v podstatě ho děláme za firmy. Všechny získané výsledky dokážeme spárovat s požadavky firmy a najdeme ten správný match. Nelisa chce firmám ušetřit desítky hodin prescreeningu, pošle jim jen vyfiltrované a nejvhodnější kandidáty. Takže ten předvýběr je opravdu nadopovaný.

Dokážete zajistit, aby filtrem prošli jen kvalitní lidé? Tedy aby se k firmě nedostali špatní uchazeči, kteří jinde neuspěli?

Firma má možnosti požadovat, že kandidáti musí mít určitou úroveň vyplnění dat, dejme tomu 70 procent a test. A třeba kandidáti bez profilu tímto filtrem vůbec neprojdou. Díky tomuto opatření se podaří korigovat nerelevantní kandidáty. Už nebude platit, že se přihlásí deset kandidátů a jen tři budou vhodní.

Věříme technologiím. Ale samozřejmě nadále bude mnoho mechanismů a i lidské kontroly, aby vše fungovalo, jak má. Výběr nejde nechat jen na strojích. Mohou nám hodně pomoci být efektivní, ale nikdo nechce, aby mu nějaký algoritumus rozhodoval o kariéře. Důležité je, že všichni v Nelise víme, jak dnes HR funguje, protože máme zkušenosti z oblasti HR techu. Já jsem byl projektový manažer v IT náborové platformě, Filip má devět let StartupJobs, lidé v našem obchodním týmu mají zkušenosti z personálek. A zároveň spolupracujeme s mnoha firmami, stavíme Nelisu společně a vše přizpůsobujeme jejich aktuálním potřebám.

Jak velkou roli bude při hledání vhodných uchazečů hrát právě technologie?

Z většiny bude stát na umělé inteligenci, stavíme si i vlastní AI tým. Vždycky tam samozřejmě, hlavně ze začátku, bude hrát roli nějaký quality assurance, ale primárně to bude digitálně.

Klíčové v tomto ohledu bude, že ze StartupJobs máme zkušenosti a data, která můžeme použít na vývoj. Víme, jak se kandidát na job boardu chová, co hledá, jaké nabídky navštíví, co nejvíce čte nebo jak dlouho se zabývá vyplňováním vlastního profilu a životopisu. A mnoho dalších informací.

Součástí Nelisy bude také speciální simulační hra, která odhalí schopnosti uchazečů.

Co vás od odlišuje třeba od již zmíněného LinkedInu?

Nekoukáme se na uživatele a zájemce jako na lidský zdroj. Zajímá nás nejen jeho historie, ale i výhled na to, co by chtěl dělat, a chceme mu pomoct rozvíjet jeho dovednosti. Na každého zkrátka nahlížíme z 360stupňového úhlu. LinkedIn je primárně sociální síť a tohle nedokáže.

Jakých profesí se bude Nelisa týkat? Zmínil jste obchoďáky, markeťáky, co dále?

Klasika je marketing, analytika, vývoj, obchod, management, administrativa. Ale Nelisu stavíme tak, aby byla opravdu pro každého, ať už půjde o full-time job, part-time job, modré límečky, bílé límečky. Budeme tam mít i skladníky a podobné profese.

Na čem bude Nelisa vydělávat?

Byznys model je velmi jednoduchý, nyní je to primárně platba za inzerát. Firma si zaplatí buď jeden inzerát, nebo kreditový balíček, pomocí kterého potom může inzerci vystavovat. Jiný model monetizace zatím nemáme a ze zkušenosti víme, že tento model je nejvíce kvantifikovatelný a předvídatelný.

Chceme, aby se na to firmy dívaly i tak, že nákup inzerátu je marketingová investice na jejich pozici. Až 90 procent částky dáme do digitálního marketingu, abychom jim přivedli co nejvíce relevantních lidí. Zatímco jiné job boardy těží hlavně z vlastní návštěvnosti, my se na to díváme spíše digitálně-akvizičně.

Jak velký máte tým a kolik lidí budete nabírat?

Je nás už jedenáct. Některé kapacity nám „půjčuje“ StartupJobs. Musím říct, že jejich developeři na Nelise udělali velký kus práce a výborně se s nimi pracuje.

Do konce roku máme hiring plán na 20 lidí. Nelisu stavíme jako technologickou firmu, proto budeme hledat backend developery, AI specialisty, testery, frontend developery. A pak doplníme obchodníky a marketingový tým.

Jaký je plán rozvoje na letošní a příští rok?

Milníky jsou zatím na tento rok. Chceme představit pokročilou profilaci pro každý obor, aby tomu každý rozuměl. Máme připravenou profilaci pomocí AI chatbota, chceme zapojit vzdělávání a také máme cíl benchmarkovat kandidáty mezi sebou, třeba obchodníky s dalšími obchodníky, a na základě toho předpovědět jejich dráhu. Tím se vytvoří „wow efekt“, lidé si řeknou „Nelisa rozumí mému povolání a umí mi pomoct“.

Jan Paulas (vlevo) a Filip Mikschik spoluracují už dlouho. A teď se zaměří na Nelisu.

Kolik kandidátů chcete firmám zprostředkovat?

Do konce roku máme plán na akvizici 20 tisíc registrací a 700 nabídek, do konce roku 2022 pak 2100 nabídek. Pro srovnání, StartupJobs má nyní 1300 nabídek, takže s Nelisou už míříme hodně vysoko.

Plánujete expanzi do zahraničí?

Stavěli jsme Nelisu rovnou na doméně .com, takže s expanzí počítáme. V zahraničí máme vysokou konkurenci, ale cestou datového kariérního poradce se zatím nikdo nevydal. Zahraničí platformy jsou obvykle stavěny na lidské službě, ne na digitální.

A kterým směrem expanze poběží?

Budeme se orientovat na Západ. Střední Evropa samozřejmě také, ale máme větší ambice.

Troufnete si hledat i lidi pro Google, Facebook a další technologické giganty?

Nelisa engine stavíme tak, aby ho mohla využívat jakákoliv organizace, Google i Facebook jsou skvělým případem firem, které investují miliony dolarů na zefektivnění svých náborových procesů, jemuž se věnují tisíce zaměstnanců. My chceme právě tyto best-practices poskytnout celému globálnímu trhu.

Foto: Nelisa

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články