Budoucnost bezemisních letů? Z parkovišť budou letiště, s těžkými a drahými piloty se nepočítá, říká expert z ČVUT
Projekty velkých letadel s dlouhým doletem jsou podle Jakuba Krause z Ústavu letecké dopravy ČVUT v případě pohonu na elektřinu spíše nereálné. Foto: archiv Jakuba Krause

Budoucnost bezemisních letů? Z parkovišť budou letiště, s těžkými a drahými piloty se nepočítá, říká expert z ČVUT

4. lis 2022 Ivan Horák 4 min

Český startup Zuri odveze klienta od jeho domu v Česku až k vile v Chorvatsku, cestování na letiště odpadne. Podobných bezemisních leteckých projektů jsou po celém světě desítky, většinou počítají s pohonem na elektřinu a časem se chtějí dopracovat k autonomnímu řízení. Revoluci v létání přinesou hlavně cesty na kratší vzdálenosti s malými stroji. Velká elektrická letadla s větším doletem jsou zatím spíše utopií. „ S dnešními těžkými bateriemi nebudou moci velká letadla doletět někam dál,“ potvrzuje v rozhovoru pro SJ News Jakub Kraus z Ústavu letecké dopravy ČVUT.

Jaká je podle vás budoucnost bezemisního létání?

Půjde hlavně o bezpilotní letadla schopné převážet lidi. Současné drony už dokáží vozit balíčky, ale mnoho startupů, které mají financování ve stovkách milionů dolarů i vyšší, se snaží vytvořit letadlo, které bude mít vertikální vzlet a přistání a bude schopné rozumného doletu. Půjde i o městskou vzdušnou mobilitu, takže dolet bude třeba padesát kilometrů.

To není mnoho…

Také mluvíme o Advanced Air Mobility, tedy o pokročilé vzdušné mobilitě s doletem 300 kilometrů. Startupů, které nyní v letectví působí, je opravdu mnoho. Jsou jich desítky. V České republice máme jednu firmu, která vyvíjí letadlo Zuri. Startup vytváří pokročilé letadlo. Cílem mimo jiné je, aby dokázalo odstartovat u domu jednoho klienta v Česku a dopravit ho až k jeho vile v Chorvatsku. Původně bylo zamýšleno, že bude mít jen bateriový pohon. Od tohoto záměru už ale konstruktéři upustili."

Pro jaký pohon se rozhodli?

Půjde o hybrid. Letadlo bude částečně elektrické, ale bude mít také turbohřídelový motor, který bude vytvářet elektrickou energii. Mnoho dalších firem je hlavně v Evropě a v Americe. Existují například německé projekty Volocopter a Lilium. Slovinci mají projekt Pipistrel. Každý má trochu jinou konstrukci. U nás má svůj koncept ještě Výzkumný a zkušební letecký ústav. Většina letadel je plánovaných tak, že budou mít pilota, a letiště bude moci být skoro z jakéhokoli parkoviště ve městě.

Jak bude vývoj pokračovat?

Do budoucna se počítá s tím, že technologie půjdou natolik dopředu, že už pilot na palubě nebude potřebný.

Říká se, že piloti jsou moc těžcí a drazí. Je to pravda?

Ano. Máme oba tyto problémy. Když si představíme, že půjde o letadla na baterie a řada konceptů počítá s malým množstvím lidí – například Volocopter bude dvoumístný. A když tam bude pilot, tak to znamená, že budete moci vzít jen jednoho pasažéra. A pokud by pilot nebyl nutný, tak už tam můžete mít zákazníky dva. To znamená nárůst kapacity o sto procent.

Někteří odborníci tvrdí, že ten, kdo se chlubí projektem elektrického letadla pro více než 19 pasažérů, si vymýšlí...

To je trochu extrémní názor. Ale čím více máte lidí pohromadě, tak z toho logicky plyne i to, že budou pravděpodobně chtít letět někam dál. Obvykle to není tak, že by se potkali někde na ulici a všichni pak chtěli letět na jedno místo. S dnešními těžkými bateriemi nebudou moci velká letadla doletět někam dál. I zmíněný projekt Zuri proto přešel na hybridní pohon.

Jsou dva názorové proudy. Jeden tvrdí, že bezpilotních letadel bude v budoucnu létat obrovské množství a tím se hodně zlevní výroba. A ve výsledku bude levnější i provoz. Zuri se ale na tuto masovost nezaměřuje. Ale nabízí stroj, který díky dopravě od domu k domu ušetří zákazníkům cesty na letiště. Samotný přesun pak sice nebude tak rychlý, jako s business jetem, ale technika vás dostane rovnou z vašeho bodu A do bodu B bez nutnosti nějakých přestupů. Nebude to ale žádný masový způsob cestování, protože toto si každý nebude moci dovolit. Všechno je to potom i navázané na mobilitu jako službu.

Bude možné opravdu odstartovat kdekoli?

I dnes, pokud byste měl například vlastní vrtulník, tak kde vzlétnete a přistanete, je čistě na tom, kde vám to povolí majitel pozemku. A toto pravidlo se do budoucna ani nemění. Záleží ale na tom, jestli se jedná o soukromý nebo obchodní provoz. V druhém případě jsou větší nároky na bezpečnost. V budoucnu nejspíš vzniknou takzvané vertiporty pro letadla s vertikálním vzletem a přistáním. Evropská agentura pro bezpečnost v letecké dopravě už k tomu vydala dokument. Jsou v něm nějaké základní specifikace, jak by vertiporty měly vypadat. Bude to podobné, jako současná certifikace letišť.

A jak je to s přistáváním a vzlétáním dronů?

Tam je to ještě jednodušší. Potřebujete samozřejmě povolení od majitele místa, kde přistáváte a vzlétáte. V tomto případě se ale s žádnou certifikací nepočítá. V rámci urban mobility je jasné, že se budou přepravovat balíčky. A je možné, že si je do svých boxů a výdejních míst budou převážet e-shopy. Je to reálná možnost, která asi bude dávat ekonomický smysl.

Co nás tedy čeká v nejbližších letech?

Zatím mluvíme spíše o velmi vzdálené budoucnosti. Ty věci budou nabíhat postupně. Ale už v roce 2024 plánuje certifikaci celkem dost výrobců letadel s vertikálním vzletem, která budou převážet lidi. Budou mít pilota na palubě, ale už se začne létat. A například v Paříži plánují během olympiády převážet vzduchem lidi z letiště na stadiony.

PŘEČTĚTE SI: V pražských Letňanech vzniká hub pro letectví a kosmonautiku. Láká i startupy a plánuje misi na Měsíc

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články