Nastartovat byznys začínajícím fintechům. Právě s tím má pomoci Fintech Booster
Fintech Booster má pomoci startupům, které jsou na úplném začátku své cesty. (Ilustrační foto: Unsplash)

Nastartovat byznys začínajícím fintechům. Právě s tím má pomoci Fintech Booster

21. srp 2023 Ondřej Černý 5 min

Přeměnit nápad do podoby plnohodnotné a fungující firmy. Na to se chce zaměřit nový inkubátor Fintech Booster. Stojí za ním české vývojářské studio Applifting. Projekt je určený pro zakladatele, kteří mají pouze představu o startupu, případně se jim zatím jejich nápad nepodařilo validovat.

Applifting je dost specifická firma. Vzníkla v roce 2014 jako garážový projekt a funguje na principu naprosté otevřenosti. Všichni ve společnosti navzájem znají výši svých platů a ví, co musí udělat pro to, aby se profesně i finančně posunuli. Zároveň Applifting patří mezi tzv. tyrkysové firmy, pro které je na prvním místě spokojenost klientů a zaměstnanců. Zisk je sice důležitý, ale jde o nástroj k dosahování spokojenosti lidí ve firmě a jejích klientů.

Že v Appliftingu našli cestu jak na to ukazuje třeba to, že se firma za necelých deset let na trhu rozrostla na více než 170 pracovníků. Mezi své zásadní klienty počítá společnosti jako jsou Komerční banka, Jablotron nebo mateřská společnost České spořitelny Erste Group. V minulosti se Applifting také podílel na vývoji řady fintechových aplikací pro mobilní nebo cloudové bankovnictví Erste Group Bank nebo stál za vznikem aplikace BankID, kterou využívají české banky.

Applifting společně zakládali Vratislav Kalenda a Filip Kirschner (zleva). (Foto: Applifting)

POSLECHNĚTE SI: SharkTalk #9 - Vráťa Kalenda (Applifting): IT v ČR je na úrovni Silicon Valley, ale neumí se prodat.

Inkubátor i mimo firmu

Aktuálně se  vývojářské studio pouští do nového dobrodružství. Nevstupuje ale do oblasti, kterou by vůbec neznalo. S inkubátory totiž Applifting už nějakou zkušenost má. Ve svém interním programu Voyager pomáhá applifterům s rozjezdem vlastních projektů pod záštitou mateřské společnosti. Právě z tohoto inkubátoru vzešel například projekt GetSnack pro správu firemních snack barů nebo web Dostupnost-léků.cz.

V novém projektu ale dostanou šanci i lidé mimo Applifting. První ročník nového inkubátoru a akcelerátoru se totiž zaměří na zakladatele fintechových startupů v raných fázích. Tedy projekty, které jsou teprve ve fázi nápadu nebo svůj rozjezd zrovna řeší.

Mimo samotný vývoj softwaru chceme české startupové komunitě dávat i něco navíc. Proto pořádáme eventy nebo přednášíme na různých konferencích. Jsem rád, že jsme se právě do tohoto projektu pustili a že můžeme mladým fintechům na začátku jejich cesty předat naše know-how a pomoci jim v rychlém startu,“ konstatoval spoluzakladatel a CEO Appliftingu Vratislav Kalenda.

CEO vývojářského studia Applifting Vratislav Kalenda. (Foto: Applifting)

Fintech nás v Appliftingu baví a v minulosti jsme aktivně přispěli k rozvoji různých projektů v této oblasti. Je to zajímavý obor, v němž dnes vzniká obrovské množství nápaditých projektů. Ve střední Evropě však nemají k dispozici žádné inkubační nebo akcelerační programy, které by byly zaměřené přímo na fintech. Proto jsme přišli s nápadem Fintech Boosteru coby programu, ve kterém zakladatelům pomůžeme s validací jejich nápadu a následně i s vývojem aplikace,“ doplnil head of Fintech Booster Jiří Ettler.

PŘEČTĚTE SI: Firma, kde se lidé řídí sami. Applifting nechává nahlédnout pod pokličku tyrkysové organizace

Jak na to

Cílem inkubátoru je formou úkolů a mentoringových sezení pomoci zakladatelům zorientovat se ve startupovém světě. A to jak po stránce produktu samotného, tak i v tom, co je potřeba udělat před založením samotného startupu. Mentoři mají pomoci účastníkům naučit se pohybovat ve startupovém prostředí, ale také s nastavením byznys modelu a managementu nebo s marketingovou strategií.

Foundeři ze střední a východní Evropy mohou přihlášky do programu posílat do 30. srpna, přičemž účast ve Fintech Boosteru je zdarma. Samotný program Fintech Boosteru začne 27. září 2023 v Praze zahajovacím dvoudenním workshopem. Následovat bude deset týdnů inkubace, během kterých budou moci vybrané projekty z Prahy a blízkého okolí využívat prostory studia pro mentoring a konzultace se zkušenými appliftery. Zahraniční startupy se budou moci programu účastnit vzdáleně online.

Protože Fintech Booster začíná nejprve inkubací nápadů, není při přihlášení nutné mít založenou společnost. Program zakončí 8. prosince prezentace zúčastněných projektů odborné porotě. Jejími členy budou investoři a partneři ze společností Visa, Deloitte nebo Česká spořitelna prostřednictvím svého programu SeedStarter. Nejlepší projekty postoupí do druhého kola, kterým je akcelerátor. V něm Applifting mladým projektům pomůže s praktickým vývojem aplikací.

Akcelerovat špatný nápad je ztráta času, energie i financí. Proto Fintech Booster začínáme inkubací, ve které si s foundery definujeme nápad jejich projektu a zda má projekt potenciál uspět na trhu. Jen ty nejlepší nakonec postoupí do druhé fáze akcelerace, v níž se zaměříme na praktický vývoj aplikace. Zároveň plánujeme jak inkubátor, tak i akcelerátor v budoucnu opakovat, a tím každý rok podporovat zajímavé projekty,“ nastínil další plány Ettler.

Prolnutí světů

Právě oblast fintechu je tou, která je pro bankovní sféru naprosto přirozená. Navíc v ní tradiční instituce mohou čerpat od menších a dravějších hráčů na trhu potřebnou inspiraci. „Naše společnost podporuje podnikání a inovace v řadě oblastí. Rádi se podílíme na úspěšných příbězích technologických firem, což nás motivuje být součástí programu Fintech Booster, který má shodné cíle s těmi našimi, tedy rozvíjet a podporovat v úspěchu dobré fintechové projekty,“ uvedl za Seed Starter České spořitelny jeho CEO Jiří Skopový.

Podobně se na projekt dívá i poradenská společnost Deloitte, která má ambici podpořit lokální ekosystém prostřednictvím sdílení zkušeností a propojením komunity fintechů se zavedenými finančními institucemi.

Česká finanční scéna poskytuje služby světové úrovně. Máme u nás výborné produkty a hlavně špičkové experty. Chceme, aby tento našlápnutý finanční trh dokázal maximálně těžit ze společných synergií. Proto jsme se rozhodli do projektu Fintech Booster aktivně zapojit,“ uzavírá vedoucí týmu specializujícího se na fintech v oddělení poradenských služeb společnosti Deloitte Česká republika Ivo Apetauer.

PŘEČTĚTE SI: Applifting: “Kvalitní appka se snadněji řekne, než udělá”

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články