Applifting: “Kvalitní appka se snadněji řekne, než udělá”

Applifting: “Kvalitní appka se snadněji řekne, než udělá”

29. čvn 2017 Redakce 6 min

Jak se pozná opravdická garážová firma, která si svůj úspěch vybojovala tvrdou prací a nadšením? úplně jednoduše - dokáže ocenit, že má v kanceláři okna. I tuhle drobnost nám na sebe prozradili v Appliftingu. Sympatická parta z Karlína se už dávno posunula do vyšších nadzemních pater a podílela se na mnoha zajímavých projektech. úspěch jim však do hlavy nestoupl. Kde všude se můžeme setkat s jejich prací a co chystají do budoucna? Nejen o tom byl náš rozhovor se Zuzkou Peškovou.



Čemu se Applifting věnuje?

Na našich webovkách se dočtete, že „Vyrábíme úžasné webové a mobilní aplikace pro iOS i Android. Přivádíme nápady a vize našich zákazníků k životu“. To je pravda, ale zní to takhle jako samozřejmost a rozhodně jednodušeji, než se to pak prakticky udělá. Věnujeme se našim zákazníkům s nejlepší možnou péčí. Od analýzy a návrhů designu až po finální realizaci - což je zase zkratka a těch kroků, stádií a drobných úkonů je mezitím snad milion. Ale hlavně máme rádi výzvy a nové věci. Takže to, čemu se věnujeme teď, se může neustále proměňovat. ;)

 

Proč a jak vznikl Applifting?

Někdy trochu vtipkujeme, že Applifting vznikl proto, abychom se my všichni Applifteři jednoho dne mohli potkat a pracovat spolu na tom, co nás baví nejvíc. Firma vznikla doslova v garáži, pak přišel level up a kluci se přestěhovali do prvního patra. Tam bylo sice okno, kudy bylo vidět ven, ale zase to byl menší prostor. Zkrátka začátky nebyly jednoduché, ale to klukům nezabránilo vyrábět skvělý software. Na trhu je teď Applifting něco přes 3 roky a má na kontě nejrůznější aplikace. Od appky, která zajišťuje výměnu orgánů napříč Evropskou unií, přes různé startupy, až po spolupráci na mezinárodních aplikacích pro ty velké ryby.



Co je podle vás při budování startupu to nejdůležitější?

To je opravdu těžká otázka, zvlášť když existuje asi milion možností, jak startup definovat. Ale přistoupíme-li na to, že startup je spíš kulturní záležitostí, než záležitostí tabulek a přesných definic, pak je nejdůležitější mít pocit, že to dává smysl. Nikdo z nás nechodí do práce „si to odsedět“.



Co je vaše inspirace?

Uff. Inspirace. :D Těch je asi taky spousta. Od jednotlivců jako rodiče a občas různí vyučující, přes ikony IT světa, až po různé firmy. Dost se nám teď líbí třeba Spotify a snažíme se inspirovat jejich plochou strukturou - to je teď asi hodně in a zní to jako cliché, ale je to fakt. Jinak se snažíme mít pořád oči otevřené, rozhlížet se okolo sebe a  hledat, co by se dalo u nás aplikovat a hlavně do jaké míry. Protože stejně, když pak dojde na lámání chleba, tak se většinou ukáže, že ať je ten koncept sebekrásnější, u nás to nemůže fungovat protože to a to a to.



Na jakou z vašich aplikací jste nejvíce pyšní?

Vybrat jednu za nás asi není úplně možné. Jsou aplikace, které jsme dělali před lety a jsme na ně hodně pyšní, ale čeká je třeba redesign, nebo jsou naplánované další etapy v různých fázích schvalování u klientů - za tuhle skupinu bychom asi měli znovu uvést tu appku, která právě pomáhá najít příjemce orgánů napříč zeměmi EU a která se jmenuje Foedus. V současnosti bychom se mohli chlubit hlavně developerským portálem pro Českou spořitelnu, to se nám povedlo. Nebo jeden ze startupů, které máme v portfoliu, který spojuje herní vývojáře s investory - Yunoïa. Některé další projekty jsou teď třeba ještě v inkubátoru nebo zatím nejsou veřejné, takže se o nich ještě nemůže mluvit, ale určitě se naši fanoušci mají v budoucnu na co těšit. :D



Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Rozhodně pokračovat ve vývoji dalších super aplikací. Pořád se zlepšovat v tom, co děláme. Celkově se teď chceme zaměřit na developer experience. No a to je pak jedno s druhým, plánujeme se víc zapojit a obohatit nejenom developerskou komunitu. Nemáme ambice stát se do roka a do dne firmou, která by měla stovky a stovky lidí, ale nějaký ten růst a rozvoj nás určitě taky nemine. A s tím je spojeno spoustu věcí, například nové kanceláře a noví klienti.



V čem jste jedineční?

Nejsme a hlavně si nehrajeme na to, že jsme absolutně dokonalí, nejunikátněji überultraexkluzivnějedineční. Jsme kompaktní a koherentní. Pevní a cílevědomí. Nenafoukaní a zodpovědní. Jsme pravdiví a opravdoví. Mladí duchem a zkušení výsledky. A i když to dotahování někdy trochu zabolí, tak vždycky všechno dotáhneme do zdárného konce. Spojte to s relativním pocitem stability, který u nás ve firmě panuje a s tím, že nás to pořád baví a…. Jestli jsme něčím jedineční, tak je to tenhle koktejl.



Kde se s vašimi produkty můžeme setkat?

Můžete se s nimi setkávat vlastně dennodenně. Když budete chtít zjistit, jakou máte šanci ve vašem okolí zaparkovat, tak vám náš software tuhle pravděpodobnost určí. Ve firmách, kde je potřeba zajistit plošně efektivní školení pro velký počet zaměstnanců, se používá jeden z našich startupových projektů Knowspread. A jste-li vývojář a chcete začít používat APIčka České spořitelny, tak se téměř určitě setkáte s naším developerským portálem.

 

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

Stejnou krevní skupinu, podobné DNA, nazývejte si to jak chcete. Hledáme hlavně otevřené hlavy, šikovné lidi, kteří se nebojí říct, že něco neumí. Rozhodně nehledáme namachrované frajírky, kteří nezvládnou ani za nehet kritiky. Pokud člověk nemá pokoru a nedokáže být upřímný sám k sobě, místo mezi námi si bude hledat hodně těžko. To je realita.

 

Proč bych měl/a chtít pracovat právě u vás?

Neděláme vlny. Nechceme pracovat v ne-příjemnu. Zdravý i nemocný humor a odlehčenost bytí jsou základem naší efektivity. Hýčkáme si přirozený a podpůrný leadership, žádný pasivně agresivní bossing. Orientace na zdravé a lidské pracovní prostředí je jednou z hlavních devíz Appliftingu. I u klientů v korporátu si to snažíme udělat co nejvíc “jako doma” a když víme, že tam budeme pár měsíců, tak se tam prostě snažíme zabydlet. Nejdůležitější jsou pro nás vždycky lidi a taková ta naše dobrá nálada, kterou si naštěstí umíme okolo sebe utvářet nebo si ji přinášet s sebou. Někteří z nás byli přáteli ještě před tím, než jsme spolu začali pracovat. Naopak někdy se mezi námi tvoří přátelství, o kterých by se dalo říct, že budou na celý život. Řekněme, že my sice lidi hledáme, ale nakonec si k nám musejí najít tu cestu sami.

 

Jak vypadá pracovní den v Appliftingu?

Vypijeme hodně kávy a čaje, chodíme spolu na obědy, občas dokonce někdo z kolegů něco uvaří. Když k nám někdo přijde na návštěvu, skoro určitě zakopne o hromadu bot a pár kol u dveří. :) Většině z nás nejdou moc brzká rána, takže se to všechno začíná rozjíždět okolo deváté a už v půl 11 se začíná na Slacku řešit, kam se půjde na oběd. Na obědě se pak zase vyřeší, jestli a kam se půjde večer. Máme to štěstí, že v Karlíně je spoustu fajn podniků, kam vyrazit za skvělým jídlem i pitím. No a mezi jídlem a pitím se maká. A čím víc nás to baví, tím víc se maká. A jak už jsme řekli, po práci legraci, takže máme poměrně slušnou sbírku deskovek a nebo taky her na PS a další hračičky.



 

Nějaké další tipy / doporučení / vzkaz?

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články