Nákupy bez pytlíků a krabic přímo z chytrých kapslí. V Praze se otevřel první bezobalový obchod řízený smart technologiemi

Nákupy bez pytlíků a krabic přímo z chytrých kapslí. V Praze se otevřel první bezobalový obchod řízený smart technologiemi

12. led 2022 Zuzana Keményová 8 min

V Albertu na pražském Chodově se koncem loňském roku poprvé naostro spustil bezobalový prodej potravin od českého startupu MIWA. Luštěniny, těstoviny, oříšky nebo drogerii si tu lidé nabírají do vlastních obalů z chytrých kapslí. V mobilní aplikaci pak zákazník získá informace o původu, množství nebo trvanlivosti zboží.  Zájem o tento způsob nakupování je velký a MIWA už jedná o vstupu do dalších supermarketů.  

Dlouho to byla spíš futuristická vize o tom, jak by mohlo vypadat ideální nakupování budoucnosti – bez jednorázových obalů, a tedy bez zbytečných odpadů. Systém MIWA (zkratka z Minimum Waste, pozn. red.) je ryze českou inovací, kterou už od roku 2015 vyvíjí Petr Báča (na úvodní fotce), podnikatel a vizionář, který se snaží najít cestu ze začarovaného kruhu potravinářských pytlíků, tašek a krabic, jež každý den putují do odpadkových košů. Loni na podzim přišel zásadní zlom – MIWA se z konceptu přenesla k široké veřejnosti. Jako první v Česku ji otevřel supermarket Albert v pražském nákupním centru Westfield Chodov. Systém je prošpikovaný chytrými technologiemi a zároveň jednoduchý k obsluze. 

Základ tvoří stěna s kapslemi, které výrobce plní zbožím, například moukou, cereáliemi, luštěninami a dalšími potravinami či drogerií. Kapsle rotují mezi výrobcem a prodejnou, tedy zboží nikdo nebalí do jednorázových obalů ani během přepravy. Kapsle mají jen jednoduchou jednorázovou vložku, která se vrací spolu s kapslí a MIWA se stará o její recyklaci. Nic tak z cirkulárního systému neunikne.

Zákazník si pak sám z kapslí odsypává, čeho je mu libo, v množství, které si zvolí, a to buď do vlastních obalů, které si předtím zváží, nebo do připravených nádob za zálohu 30 korun. Vtip je v tom, že tyto obaly lze použít znovu a znovu, nic nekončí v odpadu. Nákup pak zákazník zaplatí na pokladně pomocí etikety, kterou si vytiskl. Ve speciální aplikaci, jež je momentálně v přestavbě a k systému se připojí později, pak může zákazník sledovat informace o výrobci, datu spotřeby nebo alergenech pro své konkrétní zboží. Informace se do aplikace dostane právě díky chytré kapsli, která ví, kolik a čeho zákazníkovi odsypala a informace odešle. Systém také rozezná, jestli třicetikorunová záloha na nádobu již byla zaplacena. Když nádobu zákazníci vrátí, dostanou 30 korun zpět a MIWA se postará o sanitaci nádoby a její vrácení do oběhu.

Stěna s kapslemi je umístěná na nákupní ploše v Albertu na pražském Chodově. Nabízí 80 druhů zboží, včetně drogerie. MIWA chce sortiment rozšířit i o tekuté výrobky. (Foto: Archiv MIWA) 

Díky tomu, že odpadá nutnost vyrábět, distribuovat a likvidovat obaly, je ekologická stopa systému MIWA až o 71 procent nižší než u klasické distribuce v jednorázových obalech, což dokládá analýza (LCA studie, metoda analýzy životního cyklu, pozn. red.) vypracovaná v roce 2018 týmem expertů Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. 

Je pravda, že zdánlivě bezobalový systém s odsypáváním například vloček nebo oříšků do papírových pytlíků na váhu nabízí již delší dobu více supermarketů v Česku. Jedná se ale o polovičaté řešení. Za prvé použití jednorázového papírového pytlíku není striktně bezobalový prodej, za druhé tyto systémy většinou řeší jen cestu zboží z regálu obchodů k zákazníkovi domů. Ovšem od výrobce do obchodů často zboží putuje v jednorázových, byť velkoobjemových obalech, například v pytlích. Prioritou systému MIWA je, že kapsle nahrazuje jednorázové obaly po celý koloběh potraviny, tedy i cestu od výrobce do prodejního regálu. 

„S Albertem jsme došli celkem rychle ke vzájemné shodě, jak by měla spolupráce vypadat. Albert od začátku projevoval velký zápal pro realizaci napříč organizací. Proto jsme pro první pilot vybrali právě tento hypermarket na Chodově,“ vysvětluje Marek Lizec, výkonný ředitel MIWA. 

Detail odsypávání zboží z chytré kapsle do nádoby MIWA. K zapůjčení je za třicetikorunovou zálohu. (Foto: Archiv MIWA)

Sortiment v MIWA systému nabízí kategorie sypkých suchých potravin, jako je například rýže, luštěniny, těstoviny, oříšky, semínka, cereálie, sušenky, zrnková káva, ale i sypkou drogerii od české drogistické firmy Tierra Verde. Velká část portfolia výrobků je také pod vlastními značkami Alberta Nature’s promise a Perla. Další značky, které na řešení spolupracují jsou – Emco, Biopekárna Zemanka, Grizzly a BonaVita. „Na Chodově je k dispozici zhruba 80 produktů, najdete zde zboží v bio i nebio kvalitě. Věřím, že budeme společně s Albertem přibírat další partnery do spolupráce a sortiment se postupně vyladí ke spokojenosti zákazníků,“ doufá Lizec. Cena zboží koupeného přes MIWA systém je plně v režii obchodníka, tedy řetězce Albert, ale cílem bylo udržet stejnou cenovou linii jako u běžného, baleného zboží. 

Nástup MIWA přibrzdila pandemie

Zavádění MIWA systému se neobešlo bez těžkostí. Největší výzvou byla situace kolem covidu, která realizaci o několik měsíců zpomalila. „Pak jsme například prošli náročnými procesy mezinárodní certifikace vážního systému. Museli jsme najít výrobce potravin a vtáhnout je do spolupráce a vyladit každodenní procesy mezi všemi zúčastněnými, aby provoz běžel hladce. Rozhodně to ale byla nesmírně poučná cesta, kterou určitě doceníme v dalších realizacích,“ dodává Lizec. MIWA v Albertu je nyní poslední verzí, ale tým designérů a technologů MIWA stále pracuje na vylepšeních a rozšiřování pro další kategorie, například pro tekuté zboží. 

Součástí testu v Albertu bylo také zjistit, jak vlastně čeští zákazníci podobný systém přijmou a zda budou mít zájem bezobalový prodej zkusit. „Zájem českých zákazníků je zatím velmi dobrý. Očekáváme, že se nám podaří zvednout povědomí o této možnosti a povzbudit zákazníky, aby tento způsob přijali jako součást svého běžného nakupování a životního stylu,“ plánuje Lizec. Již nyní má MIWA domluvenou spolupráci s dalším řetězcem v České republice, je blízko podpisu smlouvy. „V letošním roce také otevíráme první instalaci ve Velké Británii. S Nestlé běží provoz v 16 obchodech ve Švýcarsku a na dobré cestě jsou i projekty na Slovensku a v Německu,“ vyjmenovává Lizec.

Instalace prodejního systému v prodejně Biopekárny Zemanka. (Foto: Archiv MIWA)

Kromě řetězce Albert, který představuje první zavedení v běžném obchodě s potravinami pro nejširší veřejnost, se MIWA už představila bio fajnšmekrům, tedy zákazníkům vyhledávajícím bio kvalitu. V září 2019 spustila první testovací prodej ve spolupráci s Country Life v jejich prodejně v Praze na Letné, kde nabízí 80 druhů zboží, tentokrát pouze v bio kvalitě. Stejně tak je její bezobalová prodejní stěna od loňského května k dispozici v prodejnách Biopekárny Zemanka. 

Koncept MIWA finančně podpořil v listopadu 2019 také investiční fond Tilia Ventures, první český takzvaně impaktový fond, který se zaměřuje na projekty s pozitivním společenským dopadem. MIWA Technologies získala i několik významných mezinárodních ocenění na poli cirkulární ekonomiky a udržitelnosti, z nichž nejvýznamnější jsou New Plastics Economy Innovation Prize (2017), SDGs Awards (2018) a EON Energy Globe (2018). MIWA Technologies dlouhodobě spolupracuje s Ellen MacArthur Foundation a v dokumentech EU a OSN je MIWA zmíněna jako  systém „best practice“, tedy příklad kvalitních projektů uplatňujících principy cirkulární ekonomiky. Loni také MIWA získala ocenění od Americké organizace Cleantech Group, která zařadila MIWA mezi 50 společností to watch, tedy stojí za to je sledovat.

Úvodní foto: Archiv MIWA Technologies

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články