Nádobí ReFork se rozloží v kompostu. Pražský startup míří na festivaly i do světa

Nádobí ReFork se rozloží v kompostu. Pražský startup míří na festivaly i do světa

12. srp 2020 Zuzana Keményová 5 min

Hnědé vidličky, nože a třeba i napichovátka ReFork jsou vyrobené z dřevní štěpky, takže se v kompostu zcela rozloží. Během pandemie se pražský startup místo prodeje zaměřil na zdokonalení materiálu, který je prý absolutně šetrný k přírodě. Navíc vstupní surovinou pro výrobu polymeru, který je součástí výrobního materiálu, může být třeba použitý fritovací olej. Cirkulární nádobí ReFork má velké plány a brzy chce expandovat na další evropské trhy.

Myšlenka na ReFork, tedy jednorázového nádobí z rozložitelného materiálu, napadla v roce 2016 Josefa Homolu. Nebyl v oboru žádným nováčkem, roky působil v rodinné firmě svého otce, která se zabývá výrobou plastových dílů, a byl při testování různých typů materiálu. Řekl si, že s těmi plastovými vidličkami, lžičkami a noži už je potřeba něco udělat. Je jich všude moc a dělají opravdu velký nepořádek. A tehdy vznikla myšlenka hledat udržitelné řešení pro jednorázové příbory.

Loni v březnu tak Homola se dvěma dalšími společníky se zkušenostmi v byznysu založil v Praze firmu ReFork, která si klade za cíl jednorázové plastové nádobí nahradit ekologičtější variantou: nádobím vyrobeným z dřevní štěpky, minerálů a polymerů, které se v přírodě jednoduše a rychle rozloží bez toho, aby do půdy uvolňovaly jedy.
„Vnímali jsme obrovský problém s plastovým odpadem a jeho dopadem na životní prostředí. Rozhodli jsme se na tomto základě začít zkoumat materiály, které umožní snadnou recyklaci, a hlavně cirkulární tok surovin v přírodě. Započali jsme intenzivní výzkum materiálů a způsobu jejich výroby,“ popisuje Homola.

Tým ReFork během prezentace na veletrhu. (Zleva: CEO Josef Žádník a spoluzakladatel a manažer Ondřej Vomela je druhý zleva, Foto: Archiv ReFork)

Výsledkem jejich vývoje je materiál, který se rozloží v přírodě. Skládá se ze tří částí: první jsou dřevní piliny, jednoduše řečeno odpad z dřevního průmyslu. Druhou část tvoří minerály, které si startup bere od lokálních dodavatelů, a třetí složku tvoří polyhydroxyalkanoate (PHA) v přírodě se nacházející polymer.

Výhodou je, že pro výrobu PHA se dá uplatnit například použitý fritovací olej, nebo by se dal vyrábět z odpadních vod a v budoucnu i z určitého druhu plastů. PHA z odpadních vod nebo z určitého druhu plastů ještě ReFork nemá odzkoušené, nicméně firma chce jít cestou, kdy pro výrobu svých produktů bude používat materiály, jež by se jinak staly odpadem. Tedy chce být cirkulární.

Patří do kompostu, ale na skládce z něj neunikají toxické látky

Díky tomu, že jednou ze vstupních surovin jsou například piliny, které ReFork upraví speciální procedurou, dřevo uvnitř výrobku nasaje vlhkost a produkt začne po pár týdnech v půdě degradovat. Pro rozklad tedy nádobí ReFork nepotřebuje žádné speciální podmínky, například vysoké teploty nebo speciálně upravenou vlhkost, tak jako je to u většiny současných bioplastů, ale stačí ReFork přidat do bioodpadu, třeba do kompostu, a rozloží se sám v řádu měsíců. Pro výrobu svých produktů navíc tenhle startup používá podobné stroje jako pro vstřikování konvenčních plastů, jen mírně upravené. Výhodou této výroby je, že potřebuje minimum vody a vzniká u toho minimum odpadu.

Jednou z částí materiálu pro výrobu nádobí ReFork je také dřevní štěpka, která vzniká jako odpad z dřevní výroby (Foto: Archiv ReFork).

Produkty ReFork se vyrábějí v České republice, v současné době u partnerů a ve výzkumném centru startupu. Zatím ReFork vyrábí pilotně, ale od října z jeho vstřikovacích forem vyjde kolem dvou milionů produktů měsíčně. ReFork má v současné době asi dvacet zaměstnanců. V září se ale stěhuje do nových kancelářích v Holešovicích a s tím přijde i rozšíření týmů.

ReFork v současné době financuje několik soukromých investorů a také jednotliví drobní zákazníci pomocí takzvaných tokenů. Je to něco jako crowdfunding, ovšem podporovatelé za své peníze získávají tokeny. „Každý držitel tokenu se stává součástí komunity společnosti ReFork. Za tokeny se budou dát v budoucnu kupovat naše produkty,“ vysvětluje pro StartupJobs Newsroom CEO Josef Žádník.

K dostání bude ReFork třeba na festivalech

Přestože je startup v začátcích, úspěchy už tahle mladá firma zaznamenala. Loni například zvítězila v kategorii produkt v soutěži Energy Globe Awards. Vedení ReForku navíc tvrdí, že pozitivní dopad na ReFork paradoxně měla i koronavirová krize, přestože během pandemie prodali jen pilotní sérii kusů. „Krize nám umožnila lépe se zorganizovat a zefektivnit naši práci. Navíc jsme měli čas začít více pracovat na vývoji nového materiálu, který dnes používáme,“ říká Homola.

Úspěchem je i to, že se ReForku podařilo navázat spolupráci s několika českými festivaly, například studentským festivalem Majáles, který se má konat na konci září v Praze. Na příkladu festivalu vedení firmy ilustruje i to, jak má vlastně ReFork nádobí v praxi fungovat. „Zrovna festivaly jsou většinou místa, kde se odpad nejvíc řeší. Majáles má i organický odpad, který se sváží do průmyslového kompostu,“ připomíná Vomela. Takže vidličky, nože a další nádobí ReFork se promění v bioodpad, který se pak dá použít třeba jako kompost, nebo se z něj vyrobí energie.

V případě, že lidé ReFork vyhodí do běžného odpadu a skončí na skládce, i zde by se měl rozložit. A když skončí ve spalovně, spálí se jako dřevo, tedy bez toxických výparů. Firma ale chce své zákazníky vést k tomu, aby nádobí ReFork odhazovali hlavně do kompostu, kam patří.

ReFork vyrábí vidličky, nože, lžíce, ale také třeba napichovátka nebo misky. (Foto: Archiv ReFork)

Startup má už nyní velké plány. Do konce roku 2022 chce vedení vybudovat v zemích Evropy vlastní výrobny a získat desetiprocentní podíl na evropském trhu s biologicky rozložitelnými materiály. Do karet ReForku hraje i fakt, že celkově je společenský trend namířen proti jednorázovým plastovým výrobkům, především v gastronomii. Už loni v květnu například členské země EU formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Stopka se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy. Ve státech Unie začne zákaz platit už od příštího roku.

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články