Na cestě od analýzy DNA k přehledu o zdraví v telefonu. Macromo pracuje na unikátní aplikaci
Zakladatelé startupu Macromo: Zleva Petr Štěpánek, Eva Kuttichová, Michal Pohludka a Adam Sládek. foto: Macromo 

Na cestě od analýzy DNA k přehledu o zdraví v telefonu. Macromo pracuje na unikátní aplikaci

10. úno 2023 Lukáš Vincent 4 min

Progres, který i díky poklesu ceny zaznamenává takzvaná genomika, může v dlouhodobém horizontu posunout způsob, jakým se jako lidstvo léčíme. A posílit roli medicíny preventivní před tou současnou reaktivní, řešící už jen rozjeté zdravotní problémy.

Je to trochu jako puzzle. Starší, často skládané, hodně používané, u kterého jsou jednotlivé dílky zatoulány kdoví kde. Zdravotní kartu drží (většinou) praktický lékař. Základní data o životním stylu iPhone. Informace o specifickém problému specialista (na medicínu, výživu, fyzioterapii, trénink...). Ukazatele kvality spánku Oura Ring. A třeba výsledky specializovaných krevních nebo třeba DNA testů pomyslně „levitují” někde mezi tím.

Dlouhodobou ambicí startupu Macromo je dostat všechna tato data do jedné super aplikace, která by uživateli nabízela komplexní informaci o jeho zdravotním stavu a řešila/snažila se předcházet možným problémům. Prvním „do puzzle umístěným dílkem” nebo pomyslná vstupní brána, jak říká jeden ze zakladatelů Macroma Adam Sládek, je právě analýza DNA.    

Konec izolovaných informací

„Pokud to trochu zjednoduším, většinu nemocí člověka způsobuje kombinace tří faktorů. Genetických předpokladů, životního stylu a prostředí, ve kterém se daný jedinec pohybuje. A naší ambicí je všechny tři tyto faktory propojit a předložit je uživateli tak, aby měl snadný přístup k co nejucelenějším informacím o svém zdraví,” vysvětluje Sládek s tím, že většina informací je doposud používána velmi izolovaně a jejich užití je tak - ke škodě pacienta - v tuto chvíli do značné míry limitováno.

Záměrem Macroma je toto změnit. A nabídnout to, co Adam Sládek považuje za „next big thing”- celostní a pro laického pacienta v rámci možností - srozumitelně zpracovaný pohled na jeho zdravotní stav. V ideálním případě i s navazujícím modulem odborných doporučení pro další kroky.

Macromo a první verze jejího produktu vzniklo v roce 2021 a to s vizí umožnit lidem žít delší a kvalitnější život. S tím, že vznešeným cílem je inspirovat co nejvíc lidí k tomu, aby používali dostupná data k monitorování svého zdravotního stavu, prevenci a eventuálně efektivnímu léčení. Firmu založila čtveřice podnikatelů. Vedle Adama Sládka, který má minulost v online marketingu do „founders 4” patří i designérka aplikací Eva Kuttichová, zodpovědná za vývoj a bioinformatik Petr Štěpánek. Posledním ze zakladatelů je vědec a podnikatel Michal Pohludka, který má za sebou úspěšný projekt GeneSpector Innovation.

Během zhruba osmnácti měsíců pak tým narostl zhruba na dvacet hlav, kde se na online mítincích mezi Prahou a Kalifornií potkávají produktoví manažeři, genetici, vývojáři aplikací i dataři provádějící analýzu a stavící model, který by měl pro koncového uživatele všechny informace ve finále „chroustat.”

Progres i buzz za zkratkou DNA

Pro Macromo je - jak již bylo řečeno - analýza DNA pouze první krok. Dobře ale ilustruje jak pokrok, který zdravotní informace za poslední roky udělala, tak i výzvy, kterým startup podle všeho bude čelit. Malé historické okénko. V roce 1869 švýcarský lékař Friedrich Miescher poprvé z bílých krvinek izoloval DNA. O 86 let později James Watson a Francis Crick poprvé postulují model dvoušroubovice DNA, za což později dostali Nobelovu cenu a jejich objev je považován za jeden z největších vědeckých průlomů 20. století. O dalších šest sedm dekád později se informace obsaženy v DNA konečně dostávají z lékařských (a policejních) laboratoří k širší veřejnosti. Přes genealogii a různé hledání dědičných chorob či předpokladů, až po dnešní stále širší užití. A třeba americký 23andMe, asi nejznámější startup v oblastí takzvané „direct-to-consumer genomics”, to dotáhl na burzu NASDAQ a valuaci překračující miliardu dolarů.

„Příčinou tohoto boomu je jednoznačně pokles ceny. Metody a technologie jsou samozřejmě různé, ale třeba u celogenomového sekvenování se cena za posledních patnáct let snížila desettisickrát,” dokládá Sládek s tím, že tento posun zvyšuje jak zájem o samotné testy, tak zvyšuje poptávku po interpretaci jejich výsledků. Je to vlastně model známý z mnoha (i nezdravotnických) oborů. Větší přístupnost znamená větší zájem veřejnosti, větší zájem implikuje větší množství dat a větší množství dat umožňuje komplexnější analýzu a ve finále větší užitek pro koncového uživatele. „Progres na poli DNA nám dneska vlastně umožňuje podívat se do pomyslné křišťálové koule a ve velkém začít odhalovat zdravotní rizika ještě před tím, než se projeví,” konstatuje Sládek s tím, že preventivní (problémům předcházející) medicína je pro pacienta i bankovní účet zdravotní pojišťovny mnohem vlídnější než ta reaktivní (s nemocemi bojující). Nemluvě třeba o tom, že  farmakogenomika už nyní dokáže i reaktivní léčbu v řadě případů udělat mnohem pohodovější.

Nová interpretace „starých” výsledků? Není problém

Pro Macromo je - vzhledem k výše zmíněným ambicím - DNA testování pomyslnou „nohou ve dveřích.” Hodlá na něm nechat takzvané „early adopters” poprvé otestovat své záměry i ambice. Jednou z nich je třeba pravidelný update dostupných výsledků podle nejnovějších vědeckých zjištění. „DNA máme danou, jednou ji zanalyzujete a informace v ní uložené se nemění. To stejné ale neplatí pro vědecké poznání,” popisuje Sládek, že progres na vědeckém poli je opravdu velmi rychlý a o nové poznatky není nouze.

Vedle toho pak DNA testy slouží jako prvotní zajištění zákazníků i cash flow. „V dlouhodobém horizontu určitě budeme v momentu, kdy budeme mít k dispozici komplexnější aplikaci a zvažovat nabídku nějaké formy předplatitelského modelu, ale aktuálně jak z hlediska obratu, tak akvizice nových zákazníků jedeme přes jednorázové platby za DNA testování,” uvádí Sládek.

Macromo nabízí DNA testování koncovému uživateli na vlastních stránkách (základní verze vybraných částí genetické informace stojí 7260 korun, stoprocentní digitalizace genomu je osmkrát dražší. Potřeba je jen vzorek slin, k většímu zásahu má navázané partnerství s e-shopy jako je třeba Pilulka a nabízí svou službu firmám (využívá například IQS Group) jako benefit pro zaměstnance. „Rostoucí zájem populace o vlastní zdraví je patrný,” shrnuje Adam Sládek s tím, že pro Macromo jde opravdu jen o první krok. Jeho ambice jdou mnohem dál.

PŘEČTĚTE SI: Ze Silicon Valley přivezl do Prahy platformu pro zkoumání DNA. Využívají ji vědci ve 48 zemích světa

PŘEČTĚTE SI: DNA pod drobnohledem. Startup slovenských manželů vyčte ze slin, jaké nemoci člověku hrozí a v kterých sportech vynikne

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články