Malý krůček pro lidstvo, větší pro Google. Firma oznámila skok na cestě za vytvořením výkonného kvantového počítače
Foto: Google

Malý krůček pro lidstvo, větší pro Google. Firma oznámila skok na cestě za vytvořením výkonného kvantového počítače

23. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Generální ředitel společností Google a Alphabet Sundar Pichai oznámil průlom v oblasti kvantových počítačů. Firemní výzkumníci kvantové umělé inteligence experimentálně prokázali, že je možné snížit počet chyb zvýšením počtu qubitů. Google plánuje pokračovat ve výzkumu a vývoji této vznikající technologie.

Před třemi lety byly kvantové počítače společnosti první, které převedly výpočetní úlohu, v níž předčily nejrychlejší superpočítače. Teď výzkumníci Quantum AI experimentálně prokázali, že zvýšením počtu qubitů je možné snížit četnost chyb.

V kvantovém počítání je qubit základní jednotkou kvantové informace, která může nabývat bohatších stavů přesahujících pouhé 0 a 1. Průlom dle firmy představuje významný posun v tom, jak provozuje kvantové počítače. Namísto postupné práce na jednotlivých fyzických qubitech na kvantovém procesoru pracuje s jejich skupinou jako s jedním logickým qubitem. Výsledkem je, že logický qubit, který Google vytvořil ze 49 fyzických qubitů, dokázal překonat ten, který firma dříve sestavila ze 17 qubitů.

Kvantové počítače Googlu pracují tak, že manipulují s qubity organizovaným způsobem, který společnost nazývá kvantové algoritmy. Výzkum však problematizuje citlivost qubitů. Chybu ve výpočtech může způsobit i rozptýlené světlo. Nejlepší kvantové algoritmy vyžadují, aby chybovost qubitů byla výrazně nižší, než je dnes. K překlenutí tohoto problému bude Google dle svého vyjádření potřebovat kvantovou korekci chyb.

Kvantová oprava chyb chrání informace tím, že je zakóduje do více fyzických qubitů, aby vytvořily tzv. logický qubit. Jde o jediný způsob, jak vytvořit rozsáhlý kvantový počítač s dostatečně nízkou chybovostí. Výsledkem bude, že místo počítání na jednotlivých qubitech jako jednotlivých prvcích se bude počítat na logických qubitech. Google doufá v to, že zakódováním většího počtu fyzických qubitů na svém kvantovém procesoru do jednoho logického qubitu se mu podaří snížit chybovost a umožní tak vytvoření užitečných kvantových algoritmů.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články