Luftio bojuje za zdravější vzduch. Chytrý senzor českého startupu poradí, kdy a jak větrat
Tým českého startupu Luftio. Zdroj: Luftio

Luftio bojuje za zdravější vzduch. Chytrý senzor českého startupu poradí, kdy a jak větrat

31. čvc 2022 Patrik Kozlík 4 min

Dva studenti se během lockdownu rozhodli, že si zajistí co nejkvalitnější vzduch pro učení a práci. Nápad na jeden produkt v podobě senzoru kvality vzduchu se rozrostl v plnohodnotný startup jménem Luftio. Zakladatelé se zaměřují hlavně na školy, v nichž jsou podle jejich zkušeností podmínky pro čistý vzduch nejhorší.

Prvotní nápad, ze kterého vzešel dnešní startup Luftio, se zrodil na jaře roku 2020. „V době prvního covid lockdownu nám při práci a učení u počítače rychle došlo, že existuje vztah mezi tím, jak často a dlouho větráme, a jak jsme produktivní. Chtěli jsme se naučit, jak si dlouhodobě zajistit kvalitní vzduch a na trhu nebylo uspokojivé řešení. Tak jsme si vyvinuli vlastní produkt – senzor kvality vzduchu s mobilní a webovou aplikací,“ popisuje spoluzakladatel startupu Luftio Josef Tatíček.

Oba zakladatelé, Josef Tatíček a Adam Schinzel, jsou pracující studenti. Do vývoje se vrhli po hlavě přesto, že měli i během covidu pořád napilno. První prototyp senzoru měli hotový během několika týdnů, v té době už měli dokonce i několik poptávek od firem. Senzor dokáže změřit nejdůležitější metriky určující kvalitu vzduchu. Jedná se o koncentraci oxidu uhličitého, organické těkavé látky, teplotu, vlhkost a atmosférický tlak.

„Prošli jsme si několika soutěžemi a akcelerátory, spolupracovali se zkušenými konzultanty z JICu, VŠE a XPortu VŠE. Po roce jsme měli hotový finální produkt, založili firmu a spustili prodej,“ říká Tatíček.

V řadě soutěží, které jednadvacetiletý student a zaměstnanec Avastu zmiňuje, se umístili na nejvyšších pozicích. Startup Luftio se může pyšnit výhrou v soutěži EON Energy Globe v kategorii vzduch prvním místem v soutěži o nejlepší startup v rámci Vysoké školy ekonomické v Praze. A v neposlední řadě druhým místem v Soutěž a podnikej.

Chytrý senzor, který měří základní metriky určující kvalitu vzduchu. Zdroj: Luftio

Na úplném začátku financovali mladí zakladatelé startup ze svých úspor a peněz z brigád. „Poté přišla investice od EIT Digital ve výši 15 tisíc EUR (368 tisíc Kč) a nyní již financujeme Luftio převážně z vydělaných peněz,“ dodává Tatíček. V rámci následných aktivit o další investici zatím neuvažovali.

Prim hrají školy

Situace ve firmách je aktuálně podle Tatíčka složitá – například z pohledu pomalejšího návratu zaměstnanců do kanceláří nebo ekonomické situace. Proto se aktuálně soustředíme na školy a Luftio bereme jako smysluplný CSR projekt. Na základě našich měření jsou totiž školy na kvalitu vzduchu nejproblematičtější,“ vysvětluje spoluzakladatel společnosti. „Je zde mnoho dětí na relativně malé ploše a k tomu nedostatečné větrání či chybějící vzduchotechnika,“ uvádí.

Luftio aktuálně působí už v několika desítkách firem a škol. Provádí buď jednorázové analýzy kvality vzduchu, nebo rovnou prodávají senzory i s kompletní podporou. „Máme mnoho partnerství, můžu zmínit aktuální měření na Magistrátě města Brna, v ZŠ Hudcova Brno, v Podnikatelském a inovačním centru hl.m.Prahy, ve startupu Sharry, nebo coworku HubHub v centru Prahy,“ vyjmenovává aktuální projekty spoluzakladatel Tatíček.

V kancelářích a obecně v budovách, kde není instalovaná vzduchotechnika, se podle Tatíčka opakuje problém s nedostatečným a špatným větráním. „Větrá se obvykle málo intenzivně a krátkou dobu. Nejproblematičtější ve firmách bývají zasedací místnosti a telefonní budky, ve školách poté menší počítačové učebny,říká Tatíček.

Zleva Matyáš Vodička, Tomáš Martykán a spoluzakladatelé Josef Tatíček a Adam Schinzel. Zdroj: Luftio

Budovy se vzduchotechnikou zase chybují ve špatném a neefektivním nastavení a konstrukcích. „Přívody čerstvého vzduchu jsou často na špatných místech a moc malé. Zabudované senzory kvality vzduchu, které ovládají vzduchotechniku, jsou často až u stropu, reakce na zhoršení kvality vzduchu je tedy pomalá a nedostatečná,“ dodává spoluzakladatel firmy Luftio.

Dlouhodobě chtějí zakladatelé se startupem Luftio pokračovat jako v CSR aktivitě a zlepšovat kvalitu vzduchu v co největším počtu budov a vylepšovat tak produktivitu a zdraví lidem. Kromě toho se celý tým aktuálně zaměřuje taky na další firmu Decentree, která se zabývá vývojem Web 3.0 softwaru na zakázku.

5 tipů pro lepší vzduch v kancelářích od startupu Luftio:

1) Pokud nemáte v kanceláři vzduchotechniku, pravidelně větrejte, vždy v maximální intenzitě na kratší dobu. V létě dobu větrání prodlužte, v zimě naopak zkraťte.

2) Pokud máte v kanceláři vzduchotechniku, nechte si ji správně a efektivně od správce budovy nebo specialisty nastavit, neotvírejte okna a nezasahujte do jejího ovládání.

3) Pro rychlejší vyvětrání můžete využít průvan vytvořený otevřením oken v různých patrech budovy, nebo na protějších stranách budovy nebo místnosti.

4) Kupte si do kanceláře květiny, které mohou přispět ke zlepšení kvality vzduchu - např. Palma zlatá, Palma širokolistá nebo Fíkovník pryžodárný.

5) Pokud s kvalitou vzduchu v kanceláři nejste dlouhodobě spokojení, řešte to se svým manažerem, případně správcem budovy. Kvalita vzduchu může výrazně ovlivňovat vaši produktivitu, tedy pracovní výkon, stejně tak to nejcennější – vaše zdraví.

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články