Lesní požáry: startupy nejen hasí, ale také řeší prevenci, monitoring i následnou obnovu přírody
Lesní požáry jsou viditelné i ze satelitů. Foto: NASA 

Lesní požáry: startupy nejen hasí, ale také řeší prevenci, monitoring i následnou obnovu přírody

27. čvc 2022 Ivan Horák 3 min

V článku Nejen Hřensko. Lesní požáry přibývají celosvětově a startupy se snaží přijít s odpovědí jsme přinesli přehled startupů které přinášejí nástroje pro boj s lesními požáry. Teď se podíváme na ty, které se soustředí na zbývající fáze boje proti lesním požárů, od prevence přes monitoring až po následnou obnovu přírody.

Prevence

Projekt Tecnofly se zaměřuje na prevenci požárů pomocí efektivního systému řízení lesa. Integruje data z nejrůznějších zdrojů (různé laserové senzory typu LiDAR, multispektrální kamery apod.) a analyzuje je pomocí pokročilých algoritmů. Cílem je řídit les způsobem, který minimalizuje rizika, včetně těch požárních.

Specificky na problematiku podrostu se zaměřuje startup Kowat. Podrost je ta část lesa, která v případě požáru vzplane jako první – a v ideálním případě jako jediná. V ideálním případě je totiž podrostu tak málo, že to k zapálení vzrostlých stromů nestačí. Pokud je však pod stromy hořlavého materiálu přespříliš, chytnou i velké stromy, což teprve znamená skutečné nebezpečí rychlého šíření a obtížného hašení. Startup Kowat vyvinul autonomního robota, který projíždí lesem a podrost cíleně ničí, a to podle algoritmů, které mají zajistit optimální rovnováhu mezi jeho zásahy a protipožární ochranou.

Z pohledu prevence je mimo jiné důležité mít přehled o plánovaném pálení biologického materiálu. Ve Španělsku funguje řešení Control Foc vyvinuté startupem Aures TI Consultors SL, který tyto údaje shromažďuje a zpřístupňuje záchranným složkám. V té souvislosti stojí za zmínku, že v Česku platí povinnost informovat přímo hasiče, a to buď telefonicky, nebo přes online formulář, a dodržovat při pálení pravidla stanovená jak zákonem, tak závaznými vyhláškami obcí.

Monitoring před i během požáru

Když už lesní požár vypukne, je potřeba efektivní monitoring. Na tuto oblast se zaměřuje hned několik startupů. Většina z nich vyvíjí řešení založená na průběžném vyhodnocování satelitních a leteckých snímků a jejich rozdílů v čase. Startup Cornea vzniklý v roce 2018 pracuje se satelitními a leteckými snímky a daty o minulých požárech a snaží se předpovídat vznik dalších. Startup také vytvořil speciální metodu pro rating rizika vzniku požárů. Podobně funguje také řešení BEE2FireDetection; to navíc zapojuje do analyzování dat pokročilé algoritmy. Tím se podobá izraelskému řešení startupu Edgybees. Ten už na svůj rozvoj získal desítky milionů dolarů a mimo jiné spolupracuje s hasičskými sbory na západě USA, a také v Austrálii. Její řešení přijdou na řadu v momentě, kdy už požár vypukne. Pomocí dronů a satelitů dostanou hasiči informace, jak se oheň šíří a díky tomu mohou lépe reagovat.

Řešení ARATOS WorldFireAlarmSystem™ je pozoruhodné tím, že monitoruje celou zeměkouli. Využívá k tomu snímky z geostacionárních družic, přičemž pro totéž území má k dispozici snímky s nanejvýš patnáctiminutovými odstupy. Snímky analyzuje pomocí pokročilých algoritmů a případě detekovaný požár oznámí, včetně přesné lokalizace.

Startup Minsait se naopak geograficky specializuje, a to na odhalování požárů v blízkosti elektrického vedení. Využívá místní senzory a je plně autonomní, protože k napájení slouží solární panely.

Na senzorech, které detekují vznik požáru na základě zjištěného kouře ve vzduchu zase stojí systém FOREST.

Po požáru

Uhašením požáru problém nekončí. O obnovu se sice stará hlavně příroda, ale pomáhat jí chce i startup Carbón Emergente. Ten pyrolyzuje neshořelé zbytky dřeva (proces zahřátí bez přístupu vzduchu), jímž vzniká takzvaný biouhel, který se následně ukládá do půdy. Ten tam buď poslouží jako hnojivo – a pokud ne, zůstane, jak je. V žádném případě nedojde k jeho oxidaci za vzniku nežádoucího CO2.

Startup v plamenech

Doufáme, že jsme v obou článcích o startupech v boji proti lesním požárům přinesli inspiraci i pro domácí startupisty. Jako inspiraci však rozhodně nedoporučujeme startup Canoo, který už má za sebou dokonce dva požáry svých elektromobilů kvůli bateriím. Ke druhému z nich došlo letos v červenci a existenci firmy, u které si americký obchodní řetězec Walmart objednal 4500 elektrických dodávek, by to nejspíš nemělo ohrozit. Problém hořících baterií se ale netýká jen jednoho výrobce a už vůbec ne jen elektromobilů. Až nějaký startup vyvine baterie, které nehoří, setká se nepochybně s mimořádným úspěchem.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články