Nejen Hřensko. Lesní požáry přibývají celosvětově a startupy se snaží přijít s odpovědí
V posledních týdnech zachvátily rozsáhlé požáry velkou část Evropy 

Nejen Hřensko. Lesní požáry přibývají celosvětově a startupy se snaží přijít s odpovědí

27. čvc 2022 Ivan Horák 3 min

V Českém Švýcarsku hoří od neděle les. V zemích, kde jsou podobné události častější, už delší dobu vznikají startupy, které řeší, jak předejít výskytu plamenů. Objevují se projekty, které mají za cíl pomáhat záchranným jednotkám, chránit lidské životy a přírodu.

Intenzivnější zapojení technologií by možná pomohlo zabránit větším škodám také u nás. Ale ta pravá chvíle pro inovace přijde na řadu nejspíš v budoucnu. Nebylo by však na škodu se podívat, s jakými možnostmi přicházejí různé technologické startupy jinde ve světě. Jde logicky především o ty části zeměkoule, kde lesní požáry hrozí nejvíc.  

Protože startupů v této oblasti je hodně, rozdělili jsme je podle toho, na jakou fázi boje s lesními požáry se zaměřují. V tomto článku se zaměřujeme na samotný boj s ohněm, v pokračování se podíváme na zbývající fáze boje proti lesním požárů, od prevence přes monitoring až po následnou obnovu přírody.

Ještě před hašením

Ještě než přijde na řadu jakýkoli boj, je potřeba chránit ty, kteří jsou ohněm bezprostředně ohroženi. Na to se zaměřuje startupový projekt ISK Fire Survival, jenž konstruuje hliníkové ochranné konstrukce pro osoby i pro vozidla.

Pro hašení je potřeba mít přehled o dostupných prostředcích. Startup Integrasys vyvíjí autonomní systém AIOSAT pro lokalizaci záchranných a hasicích prostředků: využívá k tomu jak satelitní navigaci, tak senzory zachycující pohyb a spoléhá na automaticky vytvářenou a odolnou komunikační síť.

S hašením souvisí i příprava hasičů. To je oblast, na níž se zaměřuje startup EHS VR, který transformuje natočené záběry z požárů do zážitků virtuální reality s cílem využít je při tréninku.

Co se týče samotného hašení, projekt Drone Hopper se snaží vyvinout a plánuje vyrábět vysokokapacitní drony, schopné operovat i v noci a použitelné k hašení ze vzduchu. Jde o víceúčelové drony - primárním cílem je přeprava nákladu a lidí, především ve městech.

S drony počítá také startup MTC Soft. Vyvíjí software pro autonomní navigaci flotily dronů, která by byla schopná nepřetržitě bombardovat ohniska požárů vodou.

Scodev je zase řešení, které umožní použít k hašení i obyčejná (tedy nikoli obojživelná) letadla. Spočívá v technice pro nabírání vody při nízkém průletu.

Inovativní hasicí látky

Hasicím prostředkem nemusí být nutně voda. Projekt Uffire Innovative solution nabízí alternativu v podobě filtrování CO2 z kouře požáru, jeho stlačení a vypouštění v ohniscích požárů. Cílem je alespoň omezit přístup vzduchu a tím omezit spalování: jde o nouzové řešení pro případy, kdy není možnost hasit dostatečným množstvím vody.

Inovativní hasicí systém TECHMAP také nevyužívá k hašení vodu, ale „speciální materiál“, který má mít jednak vysoký hasicí účinek, a také má vytvořit na zemi nehořlavou vrstvu s cílem zabránit opakovanému vzniku požáru. Tento systém je navíc doplněn přesným naváděním hasicího materiálu, především pomocí laserů.

Jedním z možných „speciálních materiálů“ je uhličitan draselný, známější pod starším názvem potaš. Jde o silně nasákavou látku, která dokáže pojmout až 400krát víc vody, než sama váží. Podle mexického startupu Lluvia Sólida má její využití k hašení velké výhody, a to dokonce i ve fázi obnovy lesa, protože potaš je běžně používané hnojivo.

Nespí ani pražská ČVUT

Uvedené příklady startupů a nových technologií, které se zaměřují na boj s ohněm, mohou být vzorem i pro české startupisty. Inspirací může být i projekt na ČVUT v Praze, v jehož rámci vzniká dron s označením DOFEC (Discharging Of Fire Extinguishing Capsules). Ten není vyvíjen s cílem hasit obrovské lesní požáry, ale naopak požáry v zárodku v budovách, hlavně v těch vysokopodlažních.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Kauzy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články