Kvůli nedokonalostem končí v drtičce. Projekt Zachraň stromek dává křivým jedlím a smrkům šanci zazářit
Zhruba každý desátý stromek je na odpis. Ilustrační foto: Unsplash

Kvůli nedokonalostem končí v drtičce. Projekt Zachraň stromek dává křivým jedlím a smrkům šanci zazářit

21. pro 2022 Anna Jurečková 2 min

Vánoční stromky poslouží pár týdnů a po svátcích putují k popelnici. To samo o sobě není příliš ekologické, z některých jehličnanů se ale stává odpad mnohem dřív. Kvůli drobným estetickým vadám se ani nedostanou do prodeje a končí v drtičce. Změnit to chce projekt Zachraň stromek.

V Česku se prodá více než 1,3 milionu vánočních stromků, každoročně se jich pro vánoční účely uřízne mnohem víc. Zhruba každý desátý se ale ani nedostane do prodeje. Kvůli drobným nedostatkům, jako jsou křivý kmínek nebo větve, jeho cesta nevede do našich obýváků, ale rovnou do drtičky.

Smutný osud jehličnanů, které nesplňují estetické normy náročných zákazníků, si uvědomila copywriterka Jana Brišová. S přáteli z marketingu letos založila projekt Zachraň stromek, který upozorňuje na problematiku neudržitelnosti zeleného byznysu.

Zákazníkům nabízí nedokonalé stromky českého původu – jedličku Madlenku a smrček Huberta. „V létě jsme byli s kamarády na výletě a cestou narazili na takový zkroucený strom, vypadal jako žížala, co snědla kouli. Mně ho bylo líto a říkala jsem, že si ho nastěhuju na Vánoce do obýváku. A tak jsme se k nápadu postupně dobrali,“ vzpomíná autorka projektu.

Křivé stromy, nebo ty v květináči?

Na trhu existuje více variant, jak si pořídit typický smrk, jedli nebo borovici a zároveň šetřit přírodu. V posledních letech se rozšířily například půjčovny, které živé stromky v květináčích umisťují na 14 dnů do domácností a na jaře část z nich vrátí do přírody. „Stromky v květináči jsou dobrou alternativou, je však důležité je dovnitř přesunout postupně. Každý rok jich přes polovinu zahyne právě kvůli teplotnímu šoku,“ podotýká Brišová.

„Křivý stromek je to poslední, co vám může zkazit Vánoce,“ hlásá kampaň, na které Brišová spolupracovala s fotografem Tomášem Branou a art directorem Davidem Boleslavem. „Kampaň byla docela mediálně úspěšná, zachvátila nás vlna pozitivní podpory a nadšení a projekt sdílela sama od sebe i řada influencerů,“ říká zakladatelka. V důsledku velkého zájmu a zahlcení logistické společnosti musel Zachraň stromek dokonce v sobotu uzavřít objednávky pro ostatní regiony, než je Praha a Středočeský kraj.

Foto: Zachraň stromek. 

„Maximálním zužitkováním všech uříznutých stromků budou lesníci moci na Vánoce pěstovat určitý počet stromů a tím více jich zbyde na osazování volných ploch a lesů zničených kůrovcem. Věříme, že na drobných vadách nesejde, důležité je přece hlavně to, že se o svátcích všichni sejdeme,“ uzavírá Jana Brišová a dodává, že příští rok bude projekt pokračovat.

PŘEČTĚTE SI: Jakou knihu si přát letos od Ježíška? Poradí lidé z českého i slovenského byznysu

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články