Kolo jako umělecké dílo. Výsledek spolupráce značky Festka a dvojice výtvarníků jde do dražby
Kolo a obraz, které vznikly ve spolupráci firmy Festka a umělecké dvojice Ondrash & Kašpárek jde do dražby. Foto: Festka

Kolo jako umělecké dílo. Výsledek spolupráce značky Festka a dvojice výtvarníků jde do dražby

25. kvě 2023 Anna Jurečková 1 min

Český výrobce karbonových rámů Festka vytvořil v roce 2021 ve spolupráci s umělci Ondřejem Konupčíkem a Radimem Kašpárkem speciální kolo. Povrch jeho rámu totiž nese rukopis výtvarné dvojice, která využívá vlastní metodu přenesení akrylových barev z vodní hladiny. Kolo teď navíc v rámci aukce pomůže lidem na vozíku.

Co vznikne, když se spojí výrobce kol s karbonovými rámy Festka a designérské duo Ondrash & Kašpárek? Kolo, které je zároveň uměleckým dílem. Spolupráce těchto dvou subjektů vznikla v roce 2021 a výsledkem je unikátní bicykl (konkrétně model Scalator), jehož rám zdobí abstraktní malba.

Jedná se o speciální techniku dvojice, kterou tvoří Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek, která spočívá v přenesení akrylových barev z vodní hladiny. V rámci spolupráce s Festkou tento způsob poprvé využili na trojrozměrném předmětu.

Techniku přenášení barev z vodní hladiny na plátno vyvinuli výtvarníci Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek. Foto: Festka

Kolo nyní putuje do charitativní aukce pořádané galerií Kodl, která se uskuteční 28. května na pražském Žofíně. Vyvolávací cena předmětu je 500 tisíc korun, 50 procent finální částku získá Centrum Paraple, neziskové organizaci, jež pomáhá lidem na vozíku po poškození míchy. Součástí dražby je i plátno se stejnou malbou.

„Teď, když už se Scalatore Ondrash & Kašpárek objevilo, kde mohlo, řekli jsme si, že je na čase s ním udělat něco prospěšného,” komentuje rozhodnutí dát stroj do aukce spoluzakladatel Festky Michael Moureček. Naráží mimo jiné na to, že kolo zaznamenalo nebývalý úspěch na sociálních sítích i v médiích, včetně těch zahraničních.

PŘEČTĚTE SI: Kola pro Orlando Blooma i do pouště vyrábí roboti

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články