Knihobot přestál krizi a vyrostl o 100 milionů korun. V únoru se chystá do Rakouska
Zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš. Foto: Knihobot

Knihobot přestál krizi a vyrostl o 100 milionů korun. V únoru se chystá do Rakouska

24. led 2023 Anna Jurečková 2 min

Od jara loňského roku se Knihobot pomalu zabydloval na Slovensku. I přes zpomalení zahraničních plánů tamější trh po tři čtvrtě roce tvoří pětinu celkového obratu firmy. Úspěch u sousedů se knižní startup letos chystá zopakovat v Rakousku, kam expanduje v únoru.

Rok 2022 nebyl pro online antikvariát Knihobot jednoduchý. Plány na externí financování padly a startup se musel vypořádat s rostoucí ztrátou. V létě proto propustil třetinu lidí a tlumil zahraniční aktivity. I přes nelehké chvíle teď nicméně hlásí za loňský rok obrat 182 milionů korun (předloni to bylo 76 milionů korun), desetitisíce nových zákazníků a 1,3 milionu knih poslaných do oběhu. A plán na nejbližší měsíce je jasný – expandovat na rakouský trh.

„Chtěli jsme růst výrazně víc, ale v kontextu doby jsou to čísla skvělá. Většina firem spíš řešila, jestli jim obrat klesne míň, anebo víc. My jsme do problémů spadli na jaře, ale rychle jsme se z toho zvládli oklepat, což nám dalo velký náskok. Kolem a kolem, dařilo se nám ve špatných časech,“ hodnotí uplynulý rok Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu.

Největší český knižní second-hand od jara loňského roku funguje také na Slovensku. Tamější trh po tři čtvrtě roce tvoří pětinu celkového obratu firmy. Původně bylo v plánu u slovenských sousedů otevřít v létě fyzickou pobočku, nakonec ale Knihobot vyhodnotil, že by šlo o příliš velký závazek. Knihy sváží nadále do pražského skladu, což bude platit i pro další expanzi.

Rakousko by mělo přijít na řadu letos v únoru. Německy mluvící země pro Knihobot každopádně představují větší výzvu než Slovensko, jak Gazdoš naznačil v rozhovoru pro SJ News loni v říjnu: „Rakousko a Německo jsou větší trhy, takže cíl bude větší a vzdálenější. A my k němu potřebujeme běžet rychleji. Na Slovensku jsme měli obrovskou výhodu, že spousta Slováků čte české knížky. Tudíž jsme měli určitou zásobu, která to začala roztáčet.“

V letošním roce startup plánuje rozšířit spolupráci s Levnými knihami a ještě více se tak přiblížit zákazníkům. Tedy těm, kteří knihy prodávají, především na nich totiž model Knihobotu stojí. Letos bychom v Česku i na Slovensku rádi vyrostli alespoň na dvojnásobek, Když se nám bude dařit v zahraničí, mohli bychom zopakovat růst z minulého roku,“ uzavírá Dominik Gazdoš.

PŘEČTĚTE SI: Propouštění se nedá udělat dobře, ale musí proběhnout rychle a najednou, říká Gazdoš z Knihobotu

PŘEČTĚTE SI: Expanze na Slovensko a spolupráce se sítí Levné knihy. Online antikvariát Knihobot potvrzuje zájem o knihy z druhé ruky

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články