Jak si Češky vedou v zapojení na trhu práce oproti ostatním zemím Evropské unie?

8. úno 2023 Anna Jurečková 1 min

České ženy mladší 40 let vykazují míru zaměstnanosti výrazně pod průměrem Evropské unie. „V případě žen ve věkové skupině 30-34 let zaujímá Česko poměrně extrémní postavení, vykazuje třetí nejnižší míru zaměstnanosti a druhou nejnižší hodnotu průměrně odpracovaných hodin: se Slovenskem, Řeckem a Itálií,“ uvádí studie Ruce a mozky českých žen stále nevyužity Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu, která mapuje zapojení žen na pracovním trhu mezi lety 2010 a 2019.

Studie dává Českou republiku do kontextu s Rakouskem, které vykazuje u žen ve věku typickém pro rodičovství také pokles odpracovaných hodin, ale už ne pokles v míře zaměstnanosti. Důvodem je značné využívání částečných úvazků. U nás zase hraje roli štědrá přímá podpora směrem k rodinám s dětmi – Česko má nejdelší placenou rodičovskou dovolenou v Evropské unii.  

Analýza dále upozorňuje, že ženy nastupují na pracovní trh později než dřív. Počet těch, které studují vysokou školu, se totiž za posledních dvacet let zdvojnásobil. Zatímco v roce 2000 studovalo 20 procent žen, o 19 později to bylo 40 procent. Mezi lety 2000 a 2010 zároveň došlo k výraznému zvýšení věku žen v období narození prvního dítěte.

PŘEČTĚTE SI: Novinky a daňová zvýhodnění pro tento rok. Ušetřit mohou startupy i další podnikatelé

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články