Investiční měsíčník: Říjnová burzovní facka přišla z nečekané strany - od technologií
Ilustrace: SJ News 

Investiční měsíčník: Říjnová burzovní facka přišla z nečekané strany - od technologií

31. říj 2022 Lukáš Vincent 5 min

Po tragickém srpnu a září byl burzovní říjen nakonec vlastně jakýmsi uklidněním. Špatné zprávy z nejrůznějších stran stále chodily, investoři při stresech a propadech v dosavadním průběhu roku 2022 ale už mají do jisté míry vybudovanou hroší kůži. Takže je jen tak něco nerozhodí. Zatím.

Cca pětiprocentní růst na SP500 a NASDAQu naznačuje pozitivní říjnový vývoj. Ten nicméně byl vykoupen stále značným množstvím nervozity. A především hlášení kvartálních výsledků amerických technologických kolosů v posledním říjnovém týdnu přispělo další dávkou adrenalinu.

FINANČNÍ TRHY: Nervozita pokračuje, dobré zprávy jsou stále nedostatkové zboží


Divoká jízda neskončila, burzy nedosáhly svého dna, swingy budou pokračovat. Na tomto prohlášení se více méně shodlo šest osobností světa investic včetně bývalého šéfa investiční banky Goldman Sachs Lloyda Blankfeina nebo investora Jeremyho Granthama oslovených deníkem Wall Street Journal. Podle těchto mužů se finanční svět v blízké budoucnosti stále bude potýkat s vysokou inflací, ceny akcií jsou podle nich i přes korekci v posledních měsících stále nadhodnocené.

Přičemž zhoršené ekonomické prostředí se do hospodaření firem teprve začíná propisovat (viz technologie níže). „Je to ten nejhorší balíček fundamentů, jaký jsme kdy viděli,” napsal WSJ Grantham. A náladu Americe nezachraňuje ani zbytek světa. Geopolitická rizika na východě (Evropy, Asie i tom Blízkém) rostou. Evropa jako celek se potácí na pokraji energetické krize (Británie si k tomu přidala i politickou a finanční).

Nedávno proběhnuvší sjezd Komunistické strany Číny zase podle analytiků naznačuje, že čínský prezident Si Ťin-pching dokončil konsolidaci moci a naskočil na nacionalistickou strunu, která zřejmě bude do budoucna upřednostňovat zájmy národa před byznysem. Zhruba pět procent (Dow Jones dokonce o trojnásobek), o které v říjnu rostly hlavní americké indexy, tak mohou být do jisté míry labutí písní. Před další korekcí.

PŘEČTĚTE SI: Nový fond od Newton University je v Česku unikátem: Bude pomáhat nejen studentským projektům, ale i těm zvenčí

TECHNOLOGIE: Velký špatný, americké technologické kolosy ukazují rizika i naznačují blížící se recesi

Během růstového období, řekněme od roku 2015, byly akcie největších technologických gigantů hlavním motorem růstu americké burzy. Apple, Microsoft, Google respektive Alphabet, Amazon a Facebook získávaly na síle a někteří experti vyjadřovali obavy, aby tito hráči nebyli dominantní až příliš. Tato obava je stále platná, výše zmíněná pětice společně s dalším technologickým zázrakem „Teslou" tvoří více než šestinu váhy indexu agregujícího SP500 (přičemž na vrcholu to bylo i přes dvacet procent), v posledním říjnovém týdnu se toto ukázalo býti opravdu zhoubným.

Microsoft a Alphabet totiž ohlásily výsledky za poslední kvartál a investory eufemicky řečeno nepotěšily. Microsoft se „pochlubil” nejslabším čtvrtletním růstem tržeb za posledních pět let, Alphabet taky nedosáhl na očekávaní analytiků a třeba tržby jeho Youtube divize klesly poprvé od momentu, kdy je firma začala vykazovat separátně.

Analytici z toho dedukují, že (vedle posilujícího dolaru, který má na výsledky amerických firem negativní vliv) zákazníci těchto společností začínají šetřit, a to jak na vybavení, tak na službách či reklamě. Jestli ale Alphabet a Microsoft mají provozní problémy, tak přímo zděšení vyvolaly výsledky Mety, která na základě podle všeho osobní vize Marka Zuckerberga vsadila na vývoj metaverza a tato sázka se zatím neukazuje býti úplně profitabilní. Akcie tak odepsaly za říjen (především v posledním týdnu) přes pětadvacet procent a výhledy jsou chmurné.

KRYPTO: Velmi překvapivý přístav stability a klidu

Žádný zásadní breakout se na kryptotrzích neodehrál, bitcoin jako hlavní kryptoměna se stále pohybuje lehce nad hranicí dvaceti tisíc dolarů, mezi kryptoinvestory začíná nicméně probublávat opatrný optimismus. Trhy věří, že centrální banky nebudou v důsledku zhoršujících se perspektiv reálných ekonomik tolik šlapat do úrokových sazeb, podle dat specializovaných společností se též kryptotrhy v posledních měsících odpákovávají a spekulanti na pokles zavírají své pozice.

Ke konci října měly skončit shortovací pozice za cca půl miliardy dolarů jak na bitcoinu, tak na druhé nejvýznamnější kryptoměně, ethereu. To mimochodem v říjnu bitcoin s jeho cca šestiprocentním růstem zastínilo a po úspěšném zprocesování The Merge posílilo o téměř pětinu. Největší naděje však na trzích budí něco jiného. „Trhy s digitálními aktivy vykazují první známky oddělení od technologií," uvedl na konci října v médii často citované poznámce Walter Teng, viceprezident společnosti Fundstrat s tím, že růst bitcoinu a dalších kryptoměn v době, kdy naopak technologické akcie jako Meta nebo Alphabet dostávají zabrat, by mohl pomoci naplnit sen kryptooptimistů o bitcoinu a spol. jako o se zbytkem trhu nekorelujících aktivech.

PŘEČTĚTE SI: Startupový svět ani v čase útlumu není monolit: Kterým sektorům se daří, a které úpí?

ČESKO: Nekonečný seriál humoru a politického amatérismu jménem válečná daň

Pokud něco poslední měsíce opravdu prokazatelně ukazují o české politické reprezentaci, tak je to skutečnost, že ekonomické znalosti, nedejbože povědomí o fungování kapitálového trhu, jsou pro naši vládu španělská vesnice (nebo český film, jak ve stejně míněném idiomu říkají Poláci). Ve spojitosti s takzvanou daní z mimořádných zisků (alternativní název: windfall tax nebo válečnou) značně ovlivňující valuaci jednotlivých postižených firem z českých politiků létají kurzotvorné informace jak nudle z cedníku. O večeru, kdy se česká exekutiva pohádala ohledně možné retroaktivity (možnosti účtovat ji firmám zpětně) této daně, by se na vyspělém trhu zřejmě točily grotesky.

Banky a energetické společnosti (především ČEZ) respektive jejich investoři si tak v říjnu příliš klidných seancí neužili a celý trh momentálně čeká, jak tato sága skončí a jak bude vypadat zákon o dani z mimořádných zisků. Pokud někdo ve světle těchto zmíněných událostí a odbornosti hlavních politických aktérů neztratil veškerou víru v budoucnost pražské burzy, v říjnu mu na ni - respektive její vedlejší trh START - přibyla další mladá společnost, když úpis akcií úspěšně zvládla liberecká technologická společnost Hardwario, která touto cestou získala necelých padesát milionů korun. Rizika těchto malých firem na burze naopak zvýraznil výrobce náplní pro 3D tiskárny, společnost Fillamentum, která aktuálně doplácí na krach svého mateřského holdingu NWT.

ZDROJE: Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se …

Akcie Facebooku měly být jistota. Pro akcionáře jakýsi „Oslíčku, otřes se”. Pak se Mark Zuckerberg rozhodl ovládnout metaverze a výhledy se horší.

Poprvé zhruba po dvanácti letech se i v Česku ukazuje, že ceny nemovitostí nerostou jen vzhůru a že to vždy nemusí být dokonalá investice.

Matt Levine je legenda byznysové novinařiny „in making.” Takže nic lepšího (ani delšího) si o kryptu asi jen tak nepřečtete (anglicky).

PŘEČTĚTE SI: Specialistka CzechInvestu: Češi se raději nechají zaměstnat, než aby podnikali. Změnit to může reforma školství i podpora kreativního průmyslu

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články