Nový fond od Newton University je v Česku unikátem: Bude pomáhat nejen studentským projektům, ale i těm zvenčí
Michal Tesař, člen dozorčí rady Newton University a společník a partner Newton Business Development. Foto: archiv Michala Tesaře 

Nový fond od Newton University je v Česku unikátem: Bude pomáhat nejen studentským projektům, ale i těm zvenčí

27. říj 2022 Petr Blažek 4 min

Pražská soukromá vysoká škola Newton University následuje příklad zavedených světových univerzit a založila investiční fond zaměřený na investování do dobrých nápadů v té nejranější fázi. V pilotní fázi byl fond určen pro studenty školy, teď je však otevřen pro doslova kohokoli s dobrým nápadem. Kromě zbraní, hazardu a zábavy pro dospělé, jak stojí na stránkách fondu.

O otevření tohoto fondu veřejnosti a o tom, že přihlášky do aktuálního investičního cyklu je možné podávat do čtvrtého listopadu, jsme informovali v krátkém článku.

💡
Problematice univerzitních akcelerátorů, fondů a podmínek pro spinoffy ve světě se v SJ News věnujeme průběžně – viz například krátké články o akcelerátoru Harvardské univerzity, VC fondu izraelské Reichman University nebo spinoffech na Oxfordské univerzitě.

V Česku je možné za lídra v komercializaci považovat Univerzitu Karlovu, která již v roce 2018 za tímto účelem založila dceřinou společnost Charles University Innovations Prague. Ta již založila řadu spin-off firem, naposledy v září 2022 startup FutureBooks. Byznysové aktivity českých univerzit se však soustřeďují na komercializaci výsledků vlastního výzkumu a na podporu vlastních studentů a vědeckých pracovníků. Není běžné, že by univerzita otevřela svůj akcelerátor startupům, které s ní nemají nic společného – a už vůbec není běžné, že by jim na rozjezd podnikání poskytla kapitál.

Přinášíme rozhovor s autorem myšlenky na založení andělského fondu Newton University a klíčovou osobou projektu Michalem Tesařem. Ten je členem dozorčí rady Newton University a společníkem a partnerem společnosti Newton Business Development. Univerzitní fond je proto na průsečíku jeho zájmů.

Co Vás vedlo k tomu, rozjet na Newton University andělský fond? A proč ho otvíráte pro širokou veřejnost?

Založení fondu je pro mě projekt, který plní hned několik cílů – a je těžké mezi nimi určovat nějaké pořadí. Jedním z nich je udělat naši univerzitu ještě atraktivnější. Pro zájemce o studium může být zajímavé, že pokud by chtěli rozjet nějaký byznys, univerzita jim pomůže.

Dalším cílem je prostě snaha posunout dopředu celou startupovou scénu. Upřímně, opravdu rané financování je pro velké hráče nerentabilní – ale my chceme ukázat, že existuje způsob, jak to přesto dělat. A pozor: udržitelný způsob. To souvisí s dalším cílem, který máme, a tím je zisk. Já pevně věřím, že tohle bude ziskový projekt. Samozřejmě nepočítáme s rychlou návratností, ale v žádném případě to není myšleno jako charita.

A v neposlední řadě je náš fond způsob, jak vychovat špičkové odborníky. Vedu ho já, ale pomáhají mi studenti, kteří získávají zkušenosti, jaké by jinde nezískali. Nikde jinde by je totiž takhle blízko ke všem detailům okolo toho byznysu – a hlavně ke klientům – nepustili.

Jaké podmínky vlastně startupům nabízíte?

Nabízíme pre-seed a seed investici. A je to equity investice, čili výměnou za malý podíl na firmě. V tomto investičním cyklu máme jako strop tři sta tisíc korun. Ale samozřejmě, že peníze jsou jenom část naší nabídky. Myslím, že pro typický startup je neméně důležitá expertíza, kterou může dostat. A také využití plného zázemí Newton University, ať již ve formě mentoringu, tak i networkingu.

Jasně, expertíza je důležitá, ale tři sta tisíc korun je docela málo, ne?

Jako úplně prvotní financování to nemusí být málo. Když jsme na jaře v první fázi tohoto investičního cyklu financovali dva startupy, ani ten limit nevyčerpali – v obou případech to bylo něco pod čtvrt milionu. Samozřejmě, že záleží na typu byznysu: třeba prototyp složitého přístroje za tyhle peníze nepostavíte, takže s velkými hardwarovými projekty za námi nikdo nepřijde. Ale je spousta nápadů, které za čtvrt milionu posunete do stádia, kdy se už dá bavit o další investici. Přesně to je naším cílem.

A ta další investice už bude bez vás, je to tak?

Ano. A velká výhoda, kterou s námi startup dostane, je, že my mu nebudeme překážet. Nebudeme majetkově blokovat další investice. Chceme pomoci k rychlému rozjezdu a pak rychle vystoupit.

Mimochodem, tohle je vlastně také odpověď na námitku, že tři sta tisíc korun je málo. Kdybychom investovali víc, celý ten proces vypadá jinak. Due dilligence by zabralo násobně víc času, smlouvy by měly násobně víc stránek… Takhle máme jenom celkem obecnou společenskou smlouvu a vedle toho jednoduchou smlouvu o spolupráci. Naším cílem je mít jako minoritní společník aspoň elementární ochranu. A zakladatel má kupní opci na velkou část našeho podílu. Kdykoli si ho může koupit, za cenu, která obsahuje naše rozumné zhodnocení. A může ho nabídnout v dalším investičním kole za úplně jiné peníze. A tak je to v pořádku. Nám nebude líto, že jsme v tom jednorožci mohli mít patnáct procent. Budeme mít třeba pět, které si pro takový případ necháme. Ale tím nic nezablokujeme.

Jak velký je vlastně Newton University Angel Fund? A kdo jsou investoři?

Investoři jsou úspěšní lidé, často absolventi školy, kteří sdílejí naši vizi. A chápou potenciál návratnosti investice do toho fondu. Jinými slovy, očekávají, že to bude zisková investice, ale nebudou se v noci budit hrůzou, když prvních pár startupů neuspěje.

Co se týče velikosti, současný fond má okolo tří milionů korun. Od toho se mimochodem odvíjí strop pro jednu investici: řekli jsme si totiž, že budeme cílit na deset dealů.

Z toho vyplývají dvě otázky: co když těch dealů uděláte méně? A pokud zainvestujete celý fond, co příští rok?

Pokud nezainvestujeme všechno, tak investoři prostě ty komitované prostředky neposkytnou. Letos jsme na jaře zainvestovali dva projekty a teď na podzim je naším cílem až osm projektů.  A co se týče příštího roku, to budeme zakládat nový fond. Předpokládám, že v obdobném rozsahu. A také s novými investory – už totiž budeme moci prezentovat výsledky našeho prvního roku.

Naším cílem je každý ročník dělat jako separátní projekt. Ono to souvisí i s personálním obsazením – jak jsem už říkal, mám k ruce studenty, teď čtyři, příští rok jich může být stejně, nebo třeba pět. Ti si tak také projdou celým cyklem přípravy investic, návaznou péčí o zainvestované projekty a ve finále i jejich exity.

Moje vize je taková, že náš andělský fond se stane standardní součástí fungování jak školy, tak i startupové scény s kapacitou podpory pro deset až dvacet projektů ročně.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články