Investiční měsíčník: Červencová pokračující nervozita Evropy, Amerika už je v recesi
Zdroj: SJ News

Investiční měsíčník: Červencová pokračující nervozita Evropy, Amerika už je v recesi

29. čvc 2022 Lukáš Vincent 5 min

Centrální banky pokračují v boji proti inflaci a zvedají sazby, ekonomiky klesají, finanční trhy za nimi vlají. Potvrzení příchodu recese – tedy kdyby to “veřejné tajemství” bylo konečně odhaleno – by paradoxně nicméně mohlo burzy uklidnit.  

První polovina roku 2022 byla pro investory otřesná. Druhá začala mnohem pozitivněji. Trhy byly připraveny na mnohem větší turbulence, které se zatím nedostavily. Otázka, která na burzách stále visí ve vzduchu, nicméně zní: Čekají nás ještě další a horší zprávy?

FINANČNÍ TRHY: Sazby rostou, akcie se tváří, že jim to nevadí

Poprvé po jedenácti letech sáhla Evropská centrální banka na sazby a jejich posunem o půl procentního bodu vykročila do boje proti inflaci. Tento boj nicméně musí provádět velmi opatrně, protože jižní křídlo eurozóny (Itálie, Španělsko, Řecko) by mohlo mít velké problémy s rostoucími úroky svých státních dluhů. Evropa se zároveň děsí, co by se s její ekonomikou mohlo stát, pokud by Rusko kompletně zastavilo dodávky plynu.

Podruhé v řadě o 75 bodů zvedl sazby i americký FED, za Atlantikem nicméně trhy do jisté míry uklidnila rétorika šéfa Fedu Jeroma Powella, z jehož slov vyplynulo, že do budoucna už hodlá být se zvedáním sazeb opatrnější, aby ochránil ekonomiku. Ve svém projevu zároveň zmínil, že se nedomnívá, že je americká ekonomika v recesi, což se následně ukázalo jako mylný odhad.  Někteří burziáni - kteří přicházející recesi už dříve z velké části zakalkulovali do hodnot cenných papírů - tyto události opatrně interpretují jako možné zahájení obratu v chování centrálních bank a jak americký Standard & Poor's 500, tak evropský Eurostoxx 500 vykázaly za červenec zelená čísla. Prvně jmenovaný se dokonce vrátil nad hladinu čtyř tisíc bodů.

TECHNOLOGIE: Malé firmy jsou z módy, velké ukazují odolnost

Americká investiční banka Morgan Stanley během července odhadla, že během následujících osmnácti měsíců zvyšování sazeb centrálních bank vysaje ze západních ekonomik (USA, eurozóna, Japonsko a Velká Británie) až čtyři biliony dolarů. Tyto peníze budou zřejmě nejvíc chybět v nejrizikovějších odvětvích. Investoři si zkrátka budou dávat pozor, kam své peníze posílají. Pokračuje tak brždění přílivu financí do začínajících firem, technologičtí investoři nyní naopak hledají pomyslné “přístavy bezpečí” spíše v zavedených značkách. A během červencových hlášení výsledků je některé opravdu potěšily. Přes pokles čistého zisku o více než deset procent například překonal předpoklady trhu Apple, který se nad očekávání dobře vyrovnal s nedostatkem komponentů a naopak ani při zhoršující se ekonomické situaci významněji neklesá poptávka po iPhonech.

Ještě lepší čísla, která se propsala do růstu akcií o 13 procent, vykázal Amazon, který podle expertů dál těží z neustále rostoucí popularity nakupování po internetu, která neodezněla ani po skončení pandemie. Nižším než původně očekávaným poklesem počtu předplatitelů se mohl v červenci pochlubit Netflix, mírně za očekáváním zůstal ve druhém kvartálu Microsoft. Dvě posledně jmenované firmy se mimochodem v posledních týdnech stále častěji objevují ve spekulacích o možném propojení. Respektive akvizici Netflixu ze strany Microsoftu. Příčinou je jejich dohoda, v rámci které má Microsoft Netflixu pomoci s tvorbou a provozem technologie, jež by streamovacímu gigantu umožnila přidat do svých pořadů reklamy a výměnou za to nabídnout levnější předplatné. Řada analytiků nicméně spekuluje, že kooperace obou firem by mohla jít mnohem dále.

KRYPTO: Bylo objeveno dno? Kryptoinvestoři se neshodnou, ale bitcoinový exit Tesly s trhy nezahýbal

Bitcoin během července posílil o 20 procent, ethereum dokonce o více než polovinu a řada kryptooptimistů doufá, že to nejhorší mají trhy za sebou. Argumentů, kterými podporují svoje přesvědčení, mají několik. Za prvé výše zmíněná rétorika Jeroma Powella a víra, že tiskárny na dolary se znovu rozjedou. Za druhé přesvědčení, že naprostá většina “nevěřících” už trh opustila, a to včetně Elona Muska, jehož Tesla podle dosavadních zpráv prodala osmdesát procent svých bitcoinových aktiv (jakkoliv na definitivní potvrzení si budeme muset počkat do oficiálního hlášení výsledků firmy). Skutečnost, že tato zpráva s krypto trhem nezamávala (když Tesla BTC nakoupila, jeho cena vystřelila během čtyřiadvaceti hodin o 15 procent), pak interpretují jako další indikátor “vyklidnění” trhu.

Skeptici naopak tvrdí, že kryptotrh jen odpočívá před dalším propadem a že jeden klidnější měsíc nic neznamená. Tito medvědi své přesvědčení opírají o názor, že červenec sice nepřinesl žádný větší kolaps, jako byl třeba Terra/Luna nebo Celsius, okolo některých významných hráčů na trhu (jako jsou třeba burzy Coinbase a Kraken) se ale aktuálně točí regulátoři a je prý jen otázkou času, kdy kryptotrh dostane další pravidelnou dávku negativních zpráv. Bitcoinoví maximalisté navíc stále očekávají významné pročištění trhu s altcoiny, ty se nicméně stále drží, respektive řada z nich během července svou výkonností překonala bitcoin. Odrazily se tedy kryptotrhy opravdu ode dna? Nikdo zatím doopravdy neví.

ČESKO: Čekání na sektorovou daň a recesi

Pražskou burzu čekají na začátku srpna dvě “zásadní” události. Jednak bude hlásit výsledky za první pololetí ČEZ (9. srpna), jednak by se poprvé v novém složení měla sejít rada ČNB (4. srpna). Od prvního se - na základě dat ze zahraničí - očekává překonání původních odhadů, v druhém případě si to, jak bude nová ČNB pokračovat v boji proti inflaci, nikdo příliš netroufá odhadovat. Obě události jsou nicméně do jisté míry zásadní jako pomyslná “pěna dní.”

V závětří čekají zásadnější informační bomby: Jak vláda Petra Fialy rozhodne ohledně možných sektorových daní a zda-li Česko opravdu ve třetím kvartálu sklouzne do recese. Sektorové daně - aktuálně podle spekulací mířící na energetiku a bankovnictví - by podle představ vlády na mohly alespoň částečně zalepit díry ve státním rozpočtu a investoři jsou z jejich možného příchodu viditelně nervózní. Příchod recese se očekával už ve druhém kvartálu, nakonec ale česká ekonomika podle odhadu ČSÚ v porovnání s předchozím čtvrtletím dokázala o dvě desetiny procenta vyrůst. Černé myšlenky pro tento kvartál tak odvrátila. V burzovním paláci nicméně při ochutnávání tohoto informačního koktejlu vládne vyčkávací nálada a pražská burza jako celek mírně klesá.

Jediným vytržením z prázdninové informační nudy se tak vedle spekulací o výše zmíněných událostech stal nepříliš úspěšný úpis akcií restaurační skupiny Coloseum, která si na trh Start šla pro 100 milionů korun. Tento cíl se jí nepodařilo naplnit ani z poloviny (investoři projevili zájem o akcie za pouhých čtyřicet milionů korun).        

ZDROJE: Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se …

Jak jsme psali výše: Červenec znamenal pro akcie malé Vánoce. Experti (anglicky) se však neshodnou, jestli tato nálada vydrží.

Finanční perpetuum mobile? Přehled akcií, které dividendoví investoři nemohou nemít.

Pamatuje, jak se před pár měsíci investoři rvali o tenisky? Tak tento trh též prochází značnou korekcí (anglicky)

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články