Investiční měsíčník: Srpnové škrtnutí opatrného optimismu Jeromem Powellem

Investiční měsíčník: Srpnové škrtnutí opatrného optimismu Jeromem Powellem

31. srp 2022 Lukáš Vincent 4 min

Červenec byl pro finanční trhy od začátku roku jednoznačně nejpozitivnějším obdobím roku. Jeho nálada se přenesla i do srpna a část investorů si začala myslet, že nejhorší je za námi. Od poloviny srpna se to neukazuje být zrovna správnou dedukcí.  

Období nepohody na finančních trzích podle všeho bude dlouhodobějšího charakteru. V krátkém ani střednědobém horizontu totiž není vidět moc faktorů, které by mohly přinést pozitivní impuls. Ekonomický růst Západu je slabý, geopolitická situace roztřesená (na několika frontách) a inflace řádí jak černá ruka.

FINANČNÍ TRHY: Pesimismus na všech frontách i kontinentech

Všechno vypadalo výborně. Rally z července se přesunula do srpna a v amerických médiích se začaly objevovat opatrné názory ve smyslu, že problémy by mohly být za námi. Oproti svému dnu z poloviny června zhodnotil index S&P 500 o zhruba patnáct procent a Nasdaq dokonce o třetinu. Investorům se vracel optimismus, přinejmenším těm malým. Pak však vystoupil šéf Fedu Jerome Powell a pozitivní náladu trhům vzal, když prohlásil, že americká centrální banka je rozhodnuta čelit inflaci i za cenu utlumení ekonomického růstu.

Skeptickou náladu na burzách potvrdil třeba fakt, že se zvyšuje objem sázek na pokles indexu S&P 500: během srpna se vyšplhaly na nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Jde o projev nevíry burziánů v „definitivu” posledního růstu a snahu zajistit se proti dalším propadům. Evropské burzy si k této negativní náladě přidaly obavy z blížící se zimy a situaci na trhu s energiemi obecně. V Asii, především v Číně, je zase zdrojem negativního sentimentu situace na hypotečním trhu. Zkrátka, krátké pozitivní intermezzo skončilo a podle všeho se na finančních trzích opět budeme motat mezi zprávami špatnými a ještě horšími. Jak Cimrman popsal ve své frustrační kompozici, fáze očekávání střídá fázi zklamání.

TECHNOLOGIE: Neupisuje se, přeceňuje se směrem dolů. Investoři nemají zájem

Potřebujete důkaz, že dobře už bylo? Firmy naprosto bezprecedentním způsobem odkládají své primární emise. Na americké burze IPO sucho dosáhlo nejvyšší míry od krizového roku 2009, když za prvních sedm měsíců letošního roku utržily firmy za své na trh uváděné akcie podle analýzy agentury Dealogic jen zhruba pět miliard dolarů. Dlouhodobý průměr je přitom více než šestinásobný a během loňské bonanzy ve stejnou dobu měly vstupující firmy na burze vysbíráno už více než sto miliard. Letošní rok zkrátka úpisům nových akcií nepřeje. Neboli, jak to klišoidně popisuje řada technologických novinářů, investorská party skončila. Tedy, mimo rizikové kapitalisty, kteří podle informací ze zákulisí zatím problémy s nabíráním kapitálu od kvalifikovaných investorů nepociťuji.

Během pandemie superpopulární značky jako Zoom, Roblox, Peloton nebo třeba PayPal odepisují desítky procent, firmám, které to na burzu nestihly, zase padaly valuace. Všechno v obavách, do jaké míry jejich na expanzi nastavené byznys modely dokáží generovat černá čísla. Giganti typu Alphabetu nebo Amazonu zase registrují problémy ze zhoršující se makroekonomickou situaci na nejrůznějších trzích. Globálně působící americké společnosti navíc řeší sílící dolar, který snižuje jejich doma vykazované zisky.

KRYPTO: Ethereum Merge se blíží.  A nikdo netuší, co přinese

Podobně jako na akciích to vypadalo i na kryptoměnách. Do poloviny měsíce všichni influenceři (no dobře, jejich většina) ve svých grafech technické analýzy prodlužovali růstové křivky a z křišťálové koule hádali, kam až může bitcoin a spol. vystoupat – aby i sem šlápla těžká holínka Powellova a zbytek měsíce zde nic nerostlo. Vystoupení šéfa Fedu znovu potvrdilo, že sny krypto optimistů o bitcoinu jako – na finančních trzích – nekorelujícímu aktivu jsou bohužel jen sny. A jak byl optimismus vysát z akciových trhů, stejně rychle opustil i kryptoburzy. Ty po sérii kolapsů nejrůznějších služeb opouštějí i bitcoiny samotné, investoři si je stahují do privátních peněženek a likvidita na burzách je aktuálně okolo dvou milionů bitcoinů. A tento „odtok” trvá (s výjimkou května) od začátku roku. Interpretací, co to pro bitcoin může znamenat, je několik. Převažuje ta, že investoři jsou zkrátka po medializaci několika krachů vystrašení a konečně pochopili význam hesla „not your key, not your coins.”

Jinak se čeká na další významnější impuls. Tím by podle všeho mohl být na polovinu září plánovaný The Merge na ethereu, v jehož rámci druhá největší kryptoměna přejde z konceptu proof-of-work na proof-of-stake. Co to bude znamenat, všichni jenom hádají. Jediné, na čem se shodnou, je, že září bude zajímavé.    

ČESKO: Pražská burza stále čeká (nyní na válečnou daň)

Podobným způsobem (jen v neskonale menším objemu), jako evropské a americké burzy, prožila srpen i burza pražská. Opatrný optimismus byl zhruba v polovině měsíce vystřídán skepsí, která byla vedle globální nálady utvářena také stále hlasitěji prezentovanými záměry české vlády na tzv. válečnou daň. To jest zdanění „nezasloužených” výdělků některých sektorů, přičemž se aktuálně hovoří o energetice, bankovních službách a rafineriích. Špatná komunikace Fialovy vlády, která už měsíce plánovanou daň přejmenovává (nejprve sektorová, následně windfall, nyní tedy válečná) znervózňuje společně s globálním i evropským děním investory a posílá burzu jako celek níže. Není divu, protože ČEZ a banky (Česká spořitelna a Komerční banka) tvoří v podstatě páteř pražského trhu.

Srpnové podhoubí přitom mělo, obrazně řečeno, příznivé mikroklima. Na začátku srpna nejprve ČNB v rámci očekávání nehýbala se sazbami, následně - vzhledem k aktuálním cenám elektřiny logicky - ohlásil skvělé hospodářské výsledky za první pololetí  ČEZ. Jedinou pozitivní zprávou za srpen tak pro domácího investora může být spuštěný úpis další e-commerce firmy, a to společnosti Bezvavlasy. Ta v září vstoupí na trh START a rozšíří nuzné pražské „technologické” řady doposud reprezentované jen Pilulkou a eMan.

ZDROJE: Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se...

Oč jde ve zmíněném The Merge na ethereu? Vysvětlení v následujících 2-3 týdnech proniknou i do mainstreamových médií, tady jedno dopředu (anglicky).

Na investování do akcií nejste nikdo příliš mladí. Jeden mladík si dobře vymyšlenou spekulací na akciích amerického nábytkáře přivydělal přes 100 milionů dolarů. Inspirativní.

Chytlo vás investování a hledáte, kde se dovzdělat? Na internetu je spousta influencerů, tento chlapík má (minimálně podle názoru autora) dar ledacos z fungování finančního světa opravdu dobře vysvětlit (anglicky).

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články