Investiční měsíčník: Květnové flirtování s medvědem

Investiční měsíčník: Květnové flirtování s medvědem

31. kvě 2022 Lukáš Vincent 7 min

Inflace, Ukrajina, výhledově rostoucí sazby centrálních bank, pesimismus spotřebitelů i investorů. Ve znamení těchto klíčových slov jely během posledních třiceti dnů světové finanční trhy. Burziáni se probudili z dekádu trvajícího sladkého spánku na růžovém obláčku, na trhu panuje (eufemisticky řečeno) nervozita.

Daří se energiím plus komoditám. A to je tak všechno. Velká část května, prakticky globálně, dál jela na vlně definující rok 2022. V něm byly burzy nejvýš na jeho samotném začátku a od té doby směřují jen ve směru gravitace. Přičemž mezi investory se sjezd zdaleka netěší takové oblibě jako mezi surfaři. 

FINANČNÍ TRHY: Okusování nehtů kam se podíváš

Dlouho hrozilo, že americká burza - jako ukazatel celosvětového investičního optimismu - vyrovná dlouholetý rekord osmi minusových týdenních výsledků v řadě. Nakonec hlavní americký index Standard&Poor's 500 za květen flirtuje se zelenými čísly. Stejně tak nakonec jen intradenní (20. května) byl propad do takzvaného medvědího trhu, značící pokles z maxim minimálně o 20 procent. Na trzích nicméně panuje stále obří nervozita v důsledku výše zmíněných faktorů, přičemž každá oblast si “hýčká svého strašáka.” Američané nervózně čekají na verdikt Fedu ohledně pohybu sazeb a v květnu je navíc vystresovaly velmi špatné výsledky maloobchodních prodejců jako Walmart nebo Target. Na druhém břehu Atlantiku se řeší zase konflikt na Ukrajině a eventuální záměry Vladimira Putina utáhnout kohouty na plynových potrubích vedoucích na Západ. Číně se pro změnu nevyplácí strategie “nulového covidu,” která dlouho držela zamknutou Šanghaj a toto nyní ohrožuje globální dodavatelské řetězce. Rozvíjející se ekonomiky zase nervózně sledují zdražující obsluhu svých státních dluhů plus rostoucí ceny obilovin, ve spojitosti s nimiž se v mainstreamových médiích stále častěji objevuje dlouho zapomenutý termín “hladomor.”     

TECHNOLOGIE: Pokud nevyděláváš, tak padej

Pod stále větší tlak se dostávají i ztrátové technologické firmy, které se ještě minulý rok tvářily, jak prozřetelně získávají pro budoucnost zásadní tržní podíl. A tak se jak od firem, které postoupily do nejvyšší soutěže a upsaly své akcie na burze, tak od těch, které se na postup do této kategorie v posledních letech intenzivně připravovaly, začínají objevovat zprávy jiného kalibru. Že zastavují nábor nových zaměstnanců nebo budou propouštět (PayPal, Coinbase). Že mění své investiční plány (Netflix, Carvana). Že se nebrání výměnou za investici přehodnotit svou valuaci směrem dolů (Klarna). Nebo dokonce že hledají zdroje, které jim pomohou přežít, což lze přeložit jako “rádi se necháme koupit” (Peloton). Přičemž insideři se shodují, že vidět je jen pomyslná špička ledovce a ještě mnohem větší bzukot je v zákulisí. Začíná tak podle všeho docházet k dlouho očekávanému čištění trhu, na kterém přežijí ty začínající/rozjíždějící se společnosti, kterým investoři uvěří plány na překlopení se do černých čísel. Přičemž ještě silnější ze současné situace by podle převládajícího konsenzu měli vyjít ti nejsilnější (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon nebo Meta), jejichž akcie na burze sice v důsledku aktuálních nálad taky padají, jejich hospodaření je nicméně v podstatě zdravé. A na konci depresivní periody by tyto firmy měly mít dostatek finančních prostředků, aby si z trosek nepřeživších slabších kusů mohly vyzobat jak nejlepší talenty, tak nejperspektivnější technologie.

   

KRYPTO: Když se červená, tak se červená

Někdejší vlhké sny kryptoinvestorů o investičním aktivu nezávislém na tradičních finančních trzích jsou minulostí, krypto kopíruje světové burzy a klystýr, který si dopřávají investoři do bitcoinu a především altcoinů, je skutečně nezáviděníhodný. Jak bitcoin umí zesilovat růst v době optimismu na burzovních nebo ještě lépe řečeno technologických trzích, tak v době jejich korekce kopíruje a zesiluje jejich propad. Přičemž oproti altcoinům zůstává BTC ještě nejméně. Jeho dominance na kryptotrzích tak od začátku května vyrostla téměř o čtyři procenta (přes 46 procent), oproti druhé největší měně ethereum posílil za poslední měsíc o 16 procent. A to i přesto, že vůči dolaru odepsal za poslední měsíc více než šestnáct procent (a to především díky velmi úspěšnému závěru měsíce). Jednou příčinou tohoto propadu je zdražující se kapitál, kdy “nepřesvědčení” investoři utíkají do konzervativnějších instrumentů, druhým faktorem květnového pádu pak podle všeho byla kauza “Terra/Luna.” Ta byla určitým intrem čištění trhu, kdy podle všeho zatím neidentifikovaný spekulant zaútočil na stablecoin Terra a v podstatě vymazal ze světa kryptoměnu, která na svém vrcholu měla hodnotu čtyřiceti miliard dolarů. V rámci snahy o záchranu její jihokorejští tvůrci vrhli na trh i jimi držené bitcoiny a rozkolísali celý kryptotrh. Ten se jednoznačně nachází v medvědím trendu a i kryptooptimisté se stále více nyní upínají k dalšímu halvingu, jež by měl iniciovat další růst.

ČESKO: Klidně neklidný střed Evropy

Při izolovaném pohledu na květnové výsledky pražské burzy by se mohlo říci, že Česko je izolovaný ostrov. Pražský parket totiž ve své “limitované velikosti” příliš nereflektuje domácí ekonomiku. ČEZ jako hlavní akcie s více než pětadvacetiprocentní váhou v indexu PX táhne trh společně s bankami, kterým by období zvýšené inflace též mělo též vyhovovat, vzhůru. ČEZ těží z růstu cen energií a též ze spekulací, že by vláda Petra Fialy mohla přistoupit k rozdělení společnosti nebo k vykoupení podílu minoritních akcionářů. Naopak turbulentní týdny - kdy se jejímu osudu oproti normálním časům  nadprůměrně věnovaly forexové tradingy mezinárodních bank - má za sebou česká koruna. Po rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat nástupcem Jiřího Rusnoka na pozici guvernéra České národní banky Aleše Michla čelila výprodejům. ČNB v její prospěch úspěšně intervenovala, mezinárodní vnímání její snahy krotit k patnácti procentům šplhající se inflaci je nicméně v tuto chvíli poněkud ohroženo. Rostoucí sazby (na červnovém zasedání ČNB - posledním pod vedením Jiřího Rusnoka - se očekává další zvýšení) pak prodražují kapitál, což pocítí jak žadatelé o hypotéky či jejich refinancování, tak šéfové firem zajišťující cash flow pro svůj byznys.  Veselé” časy jsou před námi.

ZDROJE: Do čeho a hlavně jak nyní investovat? Inspirujte se … 

Inflace drtí všechno kolem sebe. Nebo snad ne? Jsou i minoritní aktiva (paywall), která zubu času a znehodnocení peněz odolávají.

Z hlediska dlouhého investičního horizontu, tento propad pro vhodnou strategii investování (anglicky) není zločinem.

Většina z nás jej neumí vysvětlit, přesto nás jeho růst uklidňuje a implikuje že se máme dobře. Možná ale sledujeme špatnou metriku.

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie, Marketplace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články