Investiční měsíčník: Červnový příchod dlouho očekávaného
Zdroj: SJ News

Investiční měsíčník: Červnový příchod dlouho očekávaného

30. čvn 2022 Lukáš Vincent 5 min

O třičtvrtě procentního bodu, v rámci největšího zvýšení od roku 1994, zvedla sazby americká centrální banka v polovině června v rámci boji proti stále zrychlující se inflaci. Trhy se následně prakticky okamžitě přesunuly z obav o zdražování peněz (další růst sazeb se očekává) k obavám o hrozící recesi.

Zatímco květnová návštěva medvědího teritoria byla pro globální finanční trhy jen intradenní a optimisté se opájeli možností, že hrůzy propadu jsou za námi, červen ukázal, že návrat k růstu bude mnohem komplikovanější. Přičemž část burziánů se domnívá, že jsme stále neviděli dno a další výplachy investory stále čekají.

FINANČNÍ TRHY: Negativní predikce, kam se podíváš

Nervozita pokračuje, v kursu jsou dluhopisy a spekulace na pokles. Plus předpovědi velkých jmen, která se přidala k různým “věrozvěstům pekla” a očekávají další propady. Ray Dalio spekuluje na pokles na evropských trzích, Jeremy Grantham nebo Stanley Druckmiller též nevidí návrat do růstu v brzké době jako pravděpodobný, hlavní akciový stratég investiční banky Morgan Stanley Mike Wilson si dokáže představit pokles hodnoty S&P500 do teritoria ke třem tisícům bodů (ze současných cca 3800). Trhy deprimuje jestřábí rétorika centrálních bank, které v boji proti rostoucí inflaci budou v následujících měsících zvedat sazby. Fed do konce roku aktuálně očekává, že by se mohl podívat nad tři procenta, ECB začne sazby zvyšovat v červenci. A navazující příchod recese, která sáhne do ziskovosti firem. Rizikem je taktéž rozkolísání zadlužených ekonomik jižní Evropy poté, co Christine Lagarde začne hýbat se sazbami. Plus rusko-ukrajinský konflikt a covidová situace v Číně. Investoři se tak snaží globálně hledat bezpečný přístav pro své finance, těch se ale příliš nedostává. Zlato svou roli proti inflaci zajišťujícího přístavu v posledních měsících příliš neplní, většina dluhopisů aktuální inflaci též není schopná vykrýt.      

TECHNOLOGIE: Přítok financí se zastavil, začíná se sahat do rezerv

Existují sice stále sektory, ve kterých se zavedené firmy ani startupy o přízeň investorů bát nemusí, podle Crunchbase je ve venture kapitálových kruzích stále v kursu třeba oblast kybernetické bezpečnosti (třeba ve spojitosti s rostoucími riziky ze strany ruských hackerů) nebo tzv. proptechu (z Property Technology). Tyto firmy infiltrující svět nemovitostí od stavebních technologií až po financování nemovitostí se při současné horečce po dostupném bydlení o zájem investorů nemusí bát — a podobně roste buzz okolo niky takzvaných Climate Tech companies vezoucích se na současné poptávce po z hlediska životního prostředí čistých řešení. Mnohem širší jsou nicméně zástupy firem a sektorů, do kterých se financovody rizikových kapitalistů naopak v podstatě zavřely. Fintech a krypto projekty zažívají černější hodiny, přičemž velká jména buď propouští (Coinbase, Kraken), nebo rovnou jednají o možnosti nechat se pohltit (Robinhood). Zájem poklesl o loni supertrendové odvětví elektromobility, ústup z rekordních výšin signalizuje i biotech. V technologickém sektoru na úrovni malých a středních firem v podstatě začaly chybět velké zprávy: dynamika se vytratila, investoři vyčkávají a firmy pokračují v přehodnocování plánů z expanzivního módu do defenzivnějších pozic. Brzké oživení není úplně očekávané, spíš se očekává pročištění trhu a akviziční aktivita ze strany gigantů.  

KRYPTO: Uprostřed červnových veder pokračuje kryptozima

Pouštění žilou rozhodně není u konce, držte si klobouky (i kryptopeněženky). Za červen bitcoin odepsal nějakých 30 procent, Ethereum ještě o šest víc. Další altcoiny hloubku BTC propadu nereflektovaly, končily nicméně vesměs společně v červených číslech. Kryptotrh podobně jako akcie shodilo zdražování kapitálu ze strany centrálních bank, investoři utíkají k bezpečnějším aktivům a to na dolary na kryptotrhu funguje jako velmi silný vysavač. Trh je navíc velmi nervózní z možných margin callů, které by mohly přijít u některých velryb. V červnu byla například velkým tématem síla pozice společnosti MicroStrategy, která vlastní cca 130 tisíc bitcoinů. Její šéf Michael Saylor byl, respektive stále je, jedním z nejhlasitějších bitcoin evangelistů, jehož tvář na vás vyskočila z kdejaké podvodné kryptoreklamy. Původně se mělo za to, že MicroStrategy “stojí a padá” s hranicí 21 tisíc dolarů za bitcoin, ani o více než dva tisíce dolarů nižší hladina nicméně Saylora prodávat nepřinutila a on tvrdí, že jeho firma má připraveny záruky pro případné použití, pokud by byla požádána o doplnění pozic. Celá situace, kde velkou roli hraje psychologie proti sobě stojících na jedné straně - na zřejmě velmi napjatých pozicích - MicroStrategy a na straně druhé spekulanti na pokles, pak asi velmi plasticky ilustruje nervozitu, ve které se celý kryptotrh nachází. O fundament v tuto chvíli příliš nejde, čeká se na zaváhání každé jedné strany.      

ČESKO: Nahoře hot, dole (i) čehý

Při pohledu na český trh se nabízí vzpomínka na Cimrmanova Učitele: “Na české frontě klid, to nemohu říct.” Centrální banka na svém posledním zasedání ve stávající podobě (v červenci přijdou do bankovní rady tři noví členové a Jiřího Rusnoka na místě guvernéra nahradí Aleš Michl) zvýšila sazby o dlouhodobě bezprecedentních 1,25 procentního bodu, čímž tak nějak potvrdila přetrvávající problém na linii česká koruna - inflace. Rostoucí ceny se významně propsaly i do hlavního titulu pražské burzy ČEZ, když vláda během června pouštěla ven poměrně rozporuplné signály ohledně svých plánů s energetickým gigantem. Nejprve ministerstvo financí přišlo s návrhem vyšší dividendy (který valná hromada na konci června skutečně schválila), ale tento cca desetiprocentní nárůst nebude stačit k pokrytí energetického tarifu plánovanému vládou na pomoc domácnostem a firmám, takže se vládní strany s výjimkou ODS předběžně vyslovily pro zavedení takzvané “sektorové daně.” Mezitím premiér Petr Fiala oznámil blíže nespecifikovaný plán restrukturalizovat vlastnictví ČEZu (vykoupit minimálně jeho část od minoritních akcionářů), což by v jistých scénářích mohlo znamenat až stažení akcie z burzy a její teoretickou likvidaci, když ČEZ tvoří hlavní část provozu. Pražská burza přitom v posledních dnech úspěšně upsala dva nové tituly (Gervokyan a M&T 1997, přičemž právě probíhá úpis akcií pizzérií Coloseum), ještě větší realizovanou investiční aktivitu v červnu hlásí české startupy (tady, tady, tady a tady).

ZDROJE: Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se …

Pokud ve vás současná ekonomická situace vyvolává obavy, pak pokud vám to pomůže: Nejste sami

Jak dlouho bude trvat než se burzy dotknou dna? Spoiler Alert (anglicky): ještě tam z hlediska dlouhodobého průměru nejsme.

Medvědí trh je po dlouhé době definitivně tady. Pokud propady neoslabily vaše rozhodnutí investovat, tady je malý průvodce (anglicky)

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články