Inovační hackathon GreenHack vyhrál mezinárodní tým etických hackerů. Jejich krabička naučí domácnosti šetřit energii
Čtveřice programátorů ze čtyř různých zemí, jejichž tým ovládl třetí ročník inovačního maratonu. (Foto: GreenHack)

Inovační hackathon GreenHack vyhrál mezinárodní tým etických hackerů. Jejich krabička naučí domácnosti šetřit energii

6. čvn 2023 Ondřej Černý 5 min

Evropský inovační maraton GreenHack 2023 vyhrála krabička spojená s aplikací, která lidi naučí zapínat a vypínat domácí spotřebiče tak, aby lépe hospodařili s elektrickou energií. Vítězný tým s názvem The Dudes tvořila čtveřice mladých programátorů z Polska, Španělska, Turecka a Česka.

Finále největší udržitelné inovační akce v Evropě se zúčastnilo 180 etických hackerů z celého světa. Během 24 hodin vymýšleli nová řešení nejen pro nižší spotřebu energie, ale také pro omezení plýtvání potravinami.

V třetím ročníku akce se soutěžilo v sedmi výzvách a cílem bylo posílit udržitelné chování spotřebitelů i firem. Nejlepší týmy si rozdělily částku 5 000 euro a řadu partnerských cen.

Energetika, AI i jídlo

Vítězné řešení nazvané I love grid od týmu The Dudes je revoluční kombinací zařízení a webu. Uživatelům pomocí jednoduchého zeleného nebo červeného světla na zařízení (krabičce) ukáže, zda je jejich spotřeba elektřiny vzhledem k celkovému stavu přenosové soustavy příliš vysoká nebo naopak nízká.

Hlavním smyslem vítězného řešení bylo pozvednout povědomí veřejnosti, která každým zapnutím a vypnutím spotřebiče ovlivňuje stav elektrické sítě. Ta musí být v rovnováze mezi výrobou a spotřebou, protože elektřinu nelze ukládat.

Krabička, která nabízí úsporu. To je řešení vítězného týmu. (Foto: GreenHack)

Každý běžný uživatel buď k rovnováze přispívá, nebo ji narušuje. Naše aplikace ho na to upozorní, protože mu dá najevo, kdy je síť v plusu a kdy v minusu. Do budoucna by na tom mohl uživatel vydělat, protože by mohl získat finanční motivaci,“ vysvětlil za vítězný tým jeden z jeho členů, Španěl Alejandro Javier Perez Andres. Aplikace s krabičkou uživatele informuje, co se s elektrickou energií v jeho domácnosti děje ve srovnání s celkovou situací v distribuční síti.

Druhé místo získalo řešení od českého týmu Ťava vedeného Matoušem Palečkem, který vytvořil jednoduché rozšíření internetového prohlížeče Chrome v podobě zásuvného modelu. Díky využití umělé inteligence sníží délku a zvýší rychlost odpovědí generativní umělé inteligence, jako je ChatGPT.

Umělá inteligence usnadňuje život, ale její využívání je také energeticky náročné. Snížit spotřebu se svým řešením snaží v pořadí druhý tým Ťava. (Foto: GreenHack)

Organizátora hackathonu Tomáše Studeníka překvapil velký zájem mladých hackerů řešit environmentální zátěž, kterou představuje a do budoucna ještě ve větší míře bude představovat umělá inteligence a její využití.

To, že se na něco zeptáte ChatGPT, v sobě nese nutnost chladit servery, které váš dotaz extrémně výpočetně zatěžuje. Problém bude v budoucnu násobně narůstat a jsem rád, že se celkem šest týmů vrhlo právě na tuto výzvu,“ konstatoval Studeník.

Třetí v celkovém pořadí skončil český tým Dish Database, který vyvinul webovou aplikaci The Cook's App, kam kuchaři nahrávají fotky jídel ze školní jídelny, zveřejní názvy jídel a strávníci - studenti a žáci - je hodnotí. Cílem je snížit množství potravinového odpadu, které v jídelnách vzniká. Jde v krátké době o další úspěch týmu vedeného Ondřejem Pipkem. Ve čtvrtém ročníku veřejné soutěže pro inovátory Nakopni Prahu 2023 s projektem Databáze jídel obsadil druhou příčku.

PŘEČTĚTE SI: Prahu má nakopnout AI senzor pro úklid ulic. Uspěl i web pro školní jídelny či aplikace usnadňující pohyb

Přebírání cen se v poslední době pro tým Ondřeje Pipka stalo v poslední době samozřejmostí. Vpravo pořadatel akce Tomáš Studeník. (Foto: GreenHack)

Úspory i na pracovišti

Vítězný mezinárodní tým The Dudes si odnesl i partnerskou cenu od společnosti ČEPS. V jí podpořené výzvě aplikace, v ideálním případě viditelného widgetu telefonu, kromě inovativního řešení zaměřeného na udržování rovnováhy elektrické sítě, měla disponovat také funkcemi pro zpětnou vazbu od uživatelů a dashboard pro její vizualizaci.

Cenu TTC Holding získal tým Init to win it vedený Jakubem Jonem s projektem Fast Fourier Solutions. Pomocí Fourierovy transformace a analýzy signálu vytvořili relativně jednoduchý a škálovatelný algoritmus pro extrapolaci doby vzorku. Uživatelům projekt poskytuje relevantní data vedoucí k úsporám energie a peněz a zároveň jim umožňuje využívat obnovitelné zdroje a vytěžit maximum z každého vyrobeného joulu. Projekt je snadno škálovatelný s pouze malým množstvím dat požadovaných ze senzorů. Na rozdíl od strojového učení totiž nevyžaduje žádnou sofistikovanou infrastrukturu a lze jej implementovat s nízkými náklady.

O ocenění v rámci výzvy EcoGen partnersky zastřešené AInautes a zaměřené na výrazné snížení energetické náročnosti generativních modelů umělé inteligence, aniž by přitom došlo ke snížení jejich výkonu, se podělily hned dva týmy. Kromě celkově druhého Ťava ještě tým Hyeny vedený Tomášem Kroupou. Jejich řešení navrhuje aplikaci pro automatické ukládání často se vyskytujících uživatelských dotazů do mezipaměti a jejich načítání z databáze později během dotazování. Výsledkem má být nižší spotřeba elektrické energie, rychlejší odpovědi a příjemnější uživatelské rozhraní pro nezkušené uživatele.

Jedna z výzev byla zaměřena na udržitelná pracoviště. Dog friendly rozhodně vítáno. (Foto: GreenHack)

Třetí ročník inovačního maratonu GreenHack nabídl i další řešitelské výzvy. Zájemci mohli například naprogramovat aplikaci, která na základě reálných dat o provozu firemních vozidel doporučí nejvhodnější skladbu vozů firemního vozového parku. Řešení mělo nabídnout efektivní návrhy poměru elektromobilů, hybridů a vozů se spalovacím motorem tak, aby náklady na cestování byly co nejnižší a auta co nejméně zatěžovala životní prostředí.

Firmy pak mohla zaujmout výzva pojmenovaná Udržitelné pracoviště, v jejímž rámci měli hackeři představit udržitelnější pracoviště, a to od návrhu kanceláře přes struktury půdorysu a použitých materiálů až po to, jak by kanceláře měly být provozovány.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články