Prahu má nakopnout AI senzor pro úklid ulic. Uspěl i web pro školní jídelny či aplikace usnadňující pohyb
Jan Grossmann z vítězného týmu letošního ročníku soutěže Nakopni Prahu. (Foto: Tomáš Pakosta/Nakopni Prahu)

Prahu má nakopnout AI senzor pro úklid ulic. Uspěl i web pro školní jídelny či aplikace usnadňující pohyb

29. kvě 2023 Ondřej Černý 4 min

Vítězem čtvrtého ročníku veřejné soutěže pro inovátory Nakopni Prahu 2023 se stal projekt Occo startupu Waste Digital. Jeho tým vyvíjí bateriově napájený AIoT senzor s optickým snímačem využívajícím umělou inteligenci, která umí vyhodnotit a reportovat co se děje v okolí odpadových stanovišť. Díky přesným datům tak města mohou efektivně plánovat úklid.

Je skvělé, že jsme vyhráli. Věříme, že náš AIoT senzor pomůže udělat naše hlavní město čistší, ekologičtější a ekonomičtější. V tuto chvíli máme pokročilé technologie, které budeme dále rozvíjet,“ řekli po vyhlášení absolutní vítězové Kryštof Novák a Jan Grossmann, zakladatelé Waste Digital.

Druhý skončil projekt Databáze jídel řešící problematiku zbytečného vyhazování jídel ve školních jídelnách. Studentský tým pod vedením Ondřeje Pipka vyvinul web, na který kuchařky nahrávají fotky svých pokrmů, žáci a studenti je mohou hodnotit a snáze si oběd vybrat. Díky tomu se může snížit plýtvání jídlem. Druhou částí projektu je Menu maker, který vytvoří kuchařkám jídelníček s ohledem na kritéria, která musí dodržet, což jim zjednoduší práci.

Členové vítězného týmu Jan Grossmann a Kryštof Novák s pražským radním odpovědným za oblast ICT, inovací, vědy a výzkumu Danielem Mazurem (zprava) (Foto: Tomáš Pakosta/Nakopni Prahu)

Třetí pozici obsadil projekt muuv snažící se pomáhat lidem s různým omezením pohybu, ať jde o vozíčkáře, nevidomé, seniory nebo rodiče s kočárky. Cílem je vytvoření mapové aplikace, která jim usnadní orientaci v hlavním městě. Autoři projektu Martin a Petr Švecovi chtějí propojit existující opatření (bezbariérové obchody, restaurace, MHD, aj.) a pomoci naplánovat takovou trasu ode dveří ke dveřím, která bude v silách a možnostech konkrétního člověka.

Před odbornou porotou představilo ve finále svá řešení deset týmů. Porotci posuzovali jak řešení konkrétní výzvy, inovativnost a schopnost se uplatnit v praxi a na trhu, tak i celkový přínos pro město a jeho budoucnost.

Vítězné týmy soutěže Nakopni Prahu 2023 (Foto: Tomáš Pakosta/Nakopni Prahu)

Podpora až k prototypům

Kromě celkového pořadí porota vyhlásila také vítěze speciálních cen. Zvláštní cenu společnosti PVK získal projekt Čistá voda. Jde o deskovou hru znázorňující vodní hospodářství v Praze. Hráči vidí z jakých zdrojů mají pitnou vodu, jakým způsobem je tato voda upravena na pitnou a jak je následně čištěna odpadní voda. Díky otázkám při hře by měli lépe pochopit složitost celého procesu.

Cenu Prg.AI & CEE Hacks obdržel projekt PrahaBot od týmu Světlodat, který vytvořil konverzační AI nástroj zlepšující interakci mezi politikou města, odborníky a občany. Nabízí snadný přístup k městským datům a dokumentům a podporuje veřejnou účast v procesu městského plánování a rozvoje.

Vítězné týmy si od pořadatelů Magistrátu hlavního města Prahy a městské společnosti Operátor ICT rozdělili finanční odměnu v celkové výši 100 tisíc korun, z toho polovinu obdrží celkový vítěz. Tým na druhém místě si odnesl 30 tisíc korun a třetí místo bylo odměněno 20 tisíci korunami. Všechny tři týmy mají zároveň možnost dostat až 600 tisíc korun (každý tým po 200 tis. Kč) na další podporu spojenou s vlastní realizací nápadů do funkčních prototypů. Využít zároveň mohou i šestiměsíční projektovou podporu od Operátora ICT.

Právě městská společnost má s projektem Nakopni Prahu plány i do budoucna. „Vyhlášením vítězů Pražského inovačního maratonu to zdaleka nekončí. V soutěži Nakopni Prahu, která přináší velkou řadu inovativních a kreativních nápadů, budeme chtít určitě pokračovat i v dalších letech. Téma inovací, které zlepšují život obyvatel a návštěvníků metropole pomocí technologií, je nám velmi blízké. Jde o společný jmenovatel všech našich projektů kanceláře Smart Prague,“ zdůraznil Petr Suška, ředitel úseku Smart City, inovací a projektového řízení ve společnosti Operátor ICT.

Finálové klání, které se uskutečnilo v Radlické kulturní sportovně, moderoval zakladatel středoevropského healthtech inkubátoru Caelestinus Tomáš Studeník. (Foto: Tomáš Pakosta/Nakopni Prahu)

Hlavní město Praha chce podle radního Daniela Mazura (Piráti), odpovědného za oblast ICT, inovací, vědy a výzkumu, do svého fungování inovace zavádět. „Věřím, že i z letošního ročníku zamíří apky a vynálezy až k úplné realizaci, ať se umístili jakkoli. Zlepšit náš život v Praze můžou všechny,“ konstatoval Mazur.

Finálové klání završilo téměř čtyřměsíční inovační maraton, v rámci něhož mohly týmy využít odborné workshopy, školení a mentoring s experty z řad zástupců městských a soukromých firem a hlavního města Prahy. Letos se do soutěže přihlásilo 47 týmů, do užšího kola postoupilo 26 z nich a deset bylo vybráno do závěrečného finále.

PŘEČTĚTE SI: Česko je z bývalých zemí sovětského bloku v zavádění chytrých měst nejlepší, říká šéf Urbido. I malá obec může být Smart

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články