Fintech Roger už slýchá Dobro došli. Česká firma vstupuje do Chorvatska
Foto: Roger

Fintech Roger už slýchá Dobro došli. Česká firma vstupuje do Chorvatska

21. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Česká fintech platební instituce Roger vstoupila na chorvatský faktoringový trh. Partnerem brněnské firmy je v zemi společnost Megatrend Redok, poskytující služby zprostředkování elektronické výměny dat (EDI) na B2B bází, a to jak v Chorvatsku, tak také v Evropě.

Fintech Roger funguje od roku 2013 a spojuje investory se společnostmi, které musí řešit dlouhé termíny splatnosti faktur. Byznys model platební instituce Roger funguje tak, že více než tisíc nezávislých investorů soutěží formou aukce o anonymizovaně vystavené faktury s dlouhou dobou splatnosti.

Jak uvedl chorvatský deník Jutarnji List, podnikatelé v Chorvatsku inkasují své pohledávky v průměru do 70 až 77 dnů, zatímco svůj dluh dodateleům zaplatí za 49 až 51 dnů. Faktoringem se v zemi kromě bank zabývají čtyři společnosti: Adriatic Zagreb Factoring, Centar Faktor, ESC Factoring a Uxor Group.

Dle odhadu Raiffeisen měl faktoringový trh v Chorvatsku v roce 2021 objem 1,1 miliardy eur. Kvůli rostoucí inflaci se očekával nárůst poptávky po faktoringových službách. Zároveň Raiffeisen také konstatovala, že podíl faktoringu na HDP v Chorvatsku je nižší než průměr v EU.

PŘEČTĚTE SI: Fintech Roger letos oslaví deset let. Plánuje profinancovat faktury za více než 10 miliard

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články