Enehano roste, expanduje a pomáhá. Chce obrat půl miliardy a inspirovat další společnosti
Jiří Mach a Michal Peška (zleva) Enehano společně založili. Teď kromě expanze plánují vydatnou pomoc také na poli CSR. (Foto: Enehano)

Enehano roste, expanduje a pomáhá. Chce obrat půl miliardy a inspirovat další společnosti

14. čvn 2023 Ondřej Černý 4 min

Český startup Enehano pokračuje v dynamickém růstu. Loni obrat tuzemského lídra v digitální transformaci a automatizaci na platformě Salesforce překročil 130 milionů korun. Ve střednědobém horizontu pěti let je v plánu překonat metu půl miliardy, a to i díky zahraniční expanzi.

Firmu v roce 2016 založili Jiří Mach a Michal Peška, dodnes zastávající posty CEO a CSO. Zaměřili se na zefektivnění podnikání firem v oblasti prodeje, zákaznického servisu nebo marketingu. Že má jejich vize potenciál viděl i CzechInvest, který v rámci programu CzechAccelerator Enehanu pomohl grantem ve výši jednoho milionu korun a poradenstvím, mentoringem a možností networkingu v San Franciscu.

Všechny tyto krůčky přinášejí požadované ovoce. Za rok 2022 Enehano zaznamenalo obrat ve výši 130 milionů korun. Do pěti let chce být firma, která je ve svém oboru jedničkou v České republice, lídrem i ve střední Evropě a překonat půlmiliardový obrat. Pomoci k tomu má i vybudování holdingu s několika dceřinými společnostmi. Aktuálně má startup pobočky v Česku, na Slovensku a ve Švédsku.

Obří projekt pro spořitelnu

Tým Enehana v současnosti tvoří 90 lidí, kteří pracují pro největší značky v České republice z nejrůznějších oborů. Mezi klienty firmy tak patří velké banky, pojišťovny nebo mobilní operátoři. Spolupracuje ale také s menšími a začínajícími firmami s ambicemi vyrůst nebo expandovat do zahraničí. Kromě Česka má Enehano zkušenosti s prací pro klienty v USA, Německu, na Slovensku a také ve Švédsku.

Část týmu společnosti Enehano. V popředí zakladatel a CEO Jiří Mach. (Foto: Enehano)

Aktuálně startup získal zakázku vypsanou Českou spořitelnou a pro její velkou transformaci na platformě Salesforce se stane generálním dodavatelem.

Celé řešení bude z technologického hlediska založeno na Salesforce Financial Services Cloud, který nám umožní dosáhnout větší efektivity a produktivity. Jedná se o největší implementaci tohoto produktu ve střední a východní Evropě a zároveň je jedním z nejvýznamnějších transformačních projektů v  České spořitelně,“ upřesnil CEO Enehana Jiří Mach. Doplnil, že požadavkem banky je zjednodušení práce bankéřů, urychlení nástupu nováčků i to, aby měli bankéři více prostoru na finanční poradenství a méně času trávili rutinními činnostmi, které se dají automatizovat.

Projekt je rozvržen do tří let s průběžnými dodávkami po etapách. První velké nasazení na pobočkách je plánováno už na začátek příštího roku. Na celé akci se proto bude podílet tým složený z desítek lidí, ať už interních zaměstnanců nebo externích odborníků. V souvislosti s tím tak své týmy spojené se Salesforce rozšiřuje jak Enehano, tak i Česká spořitelna.

Projekt vyžaduje širokou paletu dovedností a zkušeností, a proto hledáme kvalifikované lidi, kteří se v této oblasti dobře orientují. Spolupráce napříč týmem bude stěžejní pro úspěch projektu,“ myslí si Mach.

Rozkročení do výroby

Zatímco s bankami (i konkrétně s Českou spořitelnou) Enehano spolupracuje už delší dobu, v posledních měsících rozšiřuje své aktivity i do nových segmentů. S digitalizací a automatizací začíná pomáhat například výrobním firmám. Mezi klienty startupu tak lze najít společnosti jako Bobcat nebo Vekra.

Řadě výrobních firem se úspěšně podařilo zefektivnit produkci a jsou ve fázi, kdy potřebují nástroje na řízení obchodního procesu, automatizaci marketingu a komunikaci nejen s klienty, ale také s dealery,“ vysvětlil důvody expanze Enehana do dosud netradičních oborů Michal Peška, spoluzakladatel a CSO firmy.

Po Slovensku Skandinávie

Kromě sektorové expanze Enehano cílí také na tu teritoriální. Na Slovensku vybudovalo dvě pobočky v Bratislavě a v Košicích a momentálně rozšiřuje svůj tamní personální tým. Dalším cílem zahraniční expanze je Skandinávie, kde má firma v současnosti kancelář ve švédském Malmö a v severském trhu vidí velký potenciál.

Salesforce má v tomto regionu už vybudované dobré jméno. Používají ho firmy jako například Volvo, Ikea nebo Thule, které dobře známe i v Česku. Je tam ovšem málo společností, které by se soustředily čistě na Salesforce,“ popsal motivaci Enehana zakladatel a CEO Mach. Dalšími oblastmi, které mají v expanzi následovat, je Benelux a tzv. DACH region, který zahrnuje Německo, Rakousko a Švýcarsko.

Marketing i pohledávky

Startup zároveň rozšiřuje paletu služeb, které klientům nabízí. Loni v reakci na rostoucí poptávku po marketingové automatizaci pro ni vytvořil samostatnou divizi. Tvoří ji několikačlenný tým složený z konzultantů i lidí zodpovědných za dodávku marketingových projektů.

Podobně Enehano zareagovalo i na rostoucí zájem o řešení pro správu pohledávek a vytvořilo nad Salesforce vlastní nástroj, který úspěšně implementovalo v první bance. Plánem je jeho další rozvoj.

Miliony na dobrou věc

Cílem startupu ale není pouze expandovat a zlepšovat hospodářské výsledky. S tím, jak firma roste, se její vedení rozhodlo dát dobročinným aktivitám jasnější podobu. Stanovilo si proto závazek, že v příštích pěti letech bude Enehano přispívat na dobročinné aktivity částkou jednoho procenta z ročního obratu. S hospodařením firmy v posledních letech se tak dají očekávat částky v rozmezí od jednotek po desítky milionů korun. Tyto prostředky by měly putovat na pomoc v oblasti zdraví, rovnosti žen a mužů nebo kvalitního vzdělávání.

Uvedený závazek ale není jediný, který Enehano v souvislosti s CSR má. Pokud se mu v příštích pěti letech podaří překonat obrat 500 milionů korun, přispěje firma jednorázově na vybrané dobročinné aktivity částkou dalších 50 milionů korun.

Naším hlavním cílem pro letošní rok je implementovat CSR do našich firemních procesů, dlouhodobě podporovat tyto aktivity, a především inspirovat další společnosti,“ uzavírá CEO Enehana Mach.

PŘEČTĚTE SI: Čeští Enehano na cestě do Silicon Valley. Pomůže jim grant od CzechAcceleratoru zopakovat úspěch STRV?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články