Do kontejneru pro bylinky budoucnosti. GreeenTech představí mobilní hydroponické farmy, dvě vyšle do světa

Do kontejneru pro bylinky budoucnosti. GreeenTech představí mobilní hydroponické farmy, dvě vyšle do světa

17. kvě 2021 Václav Lang 6 min

Už brzy zaparkuje v Praze na Smíchově kontejner od společnosti GreeenTech. A nebude to ledajaký kontejner. V tomhle se totiž ukrývá hydroponická farma, v níž za použití speciálního roztoku místo půdy vyrůstají bylinky, zelenina a drobné ovoce. Podle české firmy tkví právě v tomto přístupu budoucnost pěstování a udržitelnosti. Další dva kontejnery poputují do Dubaje a Šanghaje. 

„Přinášíme jedinečný a moderní přístup k zemědělství. Pomocí vertikální hydroponie nastartujeme potravinovou soběstačnost nejen České republiky,“ slibuje spoluzakladatelka GreeenTech Karolína Pumprová, která již před třemi lety stála u zrodu pražské městské hydroponické farmy HerbaFabrica, jež dodává bylinky do pražských restaurací. 

K ní se později přidal podnikatel Dmitrij Lipovský, jenž po svém ročním pracovním pobytu v Číně, kde se věnoval otázkám ekologie a udržitelnosti, zhlédnul v televizi reportáž právě o farmě HerbaFabrica, a ta ho zaujala natolik, že spolu s Karolínou Pumprovou a technologickým ředitelem Milanem Součkem vytvořili koncept technologicko-pěstební společnosti GreeenTech, jež oficiálně vznikla loni v červenci. Dmitrij Lipovský vložil do rozjezdu šest milionů korun ze svého a stal se CEO společnosti.

 

Kořeny GreeenTechu sahají do roku 2018, kdy Karolína Pumprová založila v holešovickém Vnitroblocku farmu HerbaFabrica.

 

Kontejnery umožní pěstování plodin kdekoli a kdykoli

GreeenTech v současnosti zastřešuje tři divize, z nichž každá má svůj unikátní produkt a svůj vlastní obchodní a marketingový směr. Urbanio je modulární systém, při kterém firma vystaví městskou hydroponickou farmu podle přání zákazníka. Cena v takovém případě začíná na milionu a půl korun a odvíjí se od počtu zakoupených modulů a prostředí, kde bude vystavěna. Tato technologie měla být oficiálně uvedena na trh na Expo 2020 v Dubaji. GreeenBox jsou kontejnery osazené technologií GreeenTech. Cena za nejmenší dodávaný rozměr, tedy 13 x 3 x 3 metry se pohybuje v nižších jednotkách milionů korun. Třetí divizí je HerbaFabrica, která prodává plodiny distributorům a koncovým zákazníkům. Společnost do budoucna zamýšlí nabízet její franšízu.

 

Kontejnery umožní pěstovat bylinky kdykoli a kdekoli na světě, do budoucna mají přispět k řešení potenciální krize kolem nedostatku potravin. 

 

Zmíněné kontejnery umožní pěstovat plodiny prakticky kdykoliv a kdekoliv, klidně na poušti. Firma podle Lipovského vyrobí tento rok tři kontejnery, z nichž první bude umístěn na pražském Smíchově, další se rovněž představí na EXPO v Dubaji. Právě do Dubaje a také Šanghaje chce firma ve střednědobém horizontu expandovat. „Cílem je stavět plnohodnotné kontejnerové farmy a neustále vylepšovat naše technologie. Ale jsme startup, takže jsme neustále v turbulentním procesu,” usmívá se nad dalšími plány CEO společnosti a prozrazuje že nyní také probíhá finální investiční kolo s externími investory. 

Vše od konstrukce kontejnerů až po softwarové řešení vyvíjí firma interně. Část technických zařízení dodává Siemens ČR, který je také dlouhodobým technologickým partnerem.

 

Hydroponie jako budoucnost pěstování

GreeenTech chce svou technologií přispět k udržitelnému řešení budoucí potenciální krize kolem nedostatku jídla. Predikce OSN totiž varuje, že do roku 2050 je nutné zvýšit produkci potravin o 70 procent, aby bylo možné nasytit celý svět. Právě hydroponie může být řešením. Jedná se o pěstování rostlin bez půdy s využitím živného roztoku, který cirkuluje u kořenového systému rostlin. Jejími zásadními výhodami jsou až pětadevadesátiprocentní úspora spotřeby vody, výrazné zkrácení dopravních vzdáleností, možnost pěstování bez ochranných postřiků a rychlý růst rostlin.

Pěstování probíhá v kontrolovaném prostředí – na farmách nebo v plně automatizovaných hydroponických pěstebních kontejnerech, kde je možné regulovat teplotu, vlhkost, osvětlení i složení živného roztoku. Vnitřní klimatické podmínky se přitom dokonale přizpůsobují potřebám plodin. Zakladatelé GreeenTech slibují opakovanou sklizeň lokální zeleniny plné vitaminů a intenzivní chuti. Vzhledem k tomu, že plodiny neprocházejí ochranným postřikem, jsou vhodné pro děti i alergiky.

 

Nejnovějším počinem tria z GreeenTechu je HerbaShare, chladicí box s bylinkami, dodávaný do firem. 

 

Celý proces je v případě GreeenTech postavený na řešeních IoT. Ta umožňují vzdálenou správu pěstebního procesu a simulaci ideálních podmínek pro růst rostlin nezávisle na vnějších klimatických podmínkách. Obchodní model pro technologie GreeenBox a Urbanio fungují jak na bázi prodeje, tak i na bázi pronájmu. „U obou možností funguje služba after-sales’, kdy my dodáváme osivo, substráty, hnojiva, ale také náhradní komponenty k technologii a vzdálenou správu farmy,” upřesňuje Lipovský.  

Doplňuje, že GreeenTech také před měsícem začal nabízet službu HerbaShare do firem, obchodů a restaurací. Jedná se o konstrukci s chladicím boxem pro uchování plodin, kam společnost pravidelně dováží mikrobylinky a zeleninu. „Nyní se chceme více zaměřit na firmy, jak se lidi vracejí do kanceláří. Věříme, že jde o opravdu zajímavý zaměstnanecký benefit a cestu, jak mít vitaminovou bombu přímo na pracovišti,” uzavírá. 

 

Foto: GreeenTech

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články