Depo Ventures otevírá třetí andělský fond. Cílí na půl miliardy korun
Partneři Depo Ventures Petr Šíma a Michal Ciffra. Foto: Jan Nechvíle

Depo Ventures otevírá třetí andělský fond. Cílí na půl miliardy korun

7. říj 2022 Anna Jurečková 2 min

Investiční skupina Depo Ventures otevírá svůj třetí andělský fond. S cílovým objemem ve výši půl miliardy korun se má stát největším andělským fondem ve střední a východní Evropě. Jeho ambicí je také sdružit andělské investory, kteří mohou zakladatelům startupů v rané fázi pomoci v dalším rozvoji a zároveň jim umožní investovat systematičtěji.

„Vyvíjíme se. Začali jsme s typickými andělskými investicemi, ale postupně jsme se posunuli do další fáze. Zakladatelé startupů častěji vyžadují, aby investoři hráli také strategickou roli. A my jsme na to připraveni,“ uvádí Michal Ciffra, partner Depo Ventures, kteří během posledního roku investovali do 13 startupů z Česka i z dalších zemí střední a východní Evropy a Pobaltí.

Nový fond chce přitáhnout také institucionální investory a investory rodinného majetku ze střední a východní Evropy.  Zakladatelům startupů vedle finančních prostředků poskytnout i něco navíc. „Finance jsou pro zakladatele pochopitelně důležité, ale hlavní síla spočívá v přidané hodnotě, kterou s sebou investice přináší. Potvrdilo se nám to u prvních dvou andělských fondů,“ komentuje další z partnerů Petr Šíma.

Investoři se chtějí angažovat, předávat zkušenosti, poskytovat kontakty a pomáhat se strategií. Významně to zvyšuje šance, že startup překoná první překážky a dostane se do fáze, kde už může získat investici od většího venture kapitálového fondu. Na druhou stranu zdaleka ne všichni musí být angažovaní, jsme připraveni i na pasivní investory,“ doplňuje.

Nedávno investiční fond zároveň otevřel syndikát pro andělské investory, prostřednictvím kterého může větší množství menších investorů podpořit například estonský ParcelSea, taxi službu Bolt nebo jiné startupy či zavedené společnosti z portfolia Depo Ventures.

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures pokračuje v estonské jízdě. Investuje do chytrých poštovních schránek

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures posílá miliony do startupu Kardi AI, který vyvíjí „EKG nové generace“

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články