Čuprův Rohlík získává od investorů dalších 170 milionů dolarů. Chystá expanzi a IPO
Rohlik od investorů vybral celkem už více než 760 milionů dolarů. Nové finance mají pomoci s další expanzí. (Foto: Rohlik.cz)

Čuprův Rohlík získává od investorů dalších 170 milionů dolarů. Chystá expanzi a IPO

1. čvc 2024 Ondřej Černý 3 min

Evropský lídr v online prodeji potravin Rohlik Group získal 170 milionů dolarů v novém investičním růstovém kole. Prostředky mají pomoci k další expanzi ve více než deseti nových městech ve střední a východní Evropě a také v Německu, Rakousku a Švýcarsku do roku 2030.

Investice vedená Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD), zahrnuje také účast stávajících investorů jako jsou Sofina, Index Ventures, Quadrille a TCF Capital. Je také doplněna o financování od Evropské investiční banky (EIB) v rámci její iniciativy Scale-Up.

S Rohlíkem jsme poprvé začali spolupracovat před třemi lety. Nepřestává nás udivovat to, co management firmy dokázal i schopnost investovat do technologií jako je umělá inteligence nebo automatizace ve všech jeho provozech,“ konstatoval Tamas Nagy, který v EBRD spoluzodpovídá za kapitálové investice.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj poprvé do Rohlíku investovala v roce 2021. Aktuálně jde už o třetí investici, říká Tamás Nagy. (Foto: EBRD)

PŘEČTĚTE SI: První investiční VC fond z Národního plánu obnovy ČR bude spravovat Tensor Ventures

Rohlík dosáhl ve střední a východní Evropě a v německy mluvících státech rychlého a udržitelného růstu. Aktuálně společnost, kterou Tomáš Čupr založil v roce 2014, měsíčně vyřizuje přes milion objednávek a v roce 2023 obsloužila více než 800 000 zákazníků. Ziskovosti dosáhla nejen v České republice a Maďarsku, ale nově i v Mnichově. Cílem pro rok 2024 je dosažení obratu přesahujícího 1 miliardu eur s pozitivním cash flow.

V celé Evropě existuje obrovská poptávka po online prodeji potravin dodávaných rychle a spolehlivě bez kompromisů na kvalitě. Nevidíme to jako krátkodobý fenomén, ale jako dlouhodobou příležitost,“ konstatoval Čupr.

Tomáše Čupra na jeho práci nejvíc baví dynamičnost a že jsou na ní vidět výsledky. (Foto: Rohlik.cz)

Navzdory náročnému makroekonomickému prostředí a období turbulence v oboru, Rohlik Group vykazuje robustní výkonnost a stabilní růst. V době po covidu firma rostla o 40 procent. Napomáhají tomu plně automatizované sklady, které využívají umělou inteligenci, strojové učení a robotiku k zajištění efektivity a vysoké produktivity. Tato technologická infrastruktura umožňuje doručení objednávek v průběhu 15 minut až jedné hodiny od rezervace, přičemž 97 % dodávek je doručeno včas.

Rohlik Group plánuje expandovat nejen do velkých měst v Německu, Rakousku a Švýcarsku, ale také do střední a východní Evropy. Celkový potenciál trhu je enormní. Podle odhadu poradenské společnosti McKinsey se do roku 2030 až 30 procent prodeje potravin ve vyspělých evropských státech uskuteční online.

Sklad Rohlíku v Ostravě je vybaven moderními dopravníky a základními technologiemi pro efektivní dopravu připravených nákupů. (Foto: Rohlik.cz)

Spojením pokročilé technologie s přístupem zaměřeným na zákazníka vytvořil Rohlík obchodní model, který je efektivní a replikovatelný. To společnosti umožnilo dosáhnout rentability na většině stávajících trhů, což znamená, že nové finanční prostředky mohou být plně využity pro růst a expanzi namísto provozních potřeb. Rohlik Group, který je aktivní v České republice (Rohlik.cz), Maďarsku (Kifli.hu), Rakousku (Gurkerl.at), Německu (Knuspr.de) a Rumunsku (Sezamo.ro) se zároveň v následujících letech chce připravit na primární veřejnou nabídku akcií (IPO).

PŘEČTĚTE SI: Rohlik.cz: “Šetříme to nejcennější - váš čas“

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články