Číňané slídili okolo amerických  armádních technologií. Odhalil je startup. Podle českého generála je to inspirace i pro nás
162 vědců, kteří pracovali na armádním výzkumu v Los Alamos, působilo také ve službách Číny. Foto: Unsplash

Číňané slídili okolo amerických armádních technologií. Odhalil je startup. Podle českého generála je to inspirace i pro nás

11. říj 2022 Ivan Horák 3 min

O důsledcích „špionážního spiknutí“ v americké zbrojní a jaderné laboratoři informoval minulý týden britský Daily Mail. Po celá desetiletí mělo být infiltrováné americké jaderné pracoviště Los Alamos National Laboratory a podobná situace je v Oak Ridge v Tennessee. Vše odhalila datová analýza otevřených zdrojů. Nejen kvůli tomu je generál v záloze Andor Šándor pro větší podporu startupů z bezpečnostní oblasti v ČR.

Nejméně 162 vědců, kteří pracovali na vojenském výzkumu v Los Alamos, později v letech 1987 až 2021 působilo také pro čínskou vládu na různých výzkumných projektech, a to i na vývoji zbraní. Mělo jít například o hlavice, které jsou schopné proniknout hluboko pod zem a zasáhnout bunkry, hypersonické proudové motory, bezpilotní autonomní vozidla a ponorky. Cílem Číňanů bylo technologicky posunout svou vlastní armádu. Pomoci k tomu měly například různé programy profesního rozvoje a stipendia podporovaná Pekingem.

Minimálně jeden z vědců, kteří selhali, měl v USA bezpečnostní prověrku na stupeň „přísně tajné“. Za zjištěními stojí startup Strider Technologies. Ten v USA způsobil velké pozdvižení na politické scéně. Republikánská strana například požaduje větší dohled nad Čínou i kvůli tomu, že kupuje zemědělskou půdu poblíž vojenských základen v Severní Dakotě. Peking ale všechna obvinění označil za „zlomyslné pomluvy“.

Technologie dvojčat ze startupu

Strider Technologies získává informace pro své analýzy z otevřených zdrojů v Číně a jde ještě dál - zabývá se tím, jaká data by pro Peking mohlo být užitečné ukrást příště. Za startupem jsou dvojčata Greg a Eric Levesque. Kromě úniku informací z Los Alamos se jejich firma, jak informoval Bloomberg, zaměřila na národní laboratoř Oak Ridge v Tennessee. Zjistila, že Čína se zajímá o více než 1700 technologií, které tam vyvíjejí. Seznam zahrnuje poznatky o výzkumu iontových paprsků, vývoji zařízení pro jadernou energetiku i materiálů pro skladování energie.

Díky vlastnímu softwaru Strider Technologies prohledává dostupné zdroje na čínském internetu. Odhalil tak dva postdoktorandské výzkumníky z oblasti nanotechnologií, kteří byli při práci v Oak Ridge přijati do čínského programu Youth Thousand Talents Program. Vědci byli nalákáni výhodami, včetně grantu ve výši 500 000 jüanů, tedy necelých 1,8 milionu korun a na další dotaci v až šestinásobné hodnotě. Oba se přestěhovali do Číny a nyní jsou zaměstnáni v univerzitních laboratořích s vazbami na čínský obranný průmysl.

Společnost Strider vznikla v roce 2019 a získala už od soukromých investorů 257 milionů dolarů, tedy téměř 6,5 miliardy korun. Startup uvádí, že má desítky klientů z žebříčku Fortune 500 a novináři odhalili, že také pracuje pro US Air Force.

Nepřehlížejme potenciál

Podle generála v záloze Andora Šándora, který velel české Vojenské zpravodajské službě, by popsané zkušenosti mohly být z různých pohledů zajímavé i pro nás. „Vědecká nebo průmyslová špionáž není vůbec nic nového, a to nejen v USA. Mnoho z těch, kdo působí v americkém vojenském výzkumu, může rovněž pracovat pro čínskou tajnou službu. Tady platí staré heslo o tom, proč to budeme vyvíjet, když to můžeme ukrást,“ uvádí pro SJ News Šándor.

Nejen kvůli výše popsanému případu je generál pro větší spolupráci startupů a státu také v ČR. „Je trestuhodně přehlížet potenciál, který máme. Každý výzkum, který se dá využít k posílení bezpečnosti státu, je užitečný,“ dodává. Pokud by už Česká republika nějaké startupy z oblasti obranného průmyslu podpořila, tak by si ale také měla pohlídat, aby výsledky práce nezískali zahraniční špióni nebo aby se technologie nakonec nepoužily proti tomu, kdo je financoval.

PŘEČTĚTE SI: Při takových explozích váš mozek přestává ovládat tělo. Budujeme tu kyberarmádu proti ruské propagandě, hlásí startupista z Ukrajiny

PŘEČTĚTE SI: Do celého světa prodal bezpečnostní armádní software, teď postavil Miroslav Padalík první chytrý dům v Dubaji

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články