Exkluzivně: Při takových explozích váš mozek přestává ovládat tělo. Budujeme tu kyberarmádu proti ruské propagandě, hlásí startupista z Ukrajiny

Exkluzivně: Při takových explozích váš mozek přestává ovládat tělo. Budujeme tu kyberarmádu proti ruské propagandě, hlásí startupista z Ukrajiny

6. bře 2022 Zuzana Keményová 10 min

V pátek večer Alex Solovei (na úvodním fotu vlevo) napsal: „Klidně uděláme rozhovor až po víkendu, pokud budu ještě naživu.“ Po téhle větě bylo jasné, že v situaci, v jaké se teď nachází Ukrajina, se na pracovní dobu nehraje. Nemělo smysl čekat. Solovei, 29letý CEO a spoluzakladatel ukrajinského startupu Finmap, se přesunul z těžce bombardovaného Kyjeva ke svému kamarádovi na západ Ukrajiny. I tam se ale situace každou hodinu mění, noci tráví ve sklepě. Otázka, jak se bude Finmapu, který se zaměřuje na cashflow management firem, dařit po válce, je nyní bezpředmětná. Solovei a jeho spolupracovníci se teď snaží zachránit holé životy a pomáhat ostatním. 

Kde právě teď jste? 

V tuto chvíli jsem ve městě Černivci, což je na západě Ukrajiny. Jsem tu i se svou ženou v domě svého kamaráda. My sami máme rodinný domek na předměstí Kyjeva, ale tam jsme byli bombardováni, takže jsme se přesunuli více na západ.

A v tuto chvíli jste pod bombovým útokem? 

Právě teď nejsme, tahle část Ukrajiny je nyní celkem bezpečná. Ale dnes v noci jsme slyšeli několik poplachů sirén, takže jsme se schovávali ve sklepě. Náš domek v Kyjevě je velmi blízko vojenské základny, která bývá častým cílem střel. Zažili jsme tam tak silnou explozi, že jsem si nebyl vůbec jistý, jestli náš dům vydrží. Tlaková vlna rozbila téměř vše kolem nás, byla tam také spousta ohně, všude kolem létaly helikoptéry, ovšem ne ukrajinské, ale ruské.

Jaký to byl pocit? 

Když se ocitnete v takové explozi, váš mozek přestává ovládat tělo. Je to totálně vyčerpávající a děsivé. Nikdy jsem nebyl tak vyděšený jako tam. Zvuk nárazové vlny výbuchů je zároveň velmi specifický, je to zvuk, který nejde porovnat se žádným jiným zvukem na světě.

Členové týmu startupu Finmap jsou rozeseti v provizorních úkrytech po celé Ukrajině. CEO Alex Solovei je v domě svého kamaráda ve městě Chernivtsi. I za těchto podmínek je ale často on-line a s kolegy buduje kyberarmádu proti ruské propagandě a na pomoc svým krajanům. (Foto: Finmap) 

Jak vypadá denní v režim ve válečné situaci, jako je tato? Pravděpodobně nepracujete, čemu věnujete svůj čas? 

Ve Finmapu máme šedesát zaměstnanců. V současné době pomáháme jim a jejich rodinám v evakuaci a také jim pomáháme dostat se k naftě. V celé zemi je totiž naprostý nedostatek pohonných hmot. Několik našich zaměstnanců je teď v těch nejvíce nebezpečných místech v Kyjevě a v Charkově, druhém největším městě Ukrajiny. Ruská letadla bombardují tato města naprosto celá. Bombardují civilisty, bombardují kostely, nemocnice, je to tam naprostá humanitární katastrofa. Takže v těchto dnech jsme společně s ostatními lidmi, kteří sem přišli, vytvořili koordinační středisko, kde pomáháme uprchlíkům z jiných částí Ukrajiny. Pro naše vojáky nakupujeme vybavení, kupujeme léky a ošetřovatelský materiál a pomáháme rodinám. Každý den naši dobrovolníci jezdí auty po celé zemi a svážejí sem lidi, kterým se sem ještě nepodařilo dorazit.

Jak celý tenhle konflikt vnímáte? 

Je to pohroma v samotném středu Evropy. Dnes v noci ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží. Celá Evropa se tak ocitla v ohrožení radiací, může z toho začít nukleární válka. Ne jen my tady na Ukrajině, ale všichni v Evropě i na celém světě jsme touto válkou ohroženi. Sami vidíte, jak šíleně a nepochopitelně se Putin chová, a tohle chování je útokem na celou Evropu. Pokud dojde k jaderné katastrofě, lidstvo bude zničeno. V těchto dnech je to ale naprosto skutečný a reálně možný scénář. Jsme zatraceně vyděšení, je to zcela výjimečná situace. Žádné firmy, žádný byznys na Ukrajině teď nefunguje, lidé jen pomáhají jeden druhému. My s naším marketingovým specialistou se snažíme vytvořit antipropagandistickou kampaň zaměřenou proti ruské propagandě.

Další z úkrytů před bombardováním, který slouží členům startupu Finmap. Jsou zde ukryti i se svými rodinami. Foto: Finmap.

Co budete dělat, až vám dojdou peníze? Na jak dlouho máte připravený plán přežití, finanční a materiální zásoby, pokud se tahle situace protáhne třeba na několik měsíců? 

My neuvažujeme v horizontu několika měsíců či týdnů dopředu. Uvažujeme v horizontu hodin dopředu. Nikdy nevíte, co se stane za chvíli. Jsme totiž pod neustálou hrozbou ze vzduchu střelami ruských lodí na Černém moři. A ty útočí bez přestání.

Máte v domě dost jídla, vody a oblečení, abyste přežili následující dny, nebo jste v nouzi?

Já osobně v nouzi nejsem. Když jsme opouštěli Kyjev, popadli jsme oblečení a nejnutnější věci. Já jsem celkem oukej, ale lidé, kteří jsou v krytech pod zemí, jsou na tom často mnohem hůře, nemají žádnou vodu, vůbec nic. Je to strašné.

Jak jste řekl, veškerý byznys na Ukrajině nyní stojí, firmy jsou zavřené. Byznys Finmapu ale spočívá v tom, že pomáháte podnikům dobře organizovat cash flow. Co budete dělat, až se Ukrajina zmátoří z války, ale ekonomika země na tom bude špatně a firmy se ocitnou ve finančních potížích? 

Jsme globální společností a klienty máme ve 12 zemích včetně České republiky. Naším hlavním cílem bude vystavět znova ekonomiku Ukrajiny, jakmile válka skončí. Budeme zdarma pomáhat ukrajinským podnikatelům postavit na nohy jejich firmy. Máme mnoho finančních manažerů, pomůžou živnostníkům vybudovat nové byznys strategie jejich podniků a uvést je znovu do života. Ale jak říkám, teď vůbec neuvažujeme o budoucnosti našeho podnikání. Všichni se soustředíme na holé přežití a na to, aby v naší zemi už nebyl nepřítel. Až tohle všechno skončí, pak budeme uvažovat o svém byznyse. Ale pokud to nepřežijeme, samozřejmě nebude o čem uvažovat.

PŘEČTĚTE SI: Válka a internet. Český byznys, neziskovky i jednotlivci jsou v pomoci Ukrajině nejen solidární, ale i kreativní

Alex Solovei je jedním ze tří spoluzakladatelů Finmapu. Finmap patří svým kapitálem a zajištěním mezi větší startupy, letos v lednu do něj poslala skupina investorů celkem 1,2 milionu dolarů, tedy 28 milionů korun. Mezi investory Finmapu je i český venture kapitálový fond Presto Ventures. Finmap umožňuje firmám mít dobrý přehled o finančních tocích. (Foto: Finmap)  

Jak vnímáte Rusy? 

To je velmi těžká otázka. Rusko je stát, který brutálně napadl jiný stát a zabíjí v něm obyčejné lidi. Viděl jsem to na vlastní oči. S určitostí vím, že Rusko musí být naprosto izolováno. Rusové jsou z úplně jiného světa, je to zcela jiný národ s naprosto rozdílnou kulturou. Jsou hluboce ponořeni do propagandy a vůbec netuší, co se reálně děje. To je největší problém Rusů. Samozřejmě jsou mezi nimi i uvažující lidé, a ti by měli vyjít do ulic, protestovat a bojovat za jiný politický režim. Ti, kteří neprotestují a nechtějí nic změnit, ti jsou našimi doživotními nepřáteli, protože nedělají nic, aby zastavili neštěstí, které jejich vláda činí.

Je vám 29 let. Uvažujete, že byste narukoval do ukrajinské armády? 

Nyní máme na Ukrajině dva druhy armádních sil. Za prvé regulérní, profesionální armádu a za druhé místní domobranu, která se rekrutuje z civilistů v daném místě. V domobraně máme 60 tisíc vojáků, v oficiální armádě je myslím 250 tisíc vojáků. Já osobně jsem se narodil s jistými tělesnými potížemi a nejsem schopen narukovat do armády. Pokud ale dojde k celostátní mobilizaci, samozřejmě vezmu do ruky zbraň a stanu se vojákem. Ale to udělám pouze, pokud bude skutečná potřeba. Nyní místo toho tvořím kybernetickou armádu, máme marketéry, vývojáře, koordinujeme pomoc pro uprchlíky, tvoříme také finanční fondy na podporu místních lidí. Naši finanční pomoc cílíme speciálně na ty nejvíce potřebné, na Ukrajince, kteří potřebují podporu tady a teď.

V krytech tráví část války i děti startupistů a jejich příbuzných. (Foto: Finmap)

Zvažujete, že byste odešel i s manželkou do EU coby válečný uprchlík? 

Žádný muž ve věku od 18 do 60 let nyní nesmí opustit Ukrajinu. A má žena se rozhodla, že zůstane tady se mnou.

V co teď nejvíc doufáte? 

Nejvíce ze všeho teď potřebujeme pomoc ze vzduchu. Střely a bomby, které používá Rusko, přicházejí ze vzduchu a není před nimi žádný úkryt, jsou pro nás hlavní hrozbou. Potřebujeme, aby Evropani nebo kdokoliv, kdo může, uzavřeli vzdušný prostor nad Ukrajinou. Představte si, že například Praha je bombardována. Naši lidé umírají při útocích z nebe, a proto potřebujeme, aby se nebe co nejrychleji uzavřelo.

Tým Finmap sídlí v Kyjevě a čítá celkem 60 členů. Služby Finmapu využívá 1 300 firem ve 12 zemích. CEO Alex Solovei je v hnědém svetru se založenýma rukama. (Foto: Finmap)

Na úvodním fotu je trojice zakladatelů: zleva - Alex Solovei, Dmytro Dubilet a Ivan Kaunov. (Foto: Finmap)

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články