Chytré kapsle z Česka. Řetězec Aldi testuje ve Velké Británii bezobalový prodej ve spolupráci se startupem Miwa
Stěna s kapslemi je umístěná na nákupní ploše v Albertu na pražském Chodově. Foto: Archiv Miwa

Chytré kapsle z Česka. Řetězec Aldi testuje ve Velké Británii bezobalový prodej ve spolupráci se startupem Miwa

11. lis 2022 Anna Jurečková 2 min

Jedna chytrá kapsle české společnosti Miwa ušetří téměř dva tisíce jednorázových obalů. Teď navíc šetří obaly i ve Velké Británii. Německý maloobchodní řetězec Aldi tam otevírá pobočku, která jde naproti trendu ekologického nakupování.

Britská pobočka jednoho z z největších evropských maloobchodních řetězců Aldi navázala spolupráci s českým startupem Miwa. Ten nabízí řešení pro bezobalové nakupování v podobě znovupoužitelných kapslí, které využívají chytrá data. Díky nim má zákazník skrze mobilní aplikaci přístup k informacím o původu, množství nebo trvanlivosti zboží. Jedna kapsle podle startupu během svého životního cyklu ušetří bezmála dva tisíce kusů jednorázových obalů.

„V Británii jde zatím o pilotní spolupráci. Je pro nás velice důležitá, protože Aldi má jen ve Velké Británii téměř tisícovku obchodů. Úspěch a implementace v dalších tamních obchodech závisí na tom, jak zareagují zákazníci a také jak komfortní a efektivní bude náš systém pro zaměstnance obchodu. Čísla po prvním měsíci provozu zatím vypadají velice dobře,“ říká výkonný ředitel společnosti Miwa Mirek Lizec.

Startup kromě Aldi spolupracuje například i s největším nizozemským řetězcem Albert Heijn nebo v Česku s řetězcem Albert, Country Life či s Biopekárnou Zemanka. Momentálně úspěšně dokončuje jednání o spolupráci i s několika dalšími řetězci supermarketů v různých zemích Evropy.

„Velká Británie je v bezobalovém prodeji o kousek dál než například Nizozemsko nebo Česko. Ale ne o moc, celý obor je všude v Evropě pořád v plenkách. Řetězce testují, co jim bude fungovat. Zvětšuje se také tlak veřejnosti na ekologické nakupování, což se postupně projevuje i v legislativních požadavcích. Roste shoda na tom, že hory odpadu spojené s jednorázovými obaly nejsou v pořádku, a výrobci potravin i řetězce na to musejí a často i chtějí reagovat,“ dodává Mirek Lizec.

Miwa byla v roce 2022 jako první česká firma vybrána Světovým ekonomickým fórem (WEF) mezi tzv. Technology Pioneers, tedy světové technologické průkopníky ve svém oboru. V roce 2021 uspěla v evropském programu Horizon Europe a v rámci European Innovation Council Acceleratoru obdržela grant, který jí má pomoci uvádět produkty na trh.

PŘEČTĚTE SI: Nákupy bez pytlíků a krabic přímo z chytrých kapslí. V Praze se otevřel první bezobalový obchod řízený smart technologiemi

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články